DILBEEK geeft opleiding voor defibrillatoren

C21

DILBEEK geeft opleiding voor defibrillatoren

Defibrillator_2012_p200

Het schepencollege van Dilbeek gaat een brief richten tot de brandweer van Asse met de vraag een prijs over te maken voor de opleiding voor het gebruik van defibrillatoren. Bij hartritmestoornissen is het noodzakelijk dat men zo snel mogelijk ingrijpt, een AED-toestel kan de kans op overleven verdubbelen. Daarnaast gaat het schepencollege ook akkoord met de aankoop van defibrillatoren. Ze komen in de eerste plaats in de sporthallen en Westrand. De kostprijs van een AED-toestel bedraagt tussen de €2.000 en €2.500.

Na een uiteenzetting voor de gemeenteraadscommissie niet-gebiedsgebonden materies eerder dit jaar, deed cardioloog Jan Leeman en spoedverpleegkundige Jan Desmedt dit recent nog eens over voor de sportraad van Dilbeek. Alle aanwezige sportclubafgevaardigden waren overtuigd van het nut van reanimatietechnieken en het gebruik van AED toestellen.
Het schepencollege denkt er aan de opleiding te geven in de volgende centra:
- voor bestuursleden en trainers: sportcomplex Roelandsveld; sporthal Ten Gaerde; sporthal Caerenbergveld; recreatiecentrum Itterbeek; ontmoetingscentrum Dilbeek;
 De algemene opleiding wordt ook gegeven voor personeel, politie, gemeentebestuur en OCMW.
De gemeenteraadscommissie niet-gebiedsgebonden materies had eerder al gunstig geadviseerd. Dat advies luidde dat enerzijds stelselmatig AED-toestellen (te beginnen met de sporthallen en cc Westrand) moeten geplaatst worden en anderzijds een basisopleiding reanimatie voor een zo breed mogelijk publiek (onderwijs, sportverenigingen, ...) moet georganiseerd worden. 
Het advies van de commissie was gebaseerd op de toelichting die gegeven werd door Dr. Leemans. Hij is cardioloog in het OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove en korpsarts bij de brandweer Asse-Dilbeek. Bij hartritmestoornissen is het noodzakelijk dat men zo snel mogelijk ingrijpt, een AED-toestel kan de kans op overleven verdubbelen. Basisreanimatie zou door iedereen gekend moeten zijn, maar hiervan moeten de burgers bewust gemaakt worden en dat is een proces van jaren (te beginnen met aanleren in scholen).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jun 2012
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief