Vlaamse Monumentenprijs: 2.500 euro voor Laureaat Huisje Mostinckx in SINT-MARTENS-BODEGEM

C21

Vlaamse Monumentenprijs: 2.500 euro voor Laureaat Huisje Mostinckx in SINT-MARTENS-BODEGEM

Editiepajot_dilbeek_monumentenprijs_2012_huisje_mostinckx_foto_ingezonden
Vlaams Minister Geert Bourgeois overhandigde de prijs van 2.500 euro aan de Dilbeekse delegatie: architect Luc De Backer, Ingenieur Barbara Cornelis, voorzitter vzw Dilbeeks Erfgoed Jan Margot en schepen voor patrimonium Jef Vanderoost (ingezonden foto)
 

De Vlaamse Monumentenprijs 2012 gaat naar de Sint-Rochuskerk in Ulbeek (Wellen). Op advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen werd voor de voormalige kerk gekozen omwille van de restauratie en herbestemming die het gemeentebestuur liet uitvoeren. Ook Prijs van 2.500 euro voor Laureaat Huisje Mostinckx (Sint-Martens-Bodegem).

De Monumentenprijs gaat elk jaar naar aan een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie.
“Met de Vlaamse Monumentenprijs wil ik de zorg voor onroerend erfgoed in de kijker zetten“, legt Vlaams minister Bourgeois uit. “We moeten het vele waardevolle Vlaamse erfgoed goed behandelen en bewaren, maar meteen ook zo goed mogelijk ontsluiten en een publieke functie geven, voor de Vlamingen van vandaag en morgen.”
De Vlaamse Monumentenprijs hecht daarom veel belang aan publiekswerking en het creëren van interesse en een (lokaal) draagvlak voor (zorg voor) onroerend erfgoed.
De vijf laureaten die werden gekozen uit 31 inzendingen waren het Calvariekruis van de Sint-Niklaaskerk in Veurne, het huisje Mostinckx in Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek), de brouwerij en alcoholstokerij Wilderen (Sint-Truiden), de voormalige Sint-Rochuskerk uit Ulbeek (Wellen) en het Centraal Station in Antwerpen. Het zijn stuk voor stuk typevoorbeelden van hoe je erfgoed kan opwaarderen en het een nieuwe, hedendaagse maatschappelijke rol kan geven. Elke laureaat van de Vlaamse Monumentenprijs krijgt 2.500 euro. De winnaar, de voormalige Sint-Rochuskerk uit Ulbeek (Wellen), ontvangt daar bovenop nog eens 12.500 euro.
Voorzitter Jan Margot van de vzw Dilbeeks Erfgoed: “Wij feliciteren uiteraard de gemeente Wellen, maar als vzw Dilbeeks erfgoed zijn wij ook fier dat ons Huisje Mostinckx één van de genomineerde laureaten was. Het bewijs dat de jarenlange samenwerking tussen gemeente en vrijwilligers tot mooie resultaten kan leiden.”
Dat het publiek de inspanningen waardeert bleek nog vorig weekend toen Heemkring Bodeghave aanknoopte met de traditie en een druk bijgewoonde dorpskermis organiseerde.
De Open Monumentendag (zondag 9/9) wordt ongetwijfeld ook in Dilbeek weer een voltreffer.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 sep 2012
Gerrit Achterland
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief