DILBEEK - Eerste zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen

C21

DILBEEK - Eerste zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen

Zonnepanelen_p200

Dilbeek zal meer dan 18% van zijn elektriciteitsverbruik op zijn eigen daken produceren. In december 2010 besliste de gemeenteraad mee te stappen in een globale marktraadpleging voor de levering van groene stroom opgewerkt door zonnepanelen op de gemeentelijke gebouwen. Uit deze marktraadpleging, georganiseerd door TMVW, bleek in juli 2011 dat het bedrijf Vanbo Solar uit Kuurne het meest gunstige aanbod deed. De gemeente gaat nu met dit bedrijf in zee om op zoveel mogelijk gemeentelijke gebouwen fotovoltaïsche cellen te installeren. Tijdens de eerste week van oktober worden de eerste panelen geïnstalleerd.

Het gemeentelijk patrimonium is vrij omvangrijk. Jaarlijks wordt er bijna 1 miljoen euro uitgegeven aan energiekosten en deze kost neemt jaarlijks toe door de stijgende energiekosten. Van die uitgave (cijfers 2009) wordt meer dan de helft besteed aan de aankoop van elektriciteit met een verbruik van bijna 2,5 GWh (tov 347 GWh verbruik in de gehele gemeente).
De gemeente werkt aan het reduceren van dit energieverbruik in al haar gebouwen, door renovatie en kleine ingrepen, maar daarnaast is er ook de ambitie om, een substantieel deel van haar energie zelf op te wekken. Energie produceren is echter geen kerntaak van een gemeente, haar patrimonium maximaal benutten ten behoeve van haar inwoners is dat wel. Bovendien heeft ze ook een voorbeeldfunctie op het vlak van hernieuwbare energie. Daarom onderzocht de gemeente de mogelijkheid om haar daken te verhuren aan een externe dienstverlener in ruil voor goedkope groene stroom en verhuurinkomsten. Zo is er voor de gemeente geen investeringskost maar kan ze dankzij het optimale gebruik van haar daken wel maximaal bij tot het produceren van hernieuwbare energie.
Uit haalbaarheids- en stabiliteitsstudies blijkt vandaag dat in eerste instantie reeds 13 gebouwen in aanmerking komen. De grootste installaties zullen verschijnen op de gemeentelijke sporthallen Ten Gaerde en Caerenbergveld en de gemeentelijke loodsen. Ook het woonzorgcentrum Breugheldal van het OCMW wordt verder onderzocht. In totaal wordt er gerekend op minstens 540kWp opgewekt door 2250 panelen die meer dan 3000m² dakoppervlakte zullen bedekken. Met een gemiddelde opbrengst van 850kWh per KWp geïnstalleerd vermogen, moet dit jaarlijks een elektriciteitsproductie opleveren van 0,46 GWh of meer dan 18% van het gemeentelijk elektriciteitsverbruik.
Begin oktober worden de eerste panelen geïnstalleerd. De andere installaties zullen ook snel volgen. Het aantal installaties wordt mogelijks nog uitgebreid, onder meer met een installatie op de nieuwbouw van de academie.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 okt 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief