DILBEEK - Buurtcomité in beroep tegen Colruyt-plannen in Itterbeek

C21

DILBEEK - Buurtcomité in beroep tegen Colruyt-plannen in Itterbeek

Editiepajot_dilbeek_bettendries_i_f
I F

Het Dilbeekse schepencollege heeft deze zomer de derde aanvraag van Colruyt voor het bouwen van een grootschalig handelsgebouw aan de Herdebeekstraat goedgekeurd. Een aantal buurtbewoners uit de wijk Bettendries hebben nu bij de provincie Vlaams-Brabant beroep aangetekend tegen deze beslissing omdat de gemeente Dilbeek de ingediende bezwaren negeerde.

De gemeente hield geen rekening met hun bezwaarschriften, noch met het uitdrukkelijk negatief advies van de verkeerscommissie. Het buurtcomité dat de Colruyt-problematiek al drie jaar van nabij opvolgt hoopt dat gouverneur Lode De Witte en zijn députés wel tot een objectieve evaluatie zullen overgaan.
 
Colruyt en de gemeente Dilbeek respecteren het provinciaal structuurplan niet, aldus het buurtcomité. Dat structuurplan geeft duidelijk aan dat een winkel met zeer grote afmetingen enkel kan in het hoofddorp Dilbeek of in het stedelijk gebied Groot-Bijgaarden. Ook de Vlaamse overheid is tegen de verdere “verlinting” van gewestwegen door grote handelszaken.
Het is al de derde poging van de firma Colruyt om een bouwvergunning te krijgen voor een nieuwe, zeer grote winkel (2.800 m2) in Dilbeek. Voor de derde keer op rij mikt de distributiereus uit Halle op de smalle Bettendries-weide aan de Herdebeekstraat te Itterbeek. 
 
De site ligt geprangd tussen de landelijke Oude Geraardsbergsebaan en de Ninoofsesteenweg. De plannen zijn sinds de eerste poging in 2009 amper bijgeschaafd en stuiten bijgevolg nog steeds op protest van de buurtbewoners en een zeshonderdtal sympatisanten die eerder een petitie ondertekenden tegen de komst van een grote winkel en het bijbehorende verkeer.
 
“Een metertje dieper bouwen of het dak langs een zijde een beetje laten inspringen betekent nog niet dat een goede ruimtelijke ordening gewaarborgd is. Het geplande winkelgebouw blijft veel te groot en veel te hoog tegenover de woningen. Itterbeek heeft, sinds het spijtige einde van Superette Meerts, nood aan een buurtwinkel, geen immense supermarkt”, benadrukt het buurtcomité. 
 
De mobiliteitsproblemen die ontstaan door de inplanting van een grote Colruyt, met de enige in- en uitgang midden in een woonwijk, laten noch voorstanders noch tegenstanders onberoerd. In de derde bouwaanvraag die de gemeente Dilbeek in alle stilte heeft goedgekeurd zit geen enkele nieuwe maatregel om het verkeersvraagstuk te helpen oplossen, stelt het buurtcomité vast. De reeds voorziene verbreding van een stukje Herdebeekstraat kan de verwachte verkeersstroom (2500 autobewegingen per dag) niet opvangen zonder files en bijkomende gevaren voor de weggebruikers.
 
Sint-Anna-Pede vreest sluikverkeer
“Sint-Anna-Pede zal door de nieuwe winkel dagelijks honderden extra wagens moeten slikken komende uit Vlezenbeek, Schepdaal en Lennik. Bovendien zal het sluikverkeer in het Breugeldorp en in het andere deel van Itterbeek (via de Keperenberg) toenemen omdat het verkeer aan het N8-kruispunt Bettendries zal stremmen of vastzitten. Dit zal de verkeersveiligheid niet ten goede komen. Het vandaag al complexe N8-kruispunt komt door een eventuele verbreding van de Herdebeekstraat nog meer uit zijn as te liggen, zodat de steenweg oversteken of vanop de steenweg gekruist afslaan een zeer hachelijke onderneming. Blijkbaar ligt het agentschap Wegen en Verkeer hier niet wakker van”, aldus woordvoerder Peter Wiels.
 
De Vlaams-Brabantse deputatie moet zich uitspreken voor het eind van het jaar.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 okt 2011
Felix Merckx
I F
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief