DILBEEK is “ontvoogd”

C21

DILBEEK is “ontvoogd”

Dilbeek_gemeentehuis_p200

De gemeente Dilbeeks is bij ministerieel besluit officieel ontvoogd. Dat betekent dat geen enkele vergunningsaanvraag nog voor advies moet worden voorgelegd aan de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar. Die ontvoogding gaat officieel in op 1 oktober 2011. Dat geen enkele vergunningsaanvraag nog naar Leuven moet wil evenwel niet zeggen dat de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar niet in beroep kan gaan tegen een afgeleverde vergunning. In onze regio zijn ook Roosdaal en Halle ontvoogd.

•             In ontvoogde gemeenten maakt de gemeentelijk stedenbouwkundige ambtenaar voor elke beslissing over een vergunningsaanvraag een verslag op, dat deel uitmaakt van het vergunningendossier. Het verslag kadert de aanvraag binnen de regelgeving, de stedenbouwkundige voorschriften, de eventuele verkavelingsvoorschriften en een goede ruimtelijke ordening, en omvat desgevallend een voorstel van antwoord op de bezwaarschriften in het kader van het gevoerde openbaar onderzoek.
•             In een ontvoogde gemeente neemt het college van burgemeester en schepenen over de vergunningsaanvragen een beslissing binnen een vervaltermijn van:
o             75 dagen in geval van een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning zonder openbaar onderzoek (i.p.v. 105 dagen in een niet-ontvoogde gemeente)
o             105 dagen in geval van een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning met openbaar onderzoek (geen verschil met een niet-ontvoogde gemeente)
o             150 dagen in geval van een aanvraag tot verkavelingsvergunning (geen verschil met een niet-ontvoogde gemeente)
•             Opgelet: de vervaltermijn gaat in de dag na deze waarop het volledigheidsbewijs aan de aanvrager wordt verstuurd.
Voor Dilbeek gaat de nieuwe procedure dus in vanaf 1 oktober 2011. Alle aanvragen die voor deze datum worden ingediend worden nog behandeld volgens de procedure voor niet-ontvoogde gemeenten.
Hoe geraak je ontvoogd?
Sinds de goedkeuring van het register van de onbebouwde percelen op 15 maart 2011 door Ruimte & Erfgoed voldoet de gemeente aan de vijf voorwaarden om te kunnen worden ontvoogd.
Behalve een register van de onbebouwde percelen beschikt de gemeente Dilbeek immers al over een gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, een gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar, een plannenregister en een vergunningenregister.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 sep 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief