DILBEEK - Schepencollege verwacht stijging van kosten voor brandweer

C21

DILBEEK - Schepencollege verwacht stijging van kosten voor brandweer

Stefaan_platteau_p200
Burgemeester Stefaan Platteau ep)

Het schepencollege van Dilbeek gaat voorlopig niet in op de vraag van de gemeente Asse voor een hogere bijdrage ten belope van 70.000 euro voor de voorpost in Dilbeek voor dit jaar. Wel is het schepencollege er zich van bewust dat de brandweer vanaf 2013 en volgende jaren meer zal kosten dan vandaag het geval is. De brandweer wordt gelet op de nakende grote reorganisatie op federaal vlak een grote financiële uitdaging. Mogelijk wordt Dilbeek zelf een autonome brandweerpost in een veel grotere brandweerzone die het ministerie van Binnenlandse Zaken aan het uittekenen is, zegt burgemeester Stefaan Platteau.

De vraag voor een hogere bijdrage van Asse is een rechtstreeks gevolg van de onvoldoende personeelsbezetting in de voorpost van Dilbeek. Op sommige dagen kon Asse de minimumbezetting van twee beroepsambulanciers overdag in de voorpost van Dilbeek niet handhaven. Daartegen protesteerde het schepencollege van Dilbeek. Het gemeentebestuur van Asse meldde dat de brandweerdienst de voorbije tijd met een aantal organisatorische problemen geconfronteerd werd. De voorbije maanden verlieten al vijf beroepsbrandweermannen het bandweerkorps van Asse. Door budgettaire beperkingen en procedurehindernissen zijn deze niet stelselmatig vervangen. Dit heeft tot gevolg dat het voor de brandweerdienst niet meer mogelijk is om de vooropgestelde minimumbezetting in Asse alsook in de voorpost van Dilbeek te blijven handhaven.
Even voor de vakantiemaanden werd tijdens een vergadering beslist om de dienstverlening vanuit de voorpost in Dilbeek te handhaven. Asse zal dit doen door personeel aan te werven, Dilbeek door een financiële bijdrage te leveren. In uitvoering hiervan heeft de gemeente Asse reeds volgende acties ondernomen:
-3 beroepsbrandweermannen worden aangesteld per 1/09/2012
-de procedure tot het aanleggen van een werfreserve van beroepsbrandweermannen
-uit deze reserve zullen begin 2013 2 beroepsbrandweermannen worden aangesteld.
In het raam van dit engagement en deze aanwervingen vraagt Asse een financiële bijdrage te leveren in de personeelskosten voor de permanentie in de voorpost in Dilbeek voor een bijkomend bedrag van € 70.059,00 (rekening houdende provinciale subsidiëring en extra subsidie).. De overige wervingskosten, zijnde de vergoedingen van het vrijwilligerspersoneel en de vervanging van het brandweermateriaal, zijn buiten beschouwing gelaten.
Het schepencollege heeft nog niet toegezegd, maar beseft dat de huidige situatie financieel niet houdbaar is.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 aug 2012
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief