DILBEEK viert 150 jaar kasteel-gemeentehuis

C21

DILBEEK viert 150 jaar kasteel-gemeentehuis

Editiepajot_dilbeek_150_jaar_kasteel_gemeentehuis_foto_gerrit_achterland__1_
Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_dilbeek_150_jaar_kasteel_gemeentehuis_foto_gerrit_achterland
Foto's © Gerrit Achterland
Editiepajot_dilbeek_150_jaar_kasteel_gemeentehuis_foto_gerrit_achterland__4_
Foto's © Gerrit Achterland
Editiepajot_dilbeek_150_jaar_kasteel_gemeentehuis_foto_gerrit_achterland__3_
Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_dilbeek_150_jaar_kasteel_gemeentehuis_foto_gerrit_achterland__2_
Foto's © Gerrit Achterland
 

Onder ruime belangstelling is vrijdagavond de tentoonstelling “150 jaar Kasteel de Viron”, het huidig gemeentehuis van Dilbeek geopend. Het kasteel is sinds 1924 eigendom van de gemeente. Voorzitter van de vzw Dilbeeks Erfgoed en gemeenteraadslid Jan Margot overliep de geschiedenis van de familie de Viron en haar weldaden voor de Dilbeekse gemeenschap.

Schepen van Patrimonium Jef Vanderoost bracht de historiek van de jongste restauratie en burgemeester Stefaan Platteau fietste ook even terug in de tijd en besloot dat Dilbeek met de bouw van de muziekacademie, de restauratie van de Kasteelhoeve en het gemeentehuis de jongste jaren ongeveer tien miljoen euro investeerde in het centrum.
De tentoonstelling is vandaag en morgen nog te bezichtigen. Van de barones de Viron ontving Jan Margot een schaats waarmee de familie destijds op de dichtgevroren kasteelvijver schaatste. Ter gelegenheid van deze verjaardag maakte de vzw Dilbeeks Erfgoed een bijzonder gedocumenteerd en fraai geïllustreerd tijdschrift met de geschiedenis van het kasteel. Te koop voor amper vijf euro.
Hieronder volgt de integrale toespraak van de schepen van Patrimonium Jef Vanderoost: “Als schepen voor Patrimonium, is het mijn taak vandaag bij deze plechtige viering van 150 jaar kasteel en de restauratie, u even te onderhouden, niet zozeer over de mensen en verhalen die aan dit sprookjesachtige gebouw zijn gekoppeld, maar over de recente bouwkundige geschiedenis.
Eind december 2011 vond de voorlopige oplevering van de eerste noemenswaardige restauratiewerken aan het kasteel de Viron uit 1862. Sinds de aankoop van het kasteel door het gemeentebestuur van Dilbeek in 1923, onderging het gebouw intern heel wat kleine veranderingen, waardoor van het oorspronkelijke interieur veel is verdwenen. Maar aan de buitenzijde was eigenlijk nog nauwelijks iets gebeurd.
In 1978, nog voor ik geboren werd, keurde de gemeenteraad het principe goed tot uitvoeren van de renovatiewerken en een jaar later werd de architectuuropdracht toevertrouwd aan Projectbureau Signa. Eind 1979 was het eerste voorontwerp voor de herstelling van dak en torens al klaar. Toch zou het nog 30 jaar duren voor een aannemer effectief van start kon gaan.
In 1979 was het kasteel nog niet beschermd, een vereiste voor subsidies, daarvoor was het wachten tot februari 1990. In tussentijd werden verschillende onderzoeken uitgevoerd om de toestand van het dak en de gevels te inspecteren. Er werden ook vooronderzoeken gehouden om een gepaste behandeling voor de gevels te vinden. En telkens weer was de hoogdringendheid van de restauratie overduidelijk. Op het dak groeide stilaan al bomen, stenen vielen naar beneden en het gemeentebestuur was in 2000 al genoodzaakt om uit voorzorg kleine herstellingen aan dak en toren laten uitvoeren, waarbij onder meer gevaarlijke elementen (de torenspitsen) werden weggenomen van op de toren.
In 2004 kon architect Dan Jonckers het uiteindelijke dossier bezorgen aan het toenmalige Monumenten en Landschappen. Uiteindelijk zou het tot 2008 duren vooraleer bevoegd minister Dirk Van Mechelen, net als de provincie Vlaams-Brabant, een premie toekende voor de werken. De openbare aanbesteding werd opgestart eind 2008 en NV PIT kreeg, na controle van het dossier door Onroerend Erfgoed, in maart 2009 de opdracht definitief toebedeeld voor een 1,3 miljoen euro. Maar tijdens de lange procedure was het gebouw verder afgetakeld. De totale kostprijs zou uiteindelijk oplopen tot bijna 2 miljoen euro waarvan de gemeente uiteindelijk bijna de helft moest dragen aangezien de bijkomende werken niet voor subsidie in aanmerking kwamen.
Eind oktober 2009 gingen de werken dan eindelijk van start en vandaag, en nu, meer dan 2 jaar later, pronkt het kasteel in zijn oorspronkelijke glorie. Tijdens de restauratiewerken werd specifiek rekening gehouden met de omvangrijke en eeuwenoude kolonie gierzwaluwen, die zich in de gevels van het kasteel hadden genesteld. Het heeft lang in de steigers gestaan maar het resultaat is schitterend.
De gevelstenen hebben hun felrode kleur teruggekregen, met de schitterende witte accenten van de steen van Gobertange. Op de gevels werden ook de oorspronkelijke stalen muurankers hersteld en teruggeplaatst. Het dak en de torens werden volledig hersteld met natuurleien en waar mogelijk geïsoleerd. Kom zeker dit weekend eens een kijkje nemen in de toren. Het interne timmerhout werd behandeld en werd behandeld en ook de authentieke torenspitsen, met een lengte van 6 m, steken vanop de bolvormige torens weer hoog boven onze gemeente uit. De unieke spits met een kruis keerde terug boven de toren waar zich oorspronkelijk de kapel bevond.
Ook al het buitenschrijnwerk werd hersteld of vervangen. De oorspronkelijke luiken, die vooral aan de parkzijde erg hadden geleden onder de natuurelementen, keerden volledig hersteld terug en bieden, indien gesloten, een uniek uitzicht aan het gebouw. In ontwerp zou er terug enkel glas komen binnen de bestaande raamkaders met een voorzetraam maar gelukkig evolueerden de technieken zo dat een extra dunne dubbele beglazing van slechts 15 mm dikte kon worden ingewerkt.
Nu de buitenschil een grondige opknapbeurt heeft gekregen, is het de beurt aan de binnenkant. Met de uitbouw van de Kasteelhoeve als administratief centrum, krijgt het kasteelgemeentehuis immers steeds meer een ceremoniële functie. Naast een ideale locatie voor officiële plechtigheden blijft het de thuisbasis voor vergaderingen van het gemeentebestuur en de kantoren van de leden van het college.
In de eerste plaats laat de (brand-)veiligheid en toegankelijkheid van het gebouw nog te wensen over. Het daarvoor al lang uitgewerkte dossier met lift en bijhorende noodtrap in één van de torens wordt daarom eindelijk uitgevoerd. Er komt ook een nieuwe toegang voor rolstoelgebruikers via een nieuwe deur in de zijgevel. De huidige helling aan de voorzijde is niet allen visueel storend, ze is ook te steil om zelfstandig met een rolstoel te overbruggen. Dankzij deze nieuwe ingang, kan deze helling verdwijnen, zodat de hoofdingang opnieuw in ere wordt hersteld.
De huidige raadzaal voldoet ook niet langer aan de hedendaagse vereisten, Daarom komt er op de tweede verdieping een nieuwe raadzaal, die zal worden ingericht als een professioneel uitgeruste seminarieruimte met voldoende ruimte voor alle raadsleden, pers en publiek. Moderne vergaderuitrusting, projectiemogelijkheden en een ingebouwde geluids- en steminstallatie, zal worden voorzien. Dit maakt de ruimte ook geschikt voor opleidingen, informatievergaderingen en verhuur aan derden. Om dit mogelijk te maken zullen het valse plafond en enkele valse tussenmuren worden verwijderd waardoor ook het dakgebinte van het kasteel zichtbaar wordt. De overige beschikbare ruimtes op deze verdieping zullen worden ingericht met aangepast sanitair, extra vergaderruimte en een conciërgewoning.
Op de 2e verdieping kan u de plannen van deze fase bekijken. Naar verwachting starten de werken eind 2012. Wanneer ook de verouderde stookplaats wordt vervangen is het historische gebouw opnieuw optimaal klaar voor gebruik, de beste garantie op het bewaren van dit stukje Dilbeeks erfgoed’’.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 jun 2012
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief