SCHEPDAAL – Frank Van de Winkel publiceert “Zero Dope”, een opmerkelijk boek over doping in het wielerpeloton

C21

SCHEPDAAL – Frank Van de Winkel publiceert “Zero Dope”, een opmerkelijk boek over doping in het wielerpeloton

Editiepajot_schepdaal_frank_van_de_winkel_zero_dope_foto_ep
Foto © EP
 

Hoe is toprenner Marco Pantani veranderd van een volksheld in een cocaïneslaafje, tot de dood erop volgde? Hoe is Frank Vandenbroucke van een uitzonderlijk verstandig toptalent afgegleden naar een apothekersklant die ook al in een hotelkamer om het leven kwam? Naast een ondoelmatige dopingbestrijding is één van de antwoorden een nieuw tovermiddel: epo.

Door epo kwam de sport in een duivelse spiraal terecht. Wetenschappers en dokters speelden daarbij een bedenkelijke rol. Denk aan Michele Ferrari. Hij adviseerde Lance Armstrong, die zeven keer de Ronde van Frankrijk won. Een record, maar deed de Amerikaan het zuiver? Wat gezegd over de zeven miljoen dollar die één van Armstrongs stichtingen kreeg van een brillenbedrijf? Is het toeval dat bij dat bedrijf een kroongetuige werkt(e) die in processen verklaarde dat ze de renner nooit over dopinggebruik had horen praten? En voor het eerst geeft de wereldwielerbond UCI officieel toe dat Armstrong in de Ronde van Frankrijk van 1999 wel degelijk in de fout is gegaan.
Sportjournalist Frank Van de Winkel uit Schepdaal ploos de belangrijkste dopingcontroverses van de laatste twintig jaar uit: de zaak-Festina, het mysterie-Armstrong, universitaire doping voor Jan Ullrich en de operatie-Puerto. Het relaas is kritisch en tegelijk genuanceerd. Nooit eerder las u in een boek het getuigenis van zoveel betrokkenen. De auteur sprak met meer dan twintig insiders uit binnen- en buitenland: vooral renners en ex-renners maar ook ploegleiders, een verzorger, epoproducent, dokter, psycholoog, advocaat en directeur van een dopinglab. Aan het woord komen onder meer Jacques Rogge, Frank Vandenbroucke, Johan Bruyneel, Eddy Merckx, Philippe Gaumont, Willy Voet en Werner Franke. Het resultaat is even spannend als de beste thriller. Topwielrennen is namelijk een rauw, nietsontziend drama op leven en dood om overwinningen, roem en bovenal de lokroep van het geld.
Technische gegevens en prijs
Zero dope. De eeuwige dopingstrijd in het topwielrennen. Frank Van de Winkel, Uitgeverij Lannoo, Roeselare, 19,99 euro. In de winkel vanaf 10 augustus 2011. ISBN 9789020996111.
Contactgegevens auteur
Frank Van de Winkel:
E-mail: frank.vandewinkel@hotmail.com
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 aug 2011
ep
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief