DILBEEK opent Fietspunt

C21

DILBEEK opent Fietspunt

Editiepajot_dilbeek_opening_fietspunt_foto_gerrit_achterland
Schepen van Arbeid en Tewerkstelling Jef Vanderoost en burgemeester Stefaan Platteau openden het nieuwe fietspunt in de Kasteelhoeve. - Foto © Gerrit Achterland
 

Het gemeentebestuur van Dilbeek opende bij de start van de zomer officieel het fietspunt Dilbeek. Dit is de laatste stap in de samenwerkingsovereenkomst die de gemeente na een onderhandelingsprocedure rond fietsgerelateerde sociale tewerkstelling afsloot met Groep Intro vzw in het voorjaar van 2011.

De samenwerkingsovereenkomst omvatte verschillende onderdelen. In de eerste plaats werd er werk gemaakt van ‘bike&mail’ of de fietskoeriersdienst.
De fietskoeriers van groep Intro zorgen ondertussen bijna een jaar voor de bedeling van onder meer het gemeentelijk informatieblad en het Westrandmagazine vanuit verschillende ankerpunten in onze gemeente zoals de strijkwinkel, het Castelhof of het kasteel. Ook andere Dilbeekse verenigingen maken gretig gebruik van dit aanbod omdat er naast de belangrijke meerwaarde als sociaal tewerkstellingsproject, er ook een financieel en organisatorisch voordeel is aan deze bedeling.
Het tweede grote luik van de overeenkomst ging over een echt fietspunt. Hiervoor een gepaste locatie vinden was niet evident aangezien de geschikte gemeentelijke infrastructuur efficiënt wordt gebruikt. Schepen van Arbeid en Tewerkstelling Jef Vanderoost: “Uiteindelijk werd besloten om hier, in de nog niet gerestaureerde vleugel van de kasteelhoeve, een Fietspunt in te richten, in het kloppende hart van onze gemeente. Het fietsgraveren werd vroeger georganiseerd op woensdagnamiddag in het Castelhof in Sint-Martens-Bodegem. Maar gezien de bevolkingsdichtheid is het centrum van Dilbeek natuurlijk een veel interessantere plaats om een maximaal aantal Dilbekenaren te bereiken’’.
Burgers kunnen hier nu niet alleen terecht voor fietsgraveren maar ook voor controle van de fiets, kopen van 2ehandsfietsen, schenken van oude fietsen en gebruiken van leenfietsen. Leenfietsen worden uitgeleend aan mensen die slachtoffer werden van een fietsdiefstal en die, na aangifte bij de politie, tijdelijk een beroep kunnen doen op een ‘leenfiets’. Wat de fietscontrole betreft zal, bij het vaststellen van gebreken, doorverwezen worden naar de plaatselijke fietshandelaars. Het is dus zeker niet de bedoeling fietshandelaars te beconcurreren, maar eerder complementair een ‘eerstelijnszorg’ te bieden vooraleer er wordt doorverwezen naar de echte specialisten. Het Fietspunt is open op de eerste en derde donderdag van de maand tussen 18 en 20 uur.

Schepen Vanderoost: “Behalve met het fietspunt en de bike&mail wordt er ook samengewerkt rond preventief-educatieve projecten zoals verkeersactiviteiten op de verschillende scholen of bij evenementen. Kortom, onze gemeente kan samen met groep intro niet alleen de fiets promoten, maar zorgt ook voor sociale tewerkstelling. Mensen die moeilijk hun weg vinden in onze samenleving worden begeleid in het verwerven en versterken van hun competenties. En zeker tijdens de komende zomermaanden is er geen aangenamere manier om dat te doen dan op of naast een fiets’’.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 jun 2012
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 12 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024
Marc Sluys | 25 mrt 2024
Marc Sluys | 21 mrt 2024

archief