DILBEEK - Hoorzitting over hinder Makady

C21

DILBEEK - Hoorzitting over hinder Makady

Makady

Op een hoorzitting met de buurtbewoners van de firma Makady, gevestigd op de Itterbeeksebaan, heeft de firma Makady aangekondigd dat drie studiebureaus tegen halverwege oktober met een voorstel komen om de lawaaihinder, afkomstig van de koelmotoren, weg te werken. Tegen 1 november maakt de firma de aanvangsdatum van de werken bekend aan de buurt.

Peter De Meuter van Makady is zich bewust van de ongemakken die zijn recent verhuisde firma veroorzaakt in zijn nieuwe omgeving. Makady woonde vroeger in de Bosstraat in Groot-Bijgaarden. De geluidshinder is afkomstig van de koelmotoren achteraan het gebouw. Hij pleitte verzachtende omstandigheden gelet op de moeilijke opstart van het bedrijf.
Door een fout tijdens het plaatsen van de vloer liep de opstart van de diepvriezers vertraging op zodat de koelmotoren gedurende een hele periode op volle kracht hebben moeten draaien om de diepvriezers op de juiste en wettelijk bepaalde temperatuur te krijgen. Sinds enige tijd draaien de motoren ’s nachts op halve kracht. Hierdoor is de geluidshinder al gedaald.
Makady heeft verder drie studiebureaus ingeschakeld die een voorstel moeten uitwerken om de motoren te isoleren zonder de luchttoevoer af te snijden. Makady wacht de voorstellen in tegen halverwege oktober en plant zo spoedig mogelijk de uitvoering (van het beste voorstel) na het verkrijgen van de nodige vergunningen.
De huidige nachtelijke lawaaihinder buiten op de parking van het bedrijf verdwijnt zodra de aannemer gedaan heeft met de werken. Makady zelf werkt ’s nachts enkel binnenin het gebouw. Het laden en lossen van de vrachtwagens aan de laadkades gebeurt tussen 7 uur en 12 uur.
Groenscherm
Dit najaar plaatst Makady ook een groenscherm met onder meer bomen die al vier jaar oud zijn. Ook zal Makady nagaan of het technisch mogelijk is de rekken aan de achterzijde van het gebouw in de breedte en niet in de hoogte te gebruiken. Dit was een suggestie van een buurtwoonster om de visuele hinder te verminderen. De rekken achteraan het gebouw worden gevuld met balen geperst plastiek en karton. Dit is verplichte recyclage opgelegd door de hogere overheid. Een gespecialiseerde firma komt deze balen op vaste tijdstippen ophalen.   
Verkeershinder
Tijdens de hoorzitting waren er ook opmerkingen over verkeershinder. Vrachtwagens rijden met hoge snelheid aan en veroorzaken trillingen in de omliggende woningen. De verkeershinder wordt ook gedeeltelijk veroorzaakt door de verkeersdrempels die zich ter hoogte van de Van Belle school bevinden.
De verkeerscommissie zal contact nemen met de gemeente Anderlecht om samen de overlast te bespreken en het euvel op te lossen.
Praktische informatie
Makady is een distributiebedrijf dat voornamelijk horecazaken en rusthuizen bevoorraadt. Het bedrijf stelt 80 mensen tewerk. Het bedrijf begon vijftien jaar geleden met één personeelslid. Het bedrijf woonde tot begin dit jaar in de Bosstraat in Groot-Bijgaarden maar had daar geen expansiemogelijkheden. Het perceel waarop het bedrijf bouwde in de Itterbeeksebaan werd door het gewestplan in 1977 bestemd voor ambachtelijke bedrijven en kmo’s. Tot de bouw was het betrokken perceel een akker wat leidde tot wat verwarring bij de omwonenden. 
Op 13 november 2010 diende de firma een aanvraag tot milieuvergunning klasse 2 in. Volgens de rubriekenlijst van de milieuwetgeving (Vlarem) betreft het een bedrijf klasse 2. Hiervoor dienen de buurtbewoners niet persoonlijk op de hoogte te worden gesteld. De milieuaanvraag werd officieel geafficheerd op het perceel gedurende de wettelijke termijn. Tijdens deze termijn werden geen bezwaarschriften ingediend. Het bedrijf werd vergund op 31 januari 2011.
Na de inwerkingstelling van het bedrijf heeft de gemeente enkele klachten van buurtbewoners ontvangen van geluidsoverlast, de opslag achteraan het gebouw en verkeershinder.
Op basis van deze klachten werd de huidige overlegvergadering georganiseerd.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 sep 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief