Ruwbouw gemeenschapslokalen PEDE af

C21

Ruwbouw gemeenschapslokalen PEDE af

Editiepajot_dilbeek_ruwbouw_gemeenschapslokalen_pede_af_16_juni_2012_037_foto_gerrit_achterland
Het gemeentebestuur stak de mei van de gemeenschapslokalen in Sint-Gertrudis-Pede (Dilbeek). Schepen van Patrimonium Jef Vanderoost sprak de openingstoespraak uit. - Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_dilbeek_ruwbouw_gemeenschapslokalen_pede_af_16_juni_2012_039_foto_gerrit_achterland
Foto © Gerrit Achterland
 

De ruwbouwwerken van de gemeenschapslokalen in Sint-Gertrudis-Pede zijn af. Het gemeentebestuur, het verenigingsleven en de Concertband van Pede staken zaterdag symbolisch de mei. Schepen van Patrimonium Jef Vanderoost en burgemeester Stefaan Platteau belichtten de gang van het dossier dat al enkele jaren aansleept.

Schepen Jef Vanderoost begon zijn toespraak met “eindelijk”. “Een belangrijk woord”, zei de schepen, “want er wordt al vele jaren gewag gemaakt van nieuwe gemeenschapslokalen in Sint-Gertrudis-Pede en er is, en daar moeten we als gemeentebestuur eerlijk in zijn, ook enorm veel fout gelopen in dit dossier. En net daarom is het fantastisch dat we hier eindelijk kunnen staan. Ik moet de meesten onder jullie niet vertellen welke geschiedenis achter dit project zit, maar het is nooit slecht een en ander in herinnering te brengen.
De voorbije decennia werd de vroegere jongensschool intensief gebruikt als gemeenschapsruimte. Ik herinner mij zelf nog levendig, als kleine jongen, de repetities bij de concertband, de muzikale toneelopvoering en de eetfeesten in de oude lokalen. Als muzikant had ik er eigenlijk niet veel te zoeken, op een muzikaal hoogtepunt als kleine trommelaar na, maar de lokalen leefden wel en vormen een onderdeel van het collectieve geheugen van dit gehucht.
Maar de toestand van het gebouw ging er op achteruit, het keukentje en sanitair voldeden niet meer normen. Uiteindelijk zou het gebruik in 2006 beperkt worden tot repetities van de Concertband Pede. Het gemeentebestuur stelde een architect aan om een nieuwe zaal te plaatsen op de huidige locatie. Er werd overlegd met de huidige en toekomstige gebruikers, want ook andere Schepdaalse verenigingen zochten een nieuwe zaal en het project barstte eigenlijk uit zijn voegen en groeide uit tot een overmaatse cultuurtempel in het hart van een klein gehucht. Eind 2009 kwam het gemeentebestuur dan ook voor een patstelling te staan: Een aannemer was al aangeduid om te starten maar door de omvang van het project (2,7 miljoen euro) kreeg het gebouw geen stedenbouwkundige vergunning op de huidige locatie.
Terug naar af dus en het dossier was het eerste dat op mijn bord kwam toen in eind 2009 de bevoegdheid Patrimonium overnam van Elke Zelderloo. We gingen op zoek naar een (kleinschaliger) alternatief en kwamen in gesprek met de verbouwers van brouwerij De Neve, de heren De Meuter en Verdoodt, hier achter ons. Beide partijen zagen een mogelijke win-winsituatie. De Brouwerij wilde om evidente redenen maar al te graag dat de lelijke gemeentelijke loods die op deze plek stond zou verdwijnen. En de gemeente zag de mogelijkheid om op deze plaats een nieuw gemeenschapshuis te zetten. Conclusie: in ruil voor de afbraak van de loods zou De Brouwerij de bouw van een nieuwe zaal mee financieren. Na heel wat onderhandelen, Lode zag mij in die tijd niet graag komen, kwamen we uiteindelijk tot het huidige ontwerp. De Brouwerij staat in voor de ruwbouwwerken, de gemeente financiert de afwerking.
Omdat ook de werken aan de aanliggende brouwerij De Neve ook wat vertraging opliepen, duurde het tot maart 2012 vooraleer de ruwbouwwerken van start konden gaan, maar zoals jullie zien is het gebouw al volledig uit de grond geschoten. Het ging toen plots zo snel, dat we te laat waren om nog een echte eerstesteenlegging te organiseren, maar gelet op het weer vandaag is het wel aangenaam dat we nu al onder dak kunnen staan.
We staan hier dus nu in de zaal van ongeveer 240m², er is aangepast sanitair, een grote keuken en de nodige bergruimte. Door de grote glaspartijen zal er ook een prachtig zicht zijn op de Pedevallei. Omdat het nieuwe gebouw slechts een deel van de oppervlakte van de vroegere loods inneemt, komt er een zeer grote tuin, met ruimte voor een toekomstige geboorteboomgaard’’.
Klaar tegen…
De gemeenteraad keurde eind april 2010 de overeenkomst met NV De Brouwerij goed. Daarop werden de nodige vergunningen aangevraagd, en een jaar later (april 2011) werd de architect ‘De Bouwerij’ uit Ternat, die ook de ruwbouw ontwierp, aangesteld voor de afwerking en aannemer De Wolf-De Greef uit Ternat zal na de ruwbouwwerken ook de afwerking voor zijn rekening nemen.
Zonder bijkomende vertragingen, kan het gebouw eind dit jaar/ begin volgend jaar gebruiksklaar zijn.
Omdat het aantal parkeerplaatsen aan de zaal zelf beperkt is, voorziet het gemeentebestuur in het buitengewoon onderhoudsprogramma voor wegen 2012, een budget voor de heraanleg van de parking aan de oude lokalen. Na overleg met buurtbewoners werden nog een aantal wijzigingen aangebracht, zodat het schepencollege binnenkort enkele knopen kan doorhakken daaromtrent.
“Kortom”, zei schepen Jef Vanderoost, “we zijn hopelijk aan het einde gekomen van een lange calvarietocht. Binnen afzienbare tijd zullen de verschillende verenigingen de nieuwe lokalen in gebruik kunnen nemen en we zijn blij dat dit project eindelijk toch gerealiseerd geraakt’’.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jun 2012
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief