Café Combinne DILBEEK bestaat vijf jaar

C21

Café Combinne DILBEEK bestaat vijf jaar

Editiepajot_dilbeek_vijf_jaar_caf__combinnen_foto_gerrit_achterland
Foto © Gerrit Achterland
 

Café Combinne bestaat vijf jaar in Dilbeek. Café Combinne is een initiatief van de vormingsorganisatie Arch’educ waarbij anderstaligen in gesprek met Nederlandstaligen hun Nederlands bijspijkeren. Ze praten over heel diverse dingen: werk, hobby’s, koken, … Voor het vijfjarig bestaan werd een boeiende tentoonstelling in Den Tat opgezet met werken van verschillende deelnemers van Café Combinne. Het schepencollege woonde de vernissage bij. 

Café Combinne Dilbeek behoorde bij de eerste praatcafés vijf jaar geleden. Sindsdien is het initiatief bekend bij de Dilbeekse bevolking. Café Combinne kreeg onmiddellijk financiële steun van de gemeente Dilbeek en het OCMW. Sien De Meuter is de vaste begeleidster van het wekelijks praatcafé in Den Tat op donderdag van 19.30 tot 22.30 uur.
Sien De Meuter vertelt over het doel en nut: “Café Combinne is een café waar je komt om te praten. Je moet je niet inschrijven. Er zijn helemaal geen regels. Café Combinne is bedoeld voor anderstaligen die in gesprek met Nederlandstalige gasten onze moedertaal onder de knie proberen te krijgen. Ik waak er over dat iedereen zich goed voelt en praat, want het is geen gemakkelijke stap zomaar een café binnen te stappen. Daarnaast verzorg ik de begeleiding van deze praattafel. Ik reik thema’s aan, uiteenlopend en vaak gebaseerd op de actualiteit. Recent hadden we het nog over de koude en de gevolgen, maar we hebben ook al gepraat over vrije tijd, armoede, vriendschap, enz… Soms ontwikkelen zich spontaan gesprekken. We hebben ook regelmatig gastsprekers. We hebben al de wijkagent gehad, een advocaat, een journalist, iemand van het OCMW…’’.
Veel promotie hoeft het initiatief niet meer. Intussen heeft zich een vaste groep van 25 anderstalige gasten van een vijftiental verschillende nationaliteiten gevormd, die regelmatig komen. Statistieken wijzen uit dat op jaarbasis 17 deelnemers wekelijks het praatcafé in Dilbeek bezoeken, maar nieuwkomers blijven uiteraard welkom.
Sien De Meuter herinnert zich nog de beginperiode toen zij allerlei instanties en scholen afdweilde om het initiatief bekend te maken. Folders, persoonlijk contact en mond-tot-mondreclame deden de rest en verankerden Café Combinne in het collectief geheugen van Dilbeek.
Tentoonstelling
De tentoonstelling is nog te bezoeken tot en met 29 maart in Den Tat, Kalenbergstraat 9 in Dilbeek op do, vrij, za, zo van 20 tot 22 uur (ma, di, woe gesloten).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 feb 2012
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief