Minister Van Deurzen opent IBO in ITTERBEEK

C21

Minister Van Deurzen opent IBO in ITTERBEEK

Editiepajot_itterbeek_opening_ibo_ongezonden_foto__2_
(ingezonden foto's)
 
Editiepajot_itterbeek_opening_ibo_ongezonden_foto
(ingezonden foto's)
 
Editiepajot_itterbeek_opening_ibo_ongezonden_foto__1_
(ingezonden foto's)
 

Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen opende maandag het IBO aan ’t Keperke in Itterbeek. Een IBO is een initiatief voor buitenschoolse opvang. Kinderen worden er opgevangen samen met andere kleuters of kinderen van de lagere school. De opvang gebeurt in lokalen die specifiek voor opvang zijn ingericht, voor en na de schooluren en tijdens vakantiedagen. Het vervoer van de school naar het IBO of omgekeerd is op een veilige manier geregeld. Het IBO is erkend door Kind en Gezin. Behalve minister Van Deurzen voerden schepen van Onderwijs Jef Vanderoost en burgemeester Stefaan Platteau voerden het woord. Hierna volgt de integrale speech van schepen van Onderwijs Jef Vanderoost.

Geachte heer minister,
Geachte mevrouw Verhegge, administrateur-generaal van Kind&Gezin,
Beste collega’s uit het schepencollege, de gemeenteraad en de provincieraad.
Beste schooldirecties, leerkrachten, ouders en medewerkers van onze gemeente en CKO ‘t breugelkind.
Ik wil jullie allen van harte welkom heten op de opening van IBO ’t Maantje hier in Itterbeek. Met deze opening wensen wij, het Dilbeekse gemeentebestuur en ‘t Breugelkind, ons unieke project op een gepaste wijze vieren.
We staan hier vandaag in het eerste door Kind&Gezin erkende IBO in onze gemeente. Sinds maandag 24 oktober 2011 worden hier de kleuters van gemeenteschool ’t keperke opgevangen voor- en na de schooluren. En ook tijdens de vakantieperiodes vinden ouders hier kwaliteitsvolle opvang. De start van “Maantje Dilbeek” is uniek, in die zin dat dit de enige startende IBO in Vlaams-Brabant is dat in 2011 werd goedgekeurd met middelen die minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen vrijmaakte voor het ontwikkelen van nieuwe projecten of voor uitbreiding van bestaande projecten. Wij zijn vereerd dat de minister hier vandaag bij ons is om de opening te vieren. 
Deze nieuwe containers bieden vandaag plaats aan een 20-tal kleuters. De ruimtes zijn ingericht volgens de geldende normen en van zodra het weer het toelaat, zal ook de tuin worden ingericht zodat er bij goed weer kan worden buiten gespeeld. Zoals u kan zien, creëert het Maantje hier een huiselijke sfeer met tal van spelmogelijkheden en dat, volgens wat wij tot nu toe mochten opvangen, tot tevredenheid van ouders en kinderen.
Het is vanzelfsprekend onmogelijk voor onze gemeente, met ongeveer 40 000 inwoners en duizenden kleuter en lagere schoolkinderen, om in één stap een IBO-aanbod te voorzien in elke deelgemeente van Dilbeek of in de buurt van elke Dilbeekse school. Tot vorig schooljaar organiseerde de gemeente enkel voor- en naschoolse opvang voor haar eigen gemeentescholen. De toezichters, vaak pwa-medewerkers, hadden geen volwaardig statuut, noch aangepaste begeleiding. Vaak dienden onze schooldirecties zelf in te springen bij problemen. De andere scholen op ons grondgebied kregen, binnen de regelgeving van de sociale voordelen, een beperkte vergoeding maar stonden zelf in voor de organisatie.
Deze toestand was niet langer houdbaar. Enerzijds was de kwaliteit niet gegarandeerd en anderzijds was er toch een ongelijkheid ten opzichte van scholen van andere netten. Onder mijn voorganger als schepen voor onderwijs, Georges De Vliegher, werd een project uitgewerkt waarbij de gemeente voor alle basisscholen op haar grondgebied zou instaan voor de voor- en naschoolse opvang. Het doel: kwaliteitsvolle en professionele opvang organiseren en garanderen voor alle kinderen, ongeacht het onderwijsnet en aan gelijke voorwaarden. Deze opdracht werd uitbesteed en Centrum voor Kinderopvang ’t Breugelkind haalde de opdracht in het voorjaar van 2011 binnen. Op zeer korte tijd werd het hele project klaargestoomd voor de start van het schooljaar.
Vandaag zorgt dit overkoepelende project voor opvang op 14 verschillende locaties voor- en na de schooluren, op woensdagnamiddag en schoolvrije dagen.
De scholen zijn bevrijd van de organisatorische last en de grootschaligheid van dit project zorgt ervoor dat er een poulesysteem mogelijk is voor vervangingen, dat een coördinator het ganse gebeuren nauwkeurig kan opvolgen en dat er steun is van een kwaliteitscoördinator die zich exclusief richt naar het kwalitatieve van de opvang, vormingen en andere.
Dankzij het project kan onze gemeente vandaag, hier in Itterbeek maar ook in de gemeenteschool De Klimop in Schepdaal, aangepaste kleuteropvang verzorgen tijdens de vakantieperiodes. In overleg met schepen voor Welzijn en Jeugd Lies Vereecke kreeg ook onze traditionele speelpleinwerking opvang voor en na de activiteiten. 
Hier en daar werd er de voorbije maanden al wat bijgestuurd aan het project: zo zorgden we voor een extra gratis kwartier opvang ’s ochtends en vandaag wordt alles in het werk gesteld om de facturatie naar behoren te laten functioneren. De gemeente levert een bijzondere, ook financiële, inspanning om dit te realiseren. Ongeveer 50% van de werkingskosten worden door het gemeentelijk budget gedragen, de andere helft wordt gefinancierd via ouderbijdragen. Het hoeft geen betoog dat de financiële inspanning ook groot blijft voor de werkende ouders: de maandelijkse rekening kan serieus oplopen, ondanks de fiscale compensaties. Maar we zijn er van overtuigd dat de ouders in dit project ‘waar voor hun geld’ krijgen enn zij hun kinderen met gerust gemoed achterlaten in de handen van de toezichters.
En in dit grote verhaal past voor ons ook dit IBO. Dankzij de investering van de Vlaamse Overheid, konden we voor de kleuters van ’t keperke op deze plaats aangepaste opvang voorzien. En ook deze realisatie is een klein huzarenstukje. Op slechts enkele maanden tijd werd door enorme inspanningen van de verschillende gemeentelijke diensten en Breugelkind gezorgd voor een bouwvergunning, nieuwe containers en alle nodige aansluitingen. En dat op hetzelfde moment dat onze gemeente, ook hier in Itterbeek, een vrije kleuterschool overnam en ook daar de afgekeurde infrastructuur weer op punt bracht. Ik wil dan ook in het bijzonder de onderwijsdienst en de dienst gebouwen feliciteren voor het werk dat zij, nog maar eens, gepresteerd hebben.
Mijnheer de minister, een project als het onze is slechts mogelijk door enerzijds subsidiëring van de Vlaamse overheid, maar anderzijds ook door de gemeente zelf. Dilbeek toont vandaag opnieuw dat zij kinderopvang hoog op de gemeentelijke agenda wil houden, voor ons zijn kinderen koning. Zo leveren we onder leiding van schepen Rita Dedobbeleer ook inspanningen voor de uitbreiding van ons kinderdagverblijf ’t Bijgaardje, wat binnenkort ook voltooid zal worden. We investeren in nieuwe onderwijs- en jeugdinfrastructuur. Meer nog, de plaats waar we hier vandaag staan heeft nog meer in petto voor de kinderen van onze gemeente. Het gemeentebestuur kocht vorig jaar het lapje grond waar deze containers op staan en binnenkort wordt de akte voor het aanliggende perceel ook getekend. Op een van de volgende schepencolleges zal de architect worden aangesteld die op deze plek een energiezuinig project mag uittekenen met enerzijds plaats voor de kleuterschool die nu nog verspreid zit, maar ook voor het IBO en een kinderdagverblijf.
Mijnheer de minister, wij hopen dan ook dat de Vlaamse overheid, ondanks de moeilijke tijden, zal blijven investeren in de toekomst. We kijken als lokale overheid met veel interesse naar de vernieuwingen die u in petto heeft voor de kinderopvang en de rol die u daarin ziet voor ons als gemeentebestuur. Ik geef u dan ook graag het woord om uw visie toe te lichten.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 feb 2012
ep
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief