Voorpost brandweer ASSE in DILBEEK viert twintig jaar

C21

Voorpost brandweer ASSE in DILBEEK viert twintig jaar

Editiepajot_dilbeek_brandweerpost_dilbeek_foto_gerrit_achterland
Foto © Gerrit Achterland
 

De voorpost van de brandweer van Asse in Dilbeek bestaat twintig jaar. Dat werd zaterdag gevierd met een omvangrijk programma met allerlei demonstraties en afgesloten met een ontvangst op het gemeentehuis van Dilbeek.

Commandant Bruno Van den Broeck van de brandweer van Asse (en verantwoordelijk voor de voorpost in Dilbeek) was tevreden over het aangeboden jubileumprogramma. “Veel mensen hebben wat opgestoken van onze demonstraties zoals de rookmelders, zeker een meerwaarde in woningen. Ook de federale politie was aanwezig met een waterkanon’’.
Burgemeester Stefaan Platteau herinnerde in zijn toespraak aan het ontstaan van de brandweerpost in Dilbeek. “Twee dramatische feiten liggen aan de basis om een voorpost te organiseren op Dilbeeks grondgebied. Een met dodelijk afloop en een dat gelukkig een positieve afloop kende. Eind jaren tachtig had in de Tuinbouwlaan een hevige brand plaats. Een vrouw en twee kinderen bleven in de brand. Mocht er toen een voorpost hebben bestaan, zou de afloop wellicht niet zo fataal geweest zijn”, zei de burgemeester. Een ander dramatisch feit had plaats bij een buur van de burgemeester, waar brand was ontstaan in de kelder. De brug over de E40 in Sint-Ulriks-Kapelle lag open en de brandweer moest een hele omleiding rijden. Gelukkig kon de brand tijdig bedwongen worden.
“Deze beide feiten waren de spreekwoordelijke druppel. Ook de gouverneur besefte de noodzaak van een voorpost in Dilbeek, maar de grootste lof moet gaan naar de gewezen brandweercommandant Louis Lombaert die hevig aan het dossier heeft geduwd. Onder meer door zijn toedoen werd de brandweerpost op 14 december 1991 opgericht’’, aldus burgemeester Stefaan Platteau.
De brandweer moest aanvankelijk nog lokalen delen met de gemeentelijke dienst Openbare Werken in de Heetveldelaan in het centrum van Dilbeek. Met de verhuis van die dienst naar een loods in Groot-Bijgaarden kreeg de voorpost de ruimte en lokalen, nodig voor een efficiënte werking. Dat resulteert vandaag in een bloeiende voorpost met 34 vrijwilligers, onder wie ook enkele jongeren zoals Nicolas, de zoon van de gemeentesecretaris. Overdag staan telkens twee beroepsmensen klaar.
Burgemeester Stefaan Platteau zei ook dat de gemeenteraad in zijn jongste zitting beslist heeft om op de grond waarop het voormalig gemeentehuis van Dilbeek stond aan de Ninoofsesteenweg een gebouw recht te zetten waarin behalve een polyvalente zaal de voorpost van Dilbeek een nieuw en modern onderkomen zal krijgen. “Dat is de laatste stap in de opwaardering van de voorpost van Dilbeek’’, besloot de burgemeester.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 mei 2012
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief