DILBEEK - Ganzen vijvers Renbaanwijk zitten veilig elders

C21

DILBEEK - Ganzen vijvers Renbaanwijk zitten veilig elders

Ganzen_2012_p200

Enkele maanden geleden werden de ganzen aan de vijvers van de Renbaanwijk gevangen en naar andere oorden overgebracht. De Blauwe Wereldketen, de Internationale Vereniging voor bescherming van de dieren en de natuur peilde bij het schepencollege naar de reden omdat de vereniging de mening toegedaan is dat ganzen deel uitmaken van de natuur en de mens zich maar moet aanpassen aan hun levensomstandigheden.

Het schepencollege antwoordde dat in functie van de opwaardering van de vijvers & het natuurpark Renbaan om een aantal redenen 32 (gedomesticeerde) ganzen werden weggevangen:
1) de kwaliteit van het vijverwater en het natuurlijke leven in de vijver wordt verstoord door de uitwerpselen
2) de ganzen zijn agressief ten opzichte van wandelaars en kinderen, zeker in broedperiode
3) alle grasstroken zijn kaal gevreten en liggen vol met uitwerpselen
4) ganzen zijn gedomesticeerde soorten, door mensen gehouden soorten, ze verstoren het leven van de natuurlijke dieren die zich op de vijver bevinden.
De vangst werd deskundig uitgevoerd door professionele dierenkenners en -liefhebbers van het Vogelopvangcentrum van Malderen. Alle 32 ganzen werden overgebracht naar een privédomein met grote vijver en omringende weilanden. Om privacy redenen wordt het adres niet bekend gemaakt.
Op de vijvers blijven waterhoenen, wilde eenden en meeuwen vertoeven. Hopelijk vinden nog andere natuurlijke diersoorten hun weg naar dit mooie stukje natuurgebied, aldus het schepencollege in zijn antwoord.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jun 2012
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief