DILBEEK - Veilig terug naar school

C21

DILBEEK - Veilig terug naar school

Editiepajot_dilbeek_bivv_1_i_f
Ingezonden foto's
 
Editiepajot_dilbeek_bivv_2_i_f
Ingezonden foto
 
Editiepajot_dilbeek_bivv_3_i_f
 

Vanochtend vestigde Ketnet-wrapper Peter Pype aan ’t Klavertje Vier in Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek) de aandacht op het belang om het nieuwe schooljaar veilig in te zetten. In een daartoe voorziene ‘klik&ride’-zone beloonde hij samen met het gordeldier de kinderen die goed waren vastgeklikt in de wagen. Deze actie kadert in de gordelcampagne “Kijk papa, zonder gordel!” die het BIVV vorige maand lanceerde.

Meestal installeren ouders een autozitje voor hun baby, en later ook voor hun kleuter. Maar vervolgens laten ze na om het wat oudere kind dat “al zo groot is”, nog vast te klikken, omdat deze geen gordel meer wil dragen of omdat ze dat zelf niet langer nodig vinden. Bovendien zijn niet alle kinderen die in een zitje of op een verhogingskussen vervoerd worden, ook correct beveiligd. In een correct gebruikt autozitje loopt een kind drie maal minder risico om ten gevolge van een ongeval te overlijden of zwaargewond te raken.
 
Met de eerste schooldag brengen heel wat ouders hun kinderen opnieuw met de wagen naar school. Maar lang niet elk kind is daarbij optimaal beschermd. Een recente peiling van het BIVV toont aan dat 1 op de 5 personen die kinderen met de wagen vervoert, deze niet altijd correct vastklikt. Nochtans zijn ouders die hun kinderen niet vastklikken daarom nog geen verkeersdelinquenten. Vaak zijn ze er juist van overtuigd dat hun kinderen minder risico lopen omdat ze altijd heel voorzichtig rijden, en, volgens wat ze zelf zeggen, " is het slechts voor korte afstanden". Toch kunnen ook korte afstanden aan een lage snelheid al dodelijk zijn, want een ongeval aan 50 km/u komt overeen met een val van 3 verdiepingen hoog.  Ook voor korte ritten zoals bij schoolverkeer is de gordel of een autozitje dus levensbelangrijk.
 
Klik & Ride
 
Om iedereen te overtuigen van het belang om zich goed vast te klikken in de wagen, huldigden Ketnet-wrapper Peter Pype en het gordeldier een tijdelijke ‘Klik&ride’-zone in aan de schoolpoort. Kinderen die correct waren vastgeklikt kregen een leuke beloning mee. Ouders wiens kinderen los in de wagen zaten, ontvingen een woordje uitleg en een sensibiliserend gadget voor hun kinderen.
 
Educatief pakket
 
Iedere basisschool in België krijgt begin september een gordelpakket toegestuurd. Deze bevat naast enkele groeimeters (die kinderen toelaat te ontdekken in welk type autozitje ze moeten meereizen) ook een educatieve fiche zodat de leerkracht het gordelthema zelf kan aanraken in de les. Om de ouders hierin te betrekken krijgen de scholen bovendien ook enkele affiches van de gordelcampagne toegestuurd. Scholen kunnen ook zelf een sensibilisatieactie opzetten door de folder ‘Kinderen in de auto? Klik ze vast!’ te verdelen aan hardleerse ouders. Deze folder kan gratis nabesteld worden bij het BIVV.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 sep 2011
Felix Merckx
Ingezonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief