REGIO - Vlaams Belang wil verticale splitsing gerechtelijk arrondissement

C21

REGIO - Vlaams Belang wil verticale splitsing gerechtelijk arrondissement

Editiepajot_logo_vlaams_belang_p200

Senator Bart Laeremans: “Het Vlaams Belang ergert zich aan het gekibbel van de burgemeesters van Dilbeek, Asse, Vilvoorde en Halle over de inplanting van het parket in Halle-Vilvoorde na de mogelijke splitsing. De heren willen het vel van de beer al verkopen vooraleer hij geschoten is. Wij vragen de betrokken burgemeesters om hun gekibbel dringend te staken en eerst mee toe te zien op de onderhandelingen over de wijze waarop het arrondissement gesplitst zal worden. Dat is ontzettend veel belangrijker dan het debat over de vestigingsplaats”.

“We betreuren trouwens ten zeerste dat momenteel enkel onderhandeld wordt over een verticale splitsing van het parket. De wijze waarop de rechtbank gesplitst wordt, is daarentegen absoluut onduidelijk. Wij vrezen ten zeerste dat de lopende besprekingen evolueren in de richting van het wetsvoorstel-Maingain, dat de oprichting van een Nederlandstalige en een Franstalige rechtbank voorziet die op gelijke wijze bevoegd zouden zijn voor zowel Brussel als Halle-Vilvoorde. Dit zo    +-u een gigantische uitbreiding betekenen van de faciliteiten in gerechtszaken en de eentaligheid van Halle-Vilvoorde helemaal op de helling zetten”.
“Ook de geplande splitsing van het parket dreigt verkeerd uit te draaien, vermits er in het parket van Halle-Vilvoorde naar verluidt Franstalige magistraten zouden benoemd worden. Dit staat haaks op de eentaligheid van ons arrondissement. Tot op heden kunnen er zelfs in faciliteitengemeenten geen mensen benoemd worden met een Franstalig diploma”.
“Het Vlaams Belang wijst erop dat er twee Vlaamse splitsingsvoorstellen circuleren. Er is enerzijds het wetsvoorstel van oud-Senator Hugo Vandenberghe, dat een verticale splitsing voorziet van het parket en een horizontale, asymmetrische splitsing van de rechtbank. Daarnaast is er het wetsvoorstel van ondergetekende (zie bijlage), dat zowel voor de zetel als voor het parket een verticale splitsing doorvoert. Het voorstel Vandenberghe heeft als groot nadeel dat het een splitsing van Justitie op federaal niveau verhindert: Vlaanderen kan geen behoorlijke autonomie verwerven inzake Justitie, want dan zou het zijn bevoegdheid inzake Halle-Vilvoorde aan Brussel moeten afstaan. Bovendien is het voorstel Vandenberghe erg complex én discriminatoir voor de Brusselse Vlamingen”.
“Het voorstel van het Vlaams Belang laat toe dat Vlaanderen nu of op termijn autonoom zou kunnen worden inzake Justitie. Bovendien is ons voorstel voordelig voor zowel Halle-Vilvoorde als Brussel: in Halle-Vilvoorde zou voortaan een veel efficiënter en strenger Justitiebeleid kunnen gevoerd worden en Brussel kan zich concentreren op de vele problemen van de grootstad zelf. Ondanks de inkrimping van het aantal rechtsonderhorigen met 36% behoudt Brussel in ons voorstel 90% van zijn magistraten”.
“Het Vlaams Belang vraagt dan ook met aandrang dat wordt overgegaan tot de verticale splitsing van het gerechtelijk arrondissement, zodat de opdeling van de Justitiebevoegdheden niet voorgoed gehypothekeerd zou worden”, besluit senator Bart Laeremans. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 sep 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief