DILBEEK - 150 jaar kasteel de Viron met succes afgesloten

C21

DILBEEK - 150 jaar kasteel de Viron met succes afgesloten

Editiepajot_dilbeek_barones_de_viron_foto_gerrit_achterland
Barones de Viron en haar zoon Jean-Bernard de Viron en de organisatoren van de vzw Dilbeeks Erfgoed in de huidige schepenzaal. - Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_dilbeek_barones_de_viron_foto_gerrit_achterland__1_
Barones de Viron en haar zoon Jean-Bernard de Viron. - Foto © Gerrit Achterland
 

De tentoonstelling naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van het kasteel de Viron, sinds 1924 gemeentehuis, heeft zo’n kleine duizend bezoekers gelokt. Zaterdag kwamen meer dan 200 bezoekers, zondag ruim 500. Vrijdag bij de vooropening werden al 220 bezoekers geteld. Zaterdag kwam ook de barones de Viron langs. Zij heeft nog in het kasteel geleefd van 1920 tot 1924. Ze kon zich nog veel herinneren van haar kleutertijd.

De tentoonstelling werd bezocht door mensen van alle leeftijden, zowel heel oude mensen, als jonge gezinnen. Er waren zelfs drie kinderen die er een themadag van gemaakt hadden: twee verkleed als ridder, schild en helm inbegrepen. Eentje uitgedost als een prinsesje. Ze waren heel gretig om het kasteel te verkennen, met uiteraard de hoge torenspits als moment suprême! Mensen lieten zich fotograferen aan het loket of achter een bureau.
Vandaag, zondag, was er ook nog het bezoek van baron Arnaud de Viron, die kennismaakte met de zoon van mevrouw Wauters die van 1915 tot 1923 nog "gediend" had in de keuken bij de familie de Viron... Jaak Baudewijns, 82 jaar, liep rond en vertelde honderduit over de tijd van toen hij nog school liep in het kasteel de Viron.
De ronduit schitterende brochure (5 euro) (24 blz A4, kleuren, tientallen foto's) over het kasteel en zijn geschiedenis nog te verkrijgen is op toerisme@dilbeek.be.
Jean-Bernard de Viron
Bij de opening van de tentoonstelling sprak ook Jean-Bernard de Viron, zoon van de barones de Viron. Hij grasduinde even in de familiegeschiedenis.
“Binnen de familie de Viron hebben mijn twee broers, mijn zus en ikzelf een bijzonder statuut en nauwe band met deze plaats. Inderdaad, onze vader Thierry de Viron, geboren te Dilbeek in 1920 huwde net na de tweede wereldoorlog een nicht , Elisabeth de Viron geboren in 1921 in de Ardennen.
Maar het merkwaardig is wel dat onze beiden grootvaders, door hun familieband, in dit kasteel geboren zijn en nog wel op de eerste verdieping in dezelfde kamer, de huidige kantoorruimte van burgemeester Stefaan Platteau.
De vader van onze vader, René de Viron werd ook nog Pietje Masj genoemd; in die tijd had iedereen een bijnaam in Dilbeek. In 1903, toen René 26 jaar was, was hij bij de eerste die een « auto-mobiel » kocht, een 1 cylinder motor met 4 zitplaatsen. Hij vroeg toen aan de jonge 20 jarig Theodore De Meuter om zijn chauffeur te worden. heb ik de familie De Meuter, Victor onder andere, in de jaren 50/60 nog goed gekend. Zij hadden een tankstation Shell op de Ninoofsesteenweg, nabij het kruispunt met de Verheydenstraat. Zij hadden ook een taxi bedrijf met prachtige zwarte limousines destijds de gekende Amerikaanse merk Dodge.
Onze grootvader langs moederkant heette Max de Viron en was een neef van René, geboren 14 jaren na hem op dezelfde kamer in dit kasteel. De ouders van Max kochten in 1912 een jachtkasteel in Biron, nabij Durbuy. Het kasteel van Dilbeek waarvan zij geërfd hadden was duidelijk te groot voor 4 personen. Grootvader Max heb ik zeer goed gekend; hij kwam geregeld naar Dilbeek terug en logeerde dan bij ons in de villa Kapellestraat 25. De ouders van Jan Margot hadden net naast ons ook gebouwd. Ik herinner mij nog goed toen ik mijn grootvader begeleidde om bij Galle, een ijzerwinkel aan het kruispunt van de Spanjeberg en de Kasteelstraat met de beste gereedschappen, deugdelijke materiaal te gaan kopen. Vlak ernaast was er een welgekende café bij de Witte Mol.
Als conclusie, zou ik een zin willen citeren uit de inleiding van de brochure, deze zin neem ik over van mijn vriend Jan Margot : « Respect voor het verleden, zingeving van het heden, en zo bouwen aan de de toekomst ». Dames & Heren, dit zijn ook waarden die in onze familie bevorderd worden’’.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 jul 2012
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief