DILBEEK - 150 jaar kasteel de Viron

C21

DILBEEK - 150 jaar kasteel de Viron

Gemeentehuis_dilbeek_p200

Tentoonstelling in Gemeentehuis Dilbeek (gemeenteplein), zaterdag 30 juni en zondag 1 juli van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur.

In 1862, 150 jaar geleden, werd het kasteel de Viron gebouwd naar een ontwerp van architect Jean-Pierre Cluysenaar. Sinds 1924 verleent het als gemeentehuis van Dilbeek onderdak aan de gemeentemandatarissen en hun administratie. Om te kunnen functioneren als overheidsdienst waren er uiteraard veel aanpassingen nodig aan de binneninrichting. Op het einde van de vorige eeuw waren er de renovaties van de trouwzaal (1987), de raadzaal en de voormalige kapel (1992).
Het kasteel de Viron is intussen prachtig gerestaureerd en schittert weer bovenaan het park. Dit jaar begint de gemeente met de renovatie van de tweede verdieping.
 Om die 150 jaar én de restauratie te vieren nodigen de vzw Dilbeeks Erfgoed en het gemeentebestuur iedereen uit om op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli het gemeentehuis te bezoeken, telkens van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur
 Voor de tentoonstelling werd een selectie gemaakt van de panelen van de tentoonstelling “Architect J.-P. Cluysenaar – 125 jaar Kasteel de Viron in Dilbeek (12 en 13 september 1987), destijds gerealiseerd door Ludo De Smedt, Marcel Van Liedekerke, Miel Verhasselt, en Hubert Van den Nest van de Werkgroep Cluysenaar. Tevens worden nooit eerder gepubliceerde foto’s getoond uit het dagelijkse leven destijds in het kasteel de Viron, ter beschikking gesteld door de familie de Viron, die 210 jaar aanwezig was in Dilbeek (1775 tot 1985). In de schepenzaal zal Martine Pitteljon een tafel dekken die de kasteelsfeer evoceert.
Op het gelijkvloers staan alle deuren open (behalve zaterdagvoormiddag), wat zorgt voor een uniek lengte- en diepteperspectief. De kantoren van de gemeentesecretaris en van de burgemeester op zijn te bezichtigen. Er zullen ook o.m. sporen te zien zijn van de administratie door de jaren heen, naast audiovisueel materiaal.
Op de tweede verdieping kan men foto’s zien van de restauratie en plannen van de renovatiewerken.
Ook de conciërgewoning is voor het eerst toegankelijk. Men komt er via een trapje in de hoogste toren, waar men niet alleen het gebinte kan bewonderen, maar ook een goed zicht heeft op het dak en een prachtig vergezicht op het Pajottenland.
 Er verschijnt ook een kleurenbrochure (A4, 24 blz) over 150 jaar kasteel de Viron, een blijvend document met bijdragen van Marcel Van Liedekerke, Jef Vanderoost en Jan Margot, de vormgeving is van Mich Van Wambeke.
De foto’s, die de familie de Viron destijds ter beschikking stelde, vond Piet Verhasselt terug in het archief van zijn broer Miel. Andere foto’s zijn van Miel Verhasselt en Marcel Leys. Marcel Van Liedekerke stelde een aantal unieke postkaarten uit zijn privécollectie ter beschikking. De foto’s van de restauratiewerken zijn van Barbara Cornelis en Dan Jonckers.
Deze unieke brochure wordt tijdens de tentoonstelling aangeboden tegen 5 euro. Zij is daarna verkrijgbaar bij de vzw Dilbeeks Erfgoed, Kasteelhoeve, de Heetveldelaan 4, 1700 Dilbeek ( tel. 02 451 69 34) toerisme@dilbeek.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jun 2012
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief