Sprokkels uit DILBEEK

C21

Sprokkels uit DILBEEK

Gemeentehuis_dilbeek_p200

Bodemverdichting bedreigt bomen aan gemeentehuis

Onderzoek van de rode beuk in het gemeentelijk park naast het gemeentehuis wijst uit dat deze boom achteruit gaat door de aanwezige bodemverdichting en de Reuzezwam. De situatie bijsturen kan enkel door het breken en herstellen van het bodemleven. Daarna is de kans op herstel van de boom mogelijk, doch niet 100%. De boom heeft wel een uitstekende verankering en de waargenomen aantasting heeft vooralsnog geen noemenswaardige schade veroorzaakt aan het wortelgestel. De sterk teruglopende conditie is dus praktisch volledig te wijten aan een verdichting van de bodem en bijgevolg het stilvallen van het ondergronds ecosysteem.
Daarom besliste het schepencollege de bodemverdichting aan te pakken. Indien geen maatregelen worden genomen, heeft de rode beuk nog een levensduur van vijf jaar. De aanpak van de bodemverdichting gebeurt door:
- het wegnemen van de graslaag onder de volledige boomkruinen en vervangen door een halfverteerde houtschorslaag.
- breken van de bovenlaag door middel van persluchtinjecties
- aanbrengen van boringen (2/m²) gevuld met levende compost
- voorkomen van betreding onder de bomen.
 Tijdens de stormtest van de rode beuk werd met de aanwezige boomverzorger ook eens gekeken naar de twee andere bomen die gevaarlijk kunnen worden door afbrekende takken.
De grote linde vlak naast het gemeentehuis heeft ook last van een sterke bodemverdichting met verminderde groeikracht tot gevolg. Door de ongewone structuur van de boom, de invloed van de wind en de vele parkgebruikers op deze plaats is het aangewezen enkele kroonverankeringen aan te brengen zodat afbrekende takken niet rechtstreeks naar beneden kunnen vallen.
Ook aan de treurbeuk rechtover het gemeentehuis (achter de bushalte)is deze maatregel aangewezen gelet op het overhellen richting straat en de buurwoning.
Protest tegen gebruik publieke parking
 Buurtbewoners hebben bij het schepencollege hun beklag geuit over het volgens hen “ongeoorloofd” gebruik van de publieke parking naast de BMW garage in de H. Moeremanslaan. Deze garage palmt volgens de buurtbewoners dag in dag uit deze publieke parking in. Soms kan men zelfs de parking niet oprijden. Een oud zeer waar ook de handelaars in de buurt ontevreden over zijn. Waar moet ze parkeren als ze naar de apotheek wil? Op de privé parking van de Q8 of op de parking van bakkerij Stijnen? Het schepencollege is zich bewust van de situatie, maar de politie meldt dat er niets illegaals gebeurt en dus niet kan optreden. Het gemeentebestuur heeft het betrokken bedrijf wel in kennis gesteld van deze klacht. Het schepencollege vraagt het bedrijf opnieuw om een officiële reactie op deze klacht.
Parkeerproblematiek aan school De Vlinder
Ondanks de nieuw aangelegde parkeergelegenheid in de d’Arconatistraat is het parkeerprobleem aan de school De Vlinder nog steeds niet is opgelost. Ouders en grootouders doen niet de moeite om de parkeerregels na te leven. Recent stond nog een wagen geparkeerd op de rotonde aan de Rozendoorndreef met Kasteelstraat tijdens een infoavond in de school. Het schepencollege heeft dit dossier doorverwezen naar de gemeentelijke verkeerscommissie.
Toekomst station Dilbeek onduidelijk
 In een reactie op een brief van het gemeentebestuur zegt NMBS Mobility dat het besluit van de NMBS om de loketten van 38 stations te sluiten waaronder dat van Dilbeek is ingegeven door het streven naar verdere optimalisatie van de klantenservice die kostenbesparend zal zijn, maar niettemin een even goede bediening zal garanderen. Het treinaanbod wordt niet gewijzigd, het station blijft een stopplaats zodat de reiziger geen nadeel ondervindt. In alle stations en stopplaatsen komen in de loop van 2012 nieuwe ticketautomaten waardoor de service op gelijkaardig niveau zal blijven. Deze maatregelen treffen uitsluitend de stations waar de verkoop van vervoerbewijzen minder dan 100 biljetten per dag bedraagt, wat meer dan onvoldoende is om de kosten van het station te dekken. Het totaal aantal van de getroffen stations vertegenwoordigt slecht 2,12% van de volledige loketverkoop van NMBS. Niettemin moet de ingreep beantwoorden aan 3 voorwaarden: de klant moet de mogelijkheid hebben een biljet via een automaat te kopen, de wachtzaal moet openblijven van de 1e tot de laatste trein, en er moet een voorafgaand sociaal overleg plaatshebben. De sluiting van de loketten zal slechts gebeuren als aan deze 3 voorwaarden is voldaan. Er is momenteel nog geen beslissing genomen betreffende de toekomst van het stationsgebouw.
Providentia renoveert appartementsgebouw
Het schepencollege heeft een gunstig advies gegeven voor het verbouwen/renoveren van een sociaal appartementsgebouw in de Reinaertswijk (blok 4)in Groot-Bijgaarden. Het gebouw telt dertig appartementen. De bestaande trapkoker van het gebouw wordt herbouwd. Ook worden de betonstructuren die zijn aangetast door betonrot, zoals bijvoorbeeld de balkons, vervangen. De verbouwingswerken worden bijna volledig uitgevoerd binnen het bestaande bouwvolume. Het project zal hierdoor een beperkte impact hebben op de omgeving. Door de verbouwingswerken verbeteren de toegankelijkheid, energieprestatie en wooncomfort van het gebouw.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 sep 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief