GOOIK / DILBEEK / BRUSSEL - Sideways: kunstenaars en wandelaars langs trage wegen

C21

GOOIK / DILBEEK / BRUSSEL - Sideways: kunstenaars en wandelaars langs trage wegen

Editiepajot_gooik_dilbeek_brussel_sideways__ingezonden_foto
(ingezonden foto)
 

Sideways, een 4 weken durende kunst- en wandeltocht door België, van west naar oost, trekt deze week door het Pajottenland, en houdt halt in Gooik en Dilbeek. Een internationaal gezelschap van kunstenaars, een ezel uitgerust met multimedia apparatuur, en wandelaars samen op weg langs trage wegen.

Iedereen is welkom om 1 of meerdere dagen mee te stappen.
Kunstenaars en publiek nemen elkaar op sleeptouw voor een reis van 334 kilometer, van Menen tot Zutendaal.
Dinsdag 28 augustus wordt gestapt van Waarbeke tot Gooik. Woensdag neemt Trage Wegen Dilbeek de artiesten en wandelaars 17 km op sleeptouw langs tal van kleine paadjes en veldwegen van Gooik via Lennik naar Dilbeek. Donderdag kan je mee van Dilbeek naar Neerpede en via de Groene Wandeling wordt een natuur- en trage wegenrijk deel van Brussel verkend.
De ezel DonkeyXote functioneert als een levende en wandelende browser die de geografische gegevens, verhalen, culturele tradities, duurzame initiatieven (via greenmap) en fauna en flora op de route in kaart brengt. Vragen, hypothesen en reisverhalen die ontstaan tijdens het wandelen worden dagelijks online gedeeld. Andere kunstprojecten zijn o.a. ’Walking Library’, ‘Creating Pathscapes’, ‘The great Exchange’, …
Sideways betekent zoveel als zijwaarts, terzijde of terloops. Het festival volgt bewust een aantal zijsporen. Buiten de museum- en universiteitsmuren opent het een artistiek onderzoek naar de culturele betekenis van het onderweg zijn. Niet als bestuurder of passagier, maar te voet. Trage wegen vormen het uitgangspunt: in de marge van de auto-infrastructuur verkennen artiesten en publiek een wirwar van wandelpaden, veldwegen, steegjes, doorsteekjes, looplijnen en binnenpaden.
Sideways ziet de weg niet als een afstand die snel overbrugd dient te worden. Sideways poneert geen bestemmingen; enkel variaties van stilstand en beweging. Kunst op locatie, maar dan langs (bewegings)lijnen, eerder dan op welbepaalde plekken. Onmonumentale interventies verschijnen en verdwijnen zoals ze gekomen zijn. Op het ritme van de wandelende karavaan ontvouwt zich de Sideways expeditie: terloops, en passant, stap voor stap.
Elk weekend houdt de wandelexpeditie halt op een festivalplek, waar zich het eigenlijke artistieke programma van Sideways concentreert. Het 3e festivalweekend gaat door op 1 en 2 september bij de stadsboerderij van het Maximiliaanpark in Brussel: een reeks interventies, acties, installaties en workshops worden samengebracht. Naast een documentering/presentatie van de ervaringen tijdens de expeditie, zijn er artistieke interventies die zich op de festivallocaties zelf ontwikkelen. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.
Meer informatie over het dag-aan-dag-programma én foto’s, video’s en geluidsfragmenten van de voorbije etappes op www.sideways2012.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 aug 2012
Gerrit Achterland
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 12 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024
Marc Sluys | 25 mrt 2024
Marc Sluys | 21 mrt 2024

archief