DILBEEK - Fietsersbond maakt het lokale politici gemakkelijk

C21

DILBEEK - Fietsersbond maakt het lokale politici gemakkelijk

Editiepajot_dilbeek_fietsersbond_i_f
Ingezonden foto
 

Fietsverplaatsingen spelen zich vooral af op het lokale niveau. Elke gemeente heeft de sleutels van een succesvol fietsbeleid zelf in handen. Op het Dilbeekse gemeentehuis wordt alles beslist. Om het lokale politici en gemeenteraadskandidaten makkelijker te maken stelde de Fietsersbond het Memorandum gemeenteraadsverkiezingen " voor een fietsvriendelijk lokaal beleid" op en overhandigden het aan de politici.

Marc Van Acker van de Fietsersbond: “Het aanleggen van fietspaden en het nemen van doordachte maatregelen om het fietsgebruik te vergroten, vraagt slechts een beperkte coördinatie met de hogere overheid. Fietsinvesteringen lonen ook (garanderen een betere mobiliteit, meer leefbaarheid, goed voor de lokale economie, gezondheid en het milieu) en worden bovendien fors gesubsidieerd (40 tot 80%)”.
Het memorandum, de leidraad voor een goed fietsbeleid werd reeds aan burgemeester, schepenen en partijvoorzitters (via mail) bezorgd. Ze ontvingen al positieve reacties van CD& V, Groen, DNA en NVA. Beloven is leuk maar de Fietsersbond wil graag concrete invulling.
 
Dit eisenpakket voor een fietsvriendelijk lokaal beleid bevat vijf hoofdthema's:
1. Planmatige aanpak: fietsambtenaar aanstellen; opmaak fietsbeleid en fietscirculatieplan; regelmatig mobiliteitsoverleg waar de Fietsersbond bij betrokken is.
2. Directheid: functies en diensten bereikbaar op wandel en fietsafstand; voldoende nabije fietsparkeervoorzieningen; dorpskernen vlot en veilig bereikbaar met korte fietsroutes.
3. Veiligheid: verkeersonveiligheid aanpakken. Meer veiligheid zorgt voor meer fietsers. Er ontbreken nog steeds fietspaden langs verbindingswegen! Stel het 30/50/70 principe voorop: 30 km/u in woonkernen en overal waar geen verhoogd of gescheiden fietspad is. 50 km/u kan waar aanliggende verhoogde fietspaden zijn en pas 70 km/u bij gescheiden fietspaden. Fietspaden in Dilbeek zijn niet meer van deze tijd, zorg dat ze conform het vademecum fietsvoorzieningen worden (her)aangelegd. Zet in op conflictarme kruispunten. Verkeersovertredingen die fietsers in gevaar brengen moeten worden aangepakt.
4. Comfort: kies voor asfalt of "lopende" beton waar gefietst wordt (goed voorbeeld: deel van Brusselstraat). Fietspaden goed onderhouden en snel herstellen; comfortstroken op kasseiwegen.
5. Aantrekkelijkheid: zorg voor attractieve ruimtelijke taal met functionele bewegwijzering. Doe mee aan fietscampagnes; geef het goede voorbeeld; fietsvriendelijke werkomgeving.
In 2006 nam de Fietserbond een grootse bevraging af bij fietsers. Uit Dilbeek kwam toen al een overduidelijk signaal: 98% is niet tevreden met het gevoerde fietsbeleid in Dilbeek, nationaal is dit 53%. Er is sindsdien niets veranderd.
Vandaag klaagt niet enkel de Fietsersbond: maar liefst 60% van alle Dilbekenaren vindt dat de fietspaden er nog steeds erbarmelijk bijliggen.
 
Met dit memorandum, hoopt de Fietsersbond een ommezwaai te bekomen bij de Dilbeekse politici en kandidaat gemeenteraadsleden van "we moeten ook eens iets doen voor de fietsers" naar "de fiets als logische keuze".
MarcVan Acker: “Bedoeling is dat niet alleen partijprogramma's bol staan met fietsbeloftes, maar vooral dat er op het terrein zichtbare resultaten komen. De Fietsersbond zal dan ook, naast het adviseren van het gemeentebestuur haar waakzame oog openhouden”.
 Het volledige memorandum vindt u op http://www.fietsersbond.be/dilbeek .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mei 2012
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 25 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 21 mrt 2024
Marc Colpaert | 28 feb 2024

archief