Eerste steen voor refter van De Kriebel in SINT-ULRIKS-KAPELLE

C21

Eerste steen voor refter van De Kriebel in SINT-ULRIKS-KAPELLE

Editiepajot_dilbeek_de_kriebel_eerste_steen_foto_gerrit_achterland
Schepen van Onderwijs Jef Vanderoost en burgemeester Stefaan Platteau knipten het traditioneel lint door onder het waakzaam oog van directrice De Mesmaeker. - Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_dilbeek_de_kriebel_eerste_steen_foto_gerrit_achterland__1_
De eerste steen was eigenlijk een doos met alle namen van de 170 leerlingen die in de muur wordt ingemetseld. - Foto © Gerrit Achterland
 

De kleinste gemeenteschool van Dilbeek, de Kriebel in Sint-Ulriks-Kapelle, legde de eerste steen van haar nieuwe refter aan de overkant van het schoolgebouw. Refter en de bijhorende sporthal zijn klaar tegen volgend schooljaar. De eerste steen was eigenlijk een doos met alle namen van de 170 leerlingen die in de muur wordt ingemetseld. Refter en sporthal kosten samen twee miljoen. Schepen van Onderwijs Jef Vanderoost en burgemeester Stefaan Platteau knipten samen met directrice De Mesmaeker het traditionele lint door.

Schepen van Onderwijs Jef Vanderoost zei in zijn toespraak dat Sint-Ulriks-Kapelle hier lang heeft op moeten wachten, maar de voorbije maanden kwam er eindelijk beweging op deze straathoek. Vanderoost: “Het heeft weer heel wat voeten in de aarde gehad, maar onze kleinste gemeentelijke lagere school kan stilaan uitkijken naar de start van het volgende schooljaar, wanneer deze derde bouwfase van jullie school zou moeten afgerond zijn. Onze gemeente investeert in onderwijs, dat mag duidelijk zijn, met opnieuw een inspanning van meer dan 2 miljoen €, waarvan ongeveer een vijfde gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Overheid. De Kapellenaren zullen nog wel even nodig hebben om er aan gewoon te worden, maar de hoek van de Brusselstraat en de Kerkstraat zal nooit meer hetzelfde zijn.
We hebben al heel wat bouwwerken achter de rug om ook Kapelle moderne klaslokalen te bezorgen. Mijn voorganger ereschepen Georges De Vliegher heeft ze allemaal opgevolgd en ook voor het voorbereidende werk van deze fase gezorgd. Aan het oud gemeentehuis werden klassen bijgebouwd en het gebouw zelf kreeg ook een volledige facelift. Maar zelfs na al die werken was de ruimte eigenlijk te beperkt voor een groeiende school. In 2007 verhuisden de containers van de ene kant van de Kerkstraat naar de andere, meer bepaald naar de gloednieuwe speelplaats om daar als reftercontainer te gaan dienen. En vandaag hebben we zelfs de bovenste containerverdieping al moeten inrichten als klas.
Hoog tijd dus dat ook deze werken afgelopen zijn. Het verplaatsen van de nutsleidingen zorgde nog voor vertraging: er stond hier een elektriciteitscabine die nu in dat zwarte gebouwtje op de hoek zit. Zo kon de onze aannemer Dethier pas echt starten met graven in februari, maar vandaag schiet het gebouw aan een enorm tempo uit de grond. De buren hebben al één en ander moeten verduren, maar nog even en dan zijn de meest hinderlijke werken achter de rug. Nog één jaartje zullen de kriebels die containers op hun speelplaats moeten dulden, maar dan kunnen ze hun boterhammetjes of warme maaltijd aan de overzijde gaan verorberen in een gloednieuwe refter met uitgeruste keuken. Er komt ook nog wat bergruimte en een extra klas in het nieuwe gebouw, maar vooral ook een eigen sportzaaltje voor Kapelle. 
Jullie hebben ongetwijfeld de grote put al gezien: daar zullen de kriebels, maar ook de kleuters van klein klein kleuterke, kunnen sporten. Een welkom alternatief na jaren van behelpen in de parochiezaal. En natuurlijk is zo’n sportzaaltje er niet voor de school alleen, ook buiten de schooluren moet de Dilbeekse gemeenschap hier kunnen van gebruik maken. En ook de herinrichting van de dorpskern moet volgen op deze nieuwbouw zodat een aangename dorpskern wordt gecreëerd waar het vooral veilig is voor de schoolkinderen om van het ene deel van de school naar de andere te gaan.
Net als andere Dilbeekse scholen, heeft deze school haar maximale capaciteit van 172 leerlingen bereikt en kampt ze met een gebrek aan speel-, sport- en eetruimte. Deze fase zal daar heel wat van oplossen, zodat we de capaciteit kunnen opvoeren naar 190 leerlingen. Om een goede organisatie mogelijk te maken, zonder teveel puzzelwerk voor de start van het schooljaar, zou de school echter over 12 klassen moeten kunnen beschikken. Maar om elk leerjaar volledig te kunnen splitsen, en dus 12 klassen te maken, is er zelfs na deze bouwfase opnieuw te weinig plaats. We zullen dus opnieuw een creatieve oplossing moeten zoeken om hier nog een 12e klas te realiseren. Het werk is dus nog niet af, dat is het eigenlijk nooit, maar vandaag vieren we toch een enorme stap voorwaarts. Ik wens het schoolteam alle succes toe voor het nieuwe schooljaar en kijk met hen uit naar de verhuis”, besloot de schepen van Onderwijs Jef Vanderoost.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 sep 2012
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief