DILBEEKse gemeentescholen gaan ook in 2013 op sneeuwklassen

C21

DILBEEKse gemeentescholen gaan ook in 2013 op sneeuwklassen

Sneeuwklaasen_2012_p600
 

Schepen voor onderwijs Jef Vanderoost: De Dilbeekse gemeentescholen hebben een jarenlange traditie: de sneeuwklassen. Reeds van in de jaren ’70 trekken de leerlingen als afsluiter van de lagere school ‘s winters minstens een week naar de Alpen. Na een intensieve voorbereiding op school maken ze gedurende deze week niet alleen kennis met een ander land en de skisport maar worden ook hun zelfstandigheid, hun teamgeest en hun sociale vaardigheden aangescherpt.

Deze afsluiter van de tijd op de lagere school heeft echter een prijskaartje. Sinds de invoering van de maximumfactuur is de ouderbijdrage voor meerdaagse schooluitstappen beperkt tot € 360 (€ 400 vanaf schooljaar 2012-2013) over de volledige duur van het lager onderwijs. Omdat deze bijdrage de volledige kostprijs van de sneeuwklassen vandaag niet dekt, wordt het saldo van bijna € 150 bijgepast vanuit de werkingsmiddelen die de school krijgt van de overheid. De vraag werd dus gesteld of het nog opportuun is, in moeilijkere financiële tijden, deze sneeuwklassen te blijven organiseren.
Het gemeentebestuur organiseerde daarom in maart en april een ouderbevraging om te peilen naar de mening van de ouders over de sneeuwklassen. Om een goed beeld te krijgen, werd de enquête voorgelegd aan twee groepen ouders: ouders van kinderen die de volgende 2 jaren op sneeuwklassen kunnen gaan en (ervaren) ouders van kinderen die de voorbije 2 jaar op sneeuwklassen zijn geweest. Ongeveer 75% van de bevraagde ouders vulde de enquête in. Daaruit blijkt nu dat, net als de schoolraden, ook de ouders sterk voorstander zijn van het behoud. Na kennisname van het resultaat van de bevraging, besliste het schepencollege besliste om ook in het schooljaar 2012-2013 nog sneeuwklassen te organiseren.
De resultaten van de ouderbevraging waren overtuigend. De ouders kregen verschillende stellingen voorgeschoteld waarbij ze eens/oneens of geen mening konden aanduiden.
De belangrijkste resultaten zijn:
-89% van de bevraagde ouders kozen voor het behoud van de sneeuwklassen en vinden het een ideale afsluiten van de lagere school, 5% had geen uitgesproken mening.
-85% van de ouders vinden de sneeuwklassen een unieke kans/ervaring voor hun kinderen.
-60% meent dat de kinderen veel bijleren uit deze ervaring, terwijl 35% over deze stelling geen uitgesproken mening had. 
-Ongeveer 15% van de ouders kan zich vinden in alternatieve meerdaagse binnenlandse uitstappen, terwijl ongeveer 60% dit niet als volwaardig alternatief zien. 
Uit de bevraging blijkt ook dat de meeste ouders voorstander zijn van een spaarsysteem verspreid over verschillende schooljaren om de financiële last te spreiden. Ook de organisatie van een materiaalbeurs kon op bijval rekenen. Het gemeentebestuur zal in samenwerking met de scholen dan ook een voorstel uitwerken om deze voorstellen in de praktijk te brengen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mei 2012
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 12 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024
Marc Sluys | 25 mrt 2024
Marc Sluys | 21 mrt 2024

archief