DILBEEK - Lagere opkomst voor de Gordel door slechte weer

C21

DILBEEK - Lagere opkomst voor de Gordel door slechte weer

Dsc_9816
Het minder aantal deelnemers had veel met het weer te maken vertelt Carla Galle. Deze en volgende foto's © Marc Sluys
 
Dsc_9822
Dsc_9827
Dsc_9786
het gezondheidsdorp had heel wat bijval.
 
Dsc_9818
Veel belangstelling voor Buurman
 

In de Vlaamse rand rond Brussel werd de 31e editie van de Gordel georganiseerd. De manifestatie wil het Vlaamse karakter van de rand beklemtonen. Er waren 43.404 deelnemers, de helft van vorig jaar, en dat had veel te maken met het slechte weer van vanmorgen.  "In 2010 was het een feesteditie met bovendien schitterend gordelweer. Vandaag noteerden we slechts een derde van het aantal daginschrijvingen van vorig jaar door het slechte weer. Slechts 7.000 tegenover 20.000 mensen in 2010", aldus Galle. 

Vlaams minister voor Sport Philippe Muyters (N-VA) nam wel deel aan de Gordel. “Ik ben hier om twee redenen”, zei Muyters. “Om het Vlaamse karakter te benadrukken, maar ik ben ook minister van Sport en ik vind samen in beweging zijn belangrijk.”

Het volledige verslag 

 

De Gordel heeft dit jaar 43.404 fietsers en wandelaars op de been gebracht in de Vlaamse rand rond Brussel. Met dit cijfer blijft De Gordel – nog steeds na al die jaren – het grootste Vlaams, sportief en familiaal eendagsevenement in Vlaanderen. Dit jaar hebben we trouwens de kaap van de in totaal 2 miljoen Gordelaars overschreden. (Vorig jaar stond de teller op 1 995 865)

Vorig jaar waren er 80.358 deelnemers. Het aantal inschrijvingen ligt nu dus een stuk lager. Maar dat was ook te verwachten. Ten eerste was het vorig jaar een feesteditie. De Gordel bestond 30 jaar en dat werd toen gevierd met een grootse organisatie, waarbij kosten noch moeite werden gespaard om het sportieve en muzikale aanbod zo rijkelijk mogelijk te maken. Ten tweede was het vorig jaar schitterend Gordelweer. De eerste zondag van september was toen één van de zonnigste en warmste dagen van het jaar. Nu hebben we niet alleen één van de somberste en natste augustusmaanden gekend, bovendien waren ook de weersvoorspellingen de dagen voor De Gordel niet gunstig: veel regen, zelfs felle buien en onweer aankondigen zijn uiteraard niet van aard om de massa te lokken. En hoewel het daags voor De Gordel schitterend weer was, bleken de voorspellingen te kloppen. In de nacht van zaterdag op zondag trok er een storm met felle regenbuien en windstoten over Vlaanderen. Ook op Gordeldag werd Vlaanderen tussen zeven en negen uur ’s morgens nog geteisterd door een ware zondvloed. Omdat rond die tijd de meeste mensen beslissen om al dan niet te gaan Gordelen, bleef het aantal inschrijvingen de dag zelf beperkt, amper een derde van vorig jaar. Maar de trouwe Gordelaar was wel present en goed voorbereid. Want ondanks het noodweer, met her en der omgewaaide bomen, takken en vooral behoorlijk wat modder op de parcours vielen er de eerste uren nauwelijks ongevallen te noteren. Wie kwam fietsen en wandelen had dus zijn voorzorgen genomen. In de loop van de voormiddag werd het dan gelukkig op de meeste plaatsen wat droger, klaarde het her en der zelfs een beetje op en bleef het vooral aangenaam warm. Ook vielen er nauwelijks noemenswaardige incidenten te noteren.

2. De cijfers

Laten we de cijfers nu even in detail bekijken. Vandaag op Gordeldag zelf schreven zich nog 7.375 Gordelaars in. Dat is één derde van het aantal inschrijvingen (20.871) op Gordeldag 2010. In Dilbeek schreven zich vandaag de meeste Gordelaars in, nl. 2.367 onmiddellijk gevolgd door Zaventem met 2.168 Gordelaars. In Overijse en Sint-Genesius-Rode schreven zich vandaag nog respectievelijk 1.744 en 1.096 deelnemers in.

Zoals alle jaren, was ook nu tijdens de zomermaanden promotie gevoerd om op voorhand in te schrijven. Niet alleen is het goedkoper (5€ ipv 7€), het vergemakkelijkt ook aanzienlijk de startprocedure omdat er niet moet aangeschoven worden op de startplaatsen. Om het de Gordelaars zo gemakkelijk mogelijk te maken waren er naast de mogelijkheden om online, telefonisch of via de post in te schrijven, dit jaar ook 176 gedecentraliseerde gemeentelijke inschrijfpunten: Vlaams-Brabant 40, Antwerpen 41, Oost-Vlaanderen 28, West-Vlaanderen 28, Limburg 15, de Bloso-centra en het hoofdbestuur 14, de Gemeenschapscentra 6. Dit jaar was dat samen goed voor 3.817 deelnemers. De provincie Vlaams-Brabant bijt de spits af met 875 inschrijvingen, gevolgd door de provincie Oost-Vlaanderen met 415 inschrijvingen. Daarnaast zijn de 6 Vlaamse Gemeenschapscentra van de Rand goed voor 360 inschrijvingen. In de 13 Bloso-centra en het hoofdbestuur werden 427 inschrijvingen genoteerd.

De meerderheid fietst

Nog altijd blijft De Gordel in de eerste plaats een fietshappening. Bijna 7 Gordelaars op 10 kozen dit jaar voor het fietsen (67,5%). Toen het allemaal begon in 1981 was De Gordel uitsluitend een fietstocht van 100 kilometer voor leden van wielerclubs. Intussen is het aanbod natuurlijk zodanig uitgebreid dat iedereen zijn gading kan vinden.

Het globale aanbod omvatte dit jaar meer dan 600 Gordelkilometers, gespreid over 15 fiets- en wandeltochten vanuit de Gordeltrefpunten Sint-Genesius-Rode, Dilbeek, Zaventem en Overijse.

Zaventem is opnieuw het grootste Gordeltrefpunt voor fietsers met 11.365 tweewielers.

Bij het fietsen blijft de recreatieve fietstocht (50 km) de meest populaire fietsafstand. Bijna 1 op 3 Gordelaars fietst de 50 km.

De klassieke Gordel van 100 km is nog steeds goed voor 9.483 fietsers. Dat betekent 22% van de Gordeldeelnemers.De Gordel voor Wielertoeristen en Wielertoeristenclubs werd georganiseerd vanuit Dilbeek en Oudenaarde, met steun van wielersponsor Lotto. Deze tocht van 140 km (of de verkorte versie van 79 km) had een hoog Ronde van Vlaanderen-gehalte met de beklimming van heel wat bekende hellingen uit de Vlaamse wielerklassiekers. 654 deelnemers schreven zich in.

De individuele tijdsopname op de Muur van Geraardsbergen, een initiatief in samenwerking met wielersponsor Lotto, was een behoorlijk succes. Om 15.30 uur werden 577 wielertoeristen geteld die deze sportieve uitdaging aangingen. Vanaf morgen kunnen zij hun foto met aankomst op de top van de Kapelberg downloaden op www.lotto.be.

4. Sportieve wandelingen in de groene, Vlaamse rand

Overijse en Dilbeek zijn de grootste wandelgemeenten met 8.150 wandelaars. Dit is ongetwijfeld het gevolg van de organisatie van de Erfgoedwandeling (Overijse) en de Gezondheidswandeling (Dilbeek).

Ook Sint-Genesius-Rode is met zijn prachtige natuur in de onmiddellijke omgeving gewoontegetrouw een wandelgemeente. Dit jaar kwamen er 3.684 wandelaars naar deze faciliteitengemeente, vooral door de succesvolle sprookjeswandeling.

Voor de traditioneel ook druk bezochte Erfgoedwandeling moesten de Gordelaars dit jaar in Overijse zijn. Daar waren 2.729 deelnemers. De wandelaar werd er begeleid door een handige brochure. En op 11 erfgoedsites werd toelichting verschaft door praatpaalgidsen van vtbKultuur.

In Zaventem kon de vorig jaar fel gesmaakte Luchthavenwandeling niet meer georganiseerd worden omdat er geen toestemming verkregen werd van de luchthavenautoriteiten. De stappers konden er wel terecht voor een Groene wandeling en er was eveneens een parcours voor personen met een beperking.

5. Personenmeteenbeperking

Bloso en de provincie Vlaams-Brabant vinden het belangrijk dat De Gordel ook open staat voor en kansen biedt aan iedereen. Zo is er al een paar jaar een specifieke wandeling (8 km) voor personen met een beperking, uiteraard toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Voor het derde jaar nu al is er ook een fietstraject, toegankelijk voor driewielers, tandemfietsen, handbikers en rolstoelfietsers. Aan de wandeltocht in Zaventem namen 45 Gordelaars deel (2010: 23) en 47 (2010: 35) aan de fietstocht.

6. De Gordeltrefpunten

De Gordeltrefpunten zijn dit jaar thematisch ingedeeld.
De liefhebbers van erfgoed en –groen konden met de Erfgoedwandeling terecht in Overijse.

In Sint-Genesius-Rode, dat zich profileert als kindvriendelijk, werd voor het eerst een kinderdorp ingericht met een knutselhoek en een heleboel andere attracties. De kinderen werden begeleid door ervaren animatoren. Honderden kinderen leefden zich uit in dit kinderdorp. De daarbij horende kinderwandeling stond in het teken van sprookjes en ook hier is er een begeleidend boek voorzien.

Zaventem was toegespitst op ‘bewegen’. Om de deelnemers aan De Gordel de mogelijkheid te geven zich optimaal voor te bereiden op hun wandel- of fietstocht werden op de gordelwebsite, onder de rubriek ‘Fitter naar De Gordel’, advies en trainingsschema’s voor 10 weken uitgewerkt . Die website werd in totaal 16 746 keer bekeken. En op Gordeldag zelf kon hij of zij die fysieke paraatheid testen in een speciaal hiervoor ingericht ‘bewegingsdorp’ in Zaventem. Voor kinderen en volwassenen was er de Eurofit-testbatterij en voor de 50- plussers de Sporteltest waarbij zowel kracht, lenigheid, evenwicht en uithouding werden getest. De Bloso-monitoren namen niet alleen de tests af maar gaven ook duiding en bewegingsadvies bij de resultaten. Zo ontving iedere deelnemer na afloop van de test een scoreformulier, sporttips en een gadget. In het bewegingsdorp in Zaventem kon men tevens kennismaken met het bewegingsprogramma ‘Fitter in 12 weken’ van de ‘Provinciale sportdienst Vlaams-Brabant’. Op basis van een fietstest ontvingen de deelnemers een trainingsprogramma voor 12 weken. Voor het meten van de Body Mass Index, de bloeddruk en het lichaamsvetpercentage kon men terecht bij de stand van de firma Omron. In totaal werden in dit bewegingsdorp 375 gordelaars getest (15 uur).

In Dilbeek was er dus een ‘Gezondheidswandeling’ en een ‘Proevertjesmarkt’. De Gezondheidswandeling nam de theorie voor haar rekening en leidde de Gordelaars bijna letterlijk door de negen groepen van de actieve gezondheidsdriehoek. De brochure die elke Gordelaar bij de start in Asse meekreeg, legde de basisprincipes van de actieve gezondheids-driehoek nauwkeurig uit. De infopanelen onderweg, met tal van weetjes en tips, zorgden ervoor dat het voor de ruim 4.000 deelnemers aan de Gezondheidswandeling aan de aankomst duidelijk was dat ‘bewegen’, gecombineerd met ‘evenwichtige en gezonde voeding’, de basis vormt van een gezonde levensstijl. In het SMS-spel tijdens de wandeling, waren ‘evenwicht’ en ‘aardbeien’ de te zoeken woorden. De jongste deelnemers konden een Bloso-sportkamp winnen.

Op de Proevertjesmarkt in Dilbeek volgde meteen de praktijk. De deelname aan De Gordel vulde de groep lichaamsbeweging van de actieve voedingsdriehoek in. De acht groepen voedingsmiddelen kwamen op de Proevertjesmarkt aan bod in twaalf chalets, waar de Gordelaars een ‘proevertje’ werd aangeboden. Bij elke chalet werd meegedeeld waar dat proevertje zich bevindt in de actieve voedingsdriehoek.

Niet minder dan 2.200 Gordelaars bezochten de Proevertjesmarkt en waren onder andere goed voor 240 liter yoghurt, 600 appels en 400 peren, 120 broden, 250 liter gazpacho, 180 liter rijstsalade, 200 liter pastasalade, 170 liter aardappelsalade, 180 liter groentesalade, 175 liter couscous en 3.500 sneetjes peperkoek.

De ‘proevertjes’ werden klaargemaakt door de koks van de Bloso-centra. De leerlingen van de koksschool Campus Wemmel brachten de ‘proevertjes’ tot bij de Gordelaars.

Voor ‘Gezondheid’ in het Gordeltrefpunt Dilbeek zorgden Bloso, VIGeZ en Logo Zenneland. Nu al worden plannen gemaakt om dit informatief project verder te zetten, onder meer tijdens de sportkampen en sportklassen in de dertien Bloso-centra.

7. Ontbijt met spek en eieren in Zaventem

Zoals het intussen een gewoonte is geworden, was Zaventem ook nu weer de plaats van afspraak voor het Gordelontbijt met spek en eieren. Wat ooit begon als een lokaal initiatief van de plaatselijke burgemeester Francis Vermeiren is intussen dank zij Bloso uitgegroeid tot een massaal buffet met zowat 600 genodigden. Traditioneel is dat ontbijt ook de vaste afspraak voor heel wat politici. Maar die aanwezigheid bleef dit jaar opvallend beperkt. Vlaams minister van sport Philippe Muyters kwam wel ontbijten in Zaventem, voor hij in Dilbeek ging deelnemen aan de Gezonheidswandeling. Ook de gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant verantwoordelijk voor sport, Karin Jiroflée was present. En altijd op de afspraak is Michel Doomst, burgemeester van Gooik. Voorts waren er nog enkele parlementsleden zoals Ben Weyts (NVA) en Bart Laeremans (Vlaams Belang) en Herman De Croo (VLD), naast lokale politici.

Maar andere ‘vaste klanten’ bleven afwezig. Premier Leterme en Vlaams minister-president Kris Peeters verbleven in het buitenland, net als trouwe Gordelaar Eric Van Rompuy.

8. Het verhaal van elke Gordel: de kleine pesterijen

De voorbereiding van deze 31ste editie is nagenoeg vlekkeloos verlopen. Nergens waren er vooraf problemen gesignaleerd. Iedereen heeft vlot zijn medewerking verleend, ook de 3 faciliteitengemeenten met de niet benoemde burgemeesters.

Klassiek zijn er op Gordeldag wel de kleine pesterijen. Zo zijn er dit jaar weer nagels gegooid in Sint-Genesius-Rode, Dworp en Zaventem, met als gevolg enkele lekke banden. Maar de nagels werden snel geruimd door de ordediensten van de organisatie, zodat de averij beperkt bleef.

Ook het traditionele geknoei met de bewegwijzering bleef dit jaar beperkt tot enkele verwijderde borden in Sint-Pieters-Leeuw. Al bij al mag er gesproken worden van een organisatie zonder noemenswaardige incidenten.

9. Een veilige Gordel

De voorbije jaren werden reeds heel wat inspanningen geleverd om De Gordel veiliger te maken. Ook deze 31ste editie met de ietwat dreigende weersvoorspellingen werd zorgvuldig voorbereid en gecoördineerd met alle verantwoordelijke instanties op medisch vlak, inzake ordehandhaving en op de dag zelf nauwlettend opgevolgd vanuit het crisiscentrum in Sint- Genesius-Rode. Uiteindelijk werden op Gordeldag 140 (2010: 335) deelnemers verzorgd voor kleine letsels, zoals blaren, schaafwonden, enz... 4 Gordelaars werden afgevoerd naar het ziekenhuis, voor een gebroken duim, pols en arm.

10. Een muzikale Gordel

Uiteraard was er in de vier Gordeltrefpunten de hele dag volop randanimatie. Van attracties over demonstraties of initiaties in allerlei sporttakken tot infostands van heel wat sportfederaties. Maar ook muzikaal viel er behoorlijk wat te beleven, met als hoogtepunt uiteraard het slotconcert dat Radio 2, als trouwe partner van De Gordel, in Dilbeek organiseerde met Buurman, de maker en vertolker van het Gordellied dit jaar. Naast dat slotconcert waren er ook optredens van SoulBrothers in Zaventem en Niels Destadsbader in Sint-Genesius-Rode. De Gordel was vandaag trouwens alomtegenwoordig in de programma’s van Radio 2.

page6image16312
page6image16584

11. Het profiel van de Gordelaar

Om meer en beter zicht te krijgen op het profiel van de Gordelaar en zijn/haar verwachtingen wordt dit jaar een enquête gehouden, die online kan ingevuld worden (www.de-gordel.be). Vanaf morgen kunnen daar ook de bevindingen van deze Gordel aan toegevoegd worden. Vorige jaren kregen de deelnemers al een beperkte vragenlijst, waaruit toch ook enkele nuttige gegevens konden gehaald worden.page7image19712
 
page7image20408

Uit deze cijfers blijkt dat De Gordel een trouw publiek heeft. Zoveel is zeker. En toch vernieuwt het deelnemersveld ook nog elk jaar. Uit de analyse blijkt dat het voor een kwart van de deelnemers de eerste Gordel was. Een bewijs van de continue verjonging en blijvende interesse die De Gordel opwekt. 

12. Online gegevens

Uiteraard wordt ook voor De Gordel jaar na jaar het gebruik van online toepassingen belangrijker.

De gordelwebsite (alle pagina’s samen) werd in de periode van 1/06/2011 tot 2/09/2011 in totaal 234.827 keer bekeken.

Top tien meest bekeken pagina’s:

page8image4440

Pagina’s

page8image6672 page8image7096

Aantal keer bekeken

page8image8704

1. Homepage De Gordel

45.649

2. Parcours

page8image13400

20.742

3. Parcours fietsen

page8image16936

14.007

4. Gordeltrefpunten

page8image21008

13.220

page8image22808

5. Inschrijven

11.398

page8image26304

6. Webpagina’s voor slechtzienden

8.918

page8image29880

7. Parcours wandelen

7.563

8. Waar inschrijven

page8image35152

4.600

page8image36952

9. Gordeltrefpunt Dilbeek

4.233

10. Online aanvragen

page8image41520
page8image42376

4.144

page8image44176 page8image44600

De pagina’s met de conditieschema’s werden in totaal in dezelfde periode 16.746 keer bekeken.

13. Gordelweetjes

Tijdens de Gehuchtenfietstocht werden in B&B In Between 2 luxe-weekends verloot. De gelukkige winnaars zijn Eef Hostyn (Overijse) en Geert Van de Walle.

In de 4 Gordeltrefpunten werden door de dienst preventie van de provincie Vlaams-Brabant, 365 fietsen gegraveerd. 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 sep 2011
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief