DILBEEK trots op nieuwe muziekacademie

C21

DILBEEK trots op nieuwe muziekacademie

Editiepajot_dilbeek_muziekacademie_foto_niels_vanden_driessche
De nieuwe muziekacademie van Dilbeek, een foto van de voorkant van het gebouw. - Foto © Niels Vanden Driessche
 

Bijna veertig jaar na de bouw van het cultureel centrum Westrand heeft Dilbeek er een nieuwe ‘landmark’ bij. De bouw van de nieuwe muziekacademie is eindelijk afgerond, en het heeft er alle schijn van dat het gebouw zijn kostenplaatje van zo’n zeven miljoen euro weldegelijk kan rechtvaardigen. Burgemeester Stefaan Platteau – aanvankelijk sceptisch over de hele operatie – zat er als een tevreden man bij.

De pers kreeg een woordje toelichting van de burgemeester en enkele schepenen in wat zowat hét pronkstuk bij uitstek moet worden van de nieuwe muziekacademie: het zwevend auditorium, uitgerust met 186 stoeltjes en moderne theatertechnieken. “Zeven miljoen euro is een hele hoop geld,” gaf burgemeester Platteau zelf grif toe, “en ik stond er eerlijk gezegd zelf ook zeer wantrouwig tegenover, zeker omdat we op geen eurocent subsidies konden rekenen. We wilden het geld niet zomaar door ramen en deuren weggooien natuurlijk, maar uiteindelijk denk ik dat we zeer tevreden mogen zijn met wat hier gerealiseerd is. We hebben er veel geld, tijd en energie ingestoken, maar het ‘vuile hoekje’ dat hier vroeger te zien was, is nu getransformeerd in een prachtige muziekacademie.” Gemeenteraadslid Georges De Vliegher vulde verder aan: “Het moderne en speelse uitzicht van het gebouw contrasteert mooi met de Westrand. Ze verschillen qua stijl dan wel wat, maar toch vullen ze elkaar mooi aan.”
Vooral over architect Aroyyo stak men de loftrompet. De Madrileen zag er nauw op toe dat het hele gebouw tot in de puntjes in orde was en besliste zelf mee uit welke materialen het hele gebouw opgetrokken werd. “Zelfs over de deurklinken heeft hij zijn stem laten klinken”, klonk het lacherig. Het gebouw heeft ook overal dubbele muren, waardoor de akoestische isolatie subliem is. Dat maakt het mogelijk dat aanpalende lokalen geen geluidshinder van elkaar ondervinden, ook al is er op beide plaatsen tegelijk een les aan de gang. “Ook dat was een groot probleem bij de lokalen in Westrand,” stelde Eerste Schepen Jef Vanderoost, “Het werd onderhand wel duidelijk dat het hele gebouw niet echt meer aan de moderne eisen inzake muziekonderwijs voldeed. Daarom zijn we ook zeer blij met dit nieuwe gebouw.” Alle muziekfaciliteiten in Westrand zullen dus verhuizen naar even verderop, de vrijgekomen lokalen zullen als stockageruimte gebruikt worden. Ook de culturele dienst zal op termijn richting Westrand uitwijken.
Het gebouw zal dit weekend, tijdens het Open Monumentenweekend, feestelijk geopend worden voor het publiek. De academie telt nu een zeshonderdtal leerlingen, maar verwacht wordt dat dat aantal nog aangroeit tot zo’n achthonderd. Alles in totaal zou de nieuwe muziekacademie zo’n duizend leerlingen moeten kunnen onderbrengen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 sep 2012
Niels Vanden Driessche
Niels Vanden Driessche
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief