Fusie ITTERBEEKSE scholen een feit: vernieuwde kleuterschool opent de deuren

C21

Fusie ITTERBEEKSE scholen een feit: vernieuwde kleuterschool opent de deuren

Editiepajot_dilbeek_iytterbeek_eerste_schooldag_de_wip_foto_gerrit_achterland__1_
Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_dilbeek_iytterbeek_eerste_schooldag_de_wip_foto_gerrit_achterland__2_
Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_dilbeek_iytterbeek_eerste_schooldag_de_wip_foto_gerrit_achterland__3_
Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_dilbeek_iytterbeek_eerste_schooldag_de_wip_foto_gerrit_achterland
Foto's © Gerrit Achterland
 

Het schooljaar 2010-2011 was een uitzonderlijk jaar in Itterbeek: voor het eerst waren er in Itterbeek drie basisscholen: ’t Keperke, De Wip en de Gemeentelijke Basisschool. Vandaag, bij de start van het schooljaar 2011-2012, smelten deze drie scholen samen tot één Itterbeekse basisschool: ‘t Keperke. De voorbije weken leverden de gemeentelijke diensten onderwijs en patrimonium samen met het schoolteam enorme inspanningen om het gebouw in de Kerkstraat schoolklaar te maken.

Enkele jaren geleden trok de inrichtende macht van de Itterbeekse kleuterscholen, VKSIS, aan de alarmbel. Zij beschikte over onvoldoende middelen om zowel in haar scholen in Itterbeek als in Schepdaal de broodnodige renovatiewerken uit te voeren. Bovendien vormden de gemeentescholen van Itterbeek (’t Keperke) en Schepdaal (De Klimop) , omwille van een afstandsregel, één organisatorisch geheel met één directie en meer dan 450 leerlingen.
Onder impuls van toenmalig schepen voor onderwijs Georges De Vliegher werd een fusie van de Itterbeekse kleuterscholen met de gemeentelijke basisschool uitgewerkt, waardoor we vandaag over één Itterbeekse basisschool beschikken met drie vestigingsplaatsen. Dankzij deze wijzigingen vormt nu ook de gemeentelijke lagere school De Klimop in Schepdaal een aparte school met eigen directie.
Dankzij enorme inspanningen van de gemeentelijke diensten en het schoolteam werden nu ook de gebouwen van de voormalige kleuterschool De Wip in de Kerkstraat opgeknapt en in regel gebracht met alle geldende normen o.a. op het gebied van brandveiligheid. Dankzij deze inspanningen konden de onderwijsinspectie en de brandweer vorige week het licht op groen zetten voor het verder zetten van kleuteronderwijs op deze locatie. De onderwijsdienst zorgde voor de administratieve procedure en de coördinatie samen met de preventieambtenaar, de dienst gebouwen verzorgde de renovatiewerken en het grondige poetswerk. Alle lokalen kregen een serieuze opfrisbeurt: een nieuwe verflaag, nieuwe vloeren, plafonds, bijkomende kleutertoiletten, een apart lokaal voor de directie, … Daarnaast werden er ook nieuwe meubels aangekocht voor alle klassen.
Ook voor de kroon op het ‘fusie’-werk, een nieuw gebouw voor de kleuters, zijn al inspanningen geleverd. Het gemeentebestuur kocht dit jaar een perceel grond aan de Keperenbergstraat, aansluitend op ’t Keperke. De aanstelling van een architect voor het project staat nog op het programma. We hopen zo snel mogelijk dit nieuwe project te realiseren, zodat onze dorpsschool op termijn nog slechts één optimaal uitgeruste vestigingsplaats heeft.
Project Buitenschoolse Kinderopvang van start: Gemeente Dilbeek zorgt voor de voor- en naschoolse kinderopvang in alle Dilbeekse basisscholen
In mei werd het project buitenschoolse kinderopvang toegewezen aan CKO ’t Breughelkind uit Ternat. Dankzij dit project is er vanaf vandaag een overkoepelend aanbod voor alle Dilbeekse basisscholen ongeacht hun net. Naar welke basisschool in Dilbeek een kind ook zal gaan, de opvang en de prijs zal dezelfde zijn. Dit project is uniek voor een gemeente van deze omvang. Omdat het gemeentebestuur via de dienstverlener de organisatie overneemt, betekent dit ook een hele werklastvermindering voor de scholen.
Deze zomer werd een team van 32 halftijdse toezichters klaargestoomd om in te staan voor kwalitatieve opvang in alle scholen. Het vroegere toezichthoudend niet-onderwijzend personeel heeft eindelijk een volwaardig statuut en krijgt professionele begeleiding en vorming. De jaarlijkse netto meeruitgave voor de gemeente wordt geraamd op ongeveer €300000. De gemeente levert dus een zeer grote inspanning om voor alle kinderen die in een Dilbeekse basisschool les volgen, ook kwalitatieve opvang te voorzien. De overeenkomst omvat ook opvang op woensdagnamiddag en op schoolvrije dagen. Tijdens de vakantieperiodes zal ’t Breughelkind ook de opvang verzorgen voor en na de gemeentelijke speelpleinwerking op Begijnenborre. Daarnaast komt er ook een specifieke vakantiewerking voor kleuters.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 sep 2011
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief