DILBEEK / REGIO – “Meneer de Burgemeester” is nieuwe Canvas-reeks

C21

DILBEEK / REGIO – “Meneer de Burgemeester” is nieuwe Canvas-reeks

Editiepajot_dilbeek_varia_meneer_de_burgemeester_01_foto_roger_mortelmans
Burgemeester Stefaan Platteau (Dilbeek) was gastheer en verwelkomde iedereen. - Foto's © Roger Mortelmans
 
Editiepajot_dilbeek_varia_meneer_de_burgemeester_02_foto_roger_mortelmans
Burgemeester Francis Vermeiren (Zaventem) in gesprek met de auteur en seriemaker Peter Vandekerckhove. - Foto © Roger Mortelmans
 
Editiepajot_dilbeek_varia_meneer_de_burgemeester_03_foto_roger_mortelmans
De vijftien Burgemeesters : eerste rij :Hugo Casaer, Firmin Debusseré, Willy Verledens, Stefaan Platteau, Charles Vanheuverzwijn, Norbert De Cuyper, Gaston Onkelinx tweede rij : Bob Cools, Francis Vermeiren, Marcel Hendrickx, Redgy Tulpin derde rij : Hilaire Verhegge, Jan Van Den Kerkhof, Godelieve Eeckelaers, Hugo Marsoul. - Foto Roger Mortelmans
 

In het prachtige, historische gemeentehuis van Dilbeek met als gastheer burgemeester Stefaan Platteau en in aanwezigheid van verschillende burgemeesters en ex-burgemeesters, stelde Canvas de nieuwe docu-serie “Meneer de Burgemeester” voor.

De jongste gemeenteraadsverkiezingen hebben de lokale politici volop in de kijker geplaatst. Op geen ander niveau staat de politicus zo dicht bij de mensen als in de gemeentepolitiek. Wij weten hoe de huidige burgervaders staan tegenover hun gemeente-inwoners, maar hoe was de toestand in Vlaanderen de voorbije decennia. Aan de hand van gesprekken met vijftien burgemeesters biedt de historische verhalenlijn in zeven thematische afleveringen en een speciale compilatieaflevering een unieke kijk van de gemeentepolitiek in Vlaanderen de voorbije halve eeuw.
Vermits een aantal burgemeesters die in de serie aan bod komen niet langer actief in de politiek zijn kunnen zij zonder schroom merkwaardige verhalen vertellen, die soms ludiek en zelfs hilarisch zijn.
Andere burgemeesters zijn nog actief met politiek bezig en ambiëren nog een nieuwe ambtstermijn, niettegenstaande zij al ettelijke jaren de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben.
Wat ook in de serie tot uiting komt is dat de functie van burgemeester flink geëvolueerd is, want de tijd dat meneer doktoor, meneer de notaris de burgemeesterssjerp droegen is voorbij. Het ambt van burgemeester wordt nu bekleed door personen afkomstig van alle lagen van de bevolking.
In Meneer de burgemeester wordt bewust een stem gegeven aan minder bekende burgemeesters en ook een vrouwelijke burgemeester komt aan bod. Bekende burgemeesters komen volgens de makers al genoeg in het nieuws.
De burgemeesters in de serie verschillen eveneens grondig van elkaar, in de eerste plaats hun politieke kleur, maar ook hun aanpak, hun achtergrond.
Vijftien burgemeesters worden in de docureeks gevolgd : Hugo Casaer (Beersel), Bob Cools (Antwerpen van 1983 tot 1994), Firmin Debusseré (Ledegem 1977-1988), Norbert De Cuyper (Torhout), Godelieve Eeckelaers (Londerzeel 1986-1995), Marcel Hendrickx (Turnhout 1995-2008), Hugo Marsoul (Diest 1989-2000), Gaston Onkelinx (Seraing 1988-1994), Stefaan Platteau (Dilbeek), Redgy Tulpin (Gistel 1989-1994), Jan Van Den Kerkhof (Edegem 1968-1988), Charles Vanheuverzwijn (Nederbrakel 1964-1976), Hilaire Verhegge (Zedelgem), Willy Verledens (Izegem 1989-2006)en Francis Vermeiren (Zaventem).
Naast de televisiereeks op Canvas werd ook het boek Meneer de Burgemeester, Verhalen van de burgemeester als burgervader (1964-2012) uitgebracht, geschreven door Peter Vandekerckhove. In het boek worden meer thema’s behandeld en komen meer burgemeesters aan bod dan in de reeks. De auteur interviewde 44 burgemeesters waarvan de jongste 62 is en de oudste 90. Het boek werd uitgegeven door Manteau en kost 22,50 euro.
Meneer de Burgemeester op Canvas vanaf dinsdag 30 oktober om 20.40 uur.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 okt 2012
Hilda Renders
Roger Mortelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 25 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 21 mrt 2024
Marc Colpaert | 28 feb 2024

archief