DILBEEK - Gemeenteraadscommissie gebiedsgebonden materies

C21

DILBEEK - Gemeenteraadscommissie gebiedsgebonden materies

Gemeentehuis_dilbeek_p200

Op de jongste gemeenteraad van 16 oktober werd het verslag van de gemeenteraadscommissie gebiedsgebonden materies van 24 april 2012 goedgekeurd. De volgende punten werden op die commissievergadering besproken:

Dorpsplein/Bodegemstraat Sint-Martens-Bodegem: stand van zaken
Het dossier werd reeds toegelicht aan de gemeenteraadscommissie op 09.11.2010 en 08.11.2011. Intussen zijn volgende stappen ondernomen of zullen ondernomen worden:
•             De samenwerkingsovereenkomst met Ternat werd getekend.
•             De nodige bijmetingen zijn uitgevoerd.
•             Er is ook een stabiliteitsstudie uitgevoerd. De parking op het bekken van Aquafin is technisch mogelijk. De eerste contacten met Aquafin werden hieromtrent ook reeds genomen.
•             De startnota (subsidies voor de fietspaden) werd conform verklaard door de PAC. Er werd ook contact opgenomen met de provincie Vlaams-Brabant, voor het dorpsplein is er de mogelijkheid om een beroep te doen op Europese subsidies.
•             In de loop van de maand september zal een GBC georganiseerd worden rond de projectnota (aangepast voorontwerp). Het studiebureau zal hiervoor de nodige stappen ondernemen.
•             Eenmaal consensus rond het voorontwerp (na de PAC) zal het onteigeningsdossier en het subsidiedossier voor Europa (in overleg met de provincie) opgemaakt worden.
                De ontwerper Arcadis Belgium NV zal aanwezig zijn tijdens de gemeenteraadscommissie om de nodige toelichting te verstrekken.
                Hierbij zullen onder meer een ontwerp van aanleg van de parking op de bergingscollector en de aanleg van het dorpsplein nader worden toegelicht.
Advies van de commissie
•             De commissie formuleert volgende adviezen:
o             Geen langsparkeerstrook voorzien ter hoogte van huisje Mostinckx.
o             Bij de inrichting van het plein zorgen voor opfleuring
o             Verder onderzoek instellen naar de inplanting van de bushaltes
o             De commissie is geen voorstander van paaltjes aan de parallelweg voor de restaurants.
o             Bij de herinrichting ook de hoek van de Kerkberg en de Brusselstraat heraanleggen
Collector Neerpedebeek
Naar aanleiding van de geplande rioleringswerken “Collector Neerpedebeek fase 2” stelde de ontwerper Arcadis Belgium NV het uitvoeringsdossier op. Naast de eigenlijke collectorwerken worden ook volgende gemeentelijke werken in het dossier opgenomen: huisaansluitingen Roomstraat, wegherstel Isabellastraat (halve rijweg), wachtaansluitingen en gracht Lostraat.
De totale kosten worden geraamd op € 7.658.014, excl. btw, te verdelen als volgt:
- Aquafin             € 5.523.408,75
- TMVW               € 1.218.847,55
- Dilbeek             €    798.952,70
- Lennik               €    116.805,00
Het ontwerp werd op de dienst gemeentelijk domein nagekeken. Het beantwoordt aan de noden en verwachtingen en aan de afspraken die gemaakt werden met de gemeente Lennik over de grensstraat Kothemstraat/Scheestraat.
Intussen werd ook de bouwvergunning afgeleverd.
Daar de gunning pas begin 2013 kan worden verwacht, zal de gemeentelijke tussenkomst in de werken op het budget 2013 moeten worden ingeschreven. De uitvoeringstermijn bedraagt 250 werkdagen, hetzij in praktijk ongeveer 14 maanden, zodat de werken gespreid zullen worden over 2013 en 2014.
De werken kunnen officieel van start gaan vanaf augustus 2013.
De ontwerper Arcadis Belgium NV zal aanwezig zijn tijdens de gemeenteraadscommissie om desgevallend nog aanvullende toelichting te verstrekken bij het ingediende ontwerp.
Advies van de commissie
•             De commissie vraagt om de plannen ter beschikking te stellen van de gemeenteraadsleden.
Ontsluiting Wolsemwijk Dilbeek: stand van zaken
Een eerste concept van de ontsluiting van de Wolsemwijk werd reeds opgemaakt . De nodige opmetingen werden uitgevoerd en een voorontwerp is in opmaak. De gemeente zal binnenkort hieromtrent een overlegvergadering met de bewoners te organiseren. Een datum voor deze vergadering zal nog in overleg met het studiebureau bepaald worden. De ontwerper Arcadis Belgium NV zal aanwezig zijn tijdens de gemeenteraadscommissie om de nodige toelichting te verstrekken. Tevens kunnen het overbrengen van de informatie en de inspraakmogelijkheden voor de plaatselijke bevolking nader worden besproken.
Advies van de commissie
•             De commissie formuleert volgende adviezen:
o             Naast parkeerplaatsen is het aangewezen eveneens fietsenstallingen te voorzien.
o             Het herstellen van de groenzones dient zodanig te gebeuren dat het niet mogelijk is er nog met de wagen door te rijden.
Herinrichting A. Gossetlaan Groot-Bijgaarden
Door het Studiebureau Arcadis Belgium NV, ontwerper, werd op 20.06.2012 op een informatievergadering waarop o.m. alle aangelanden waren uitgenodigd, een toelichting gegeven bij het opgemaakte voorontwerp .
Volgende zaken werden genotuleerd:
Opmerkingen i.v.m. opritten en bereikbaarheid
•             Corelio vraagt om maatregelen te nemen opdat auto’s niet kunnen parkeren ter hoogte van de opritten. In de bestaande toestand zijn er problemen met parkerende wagens ondanks de verfmarkeringen. Eventueel dient een uitstulping van trottoirbanden ter hoogte van de parkeervakken te voorkomen dat wagens zich parkeren ter hoogte van de opritten.
•             Corelio verspreidt zijn kranten in de nacht. De opritten van Corelio moeten ’s nachts altijd toegankelijk zijn.
•             Onderbrekingen van opritten zouden besproken moeten worden in samenspraak met de bedrijven.
•             Er wordt gevraagd om doorgaand verkeer mogelijk te houden tijdens de werken. Dit zal besproken worden met de verkeersdienst van de van Dilbeek.
Opmerkingen afwatering en riolering
•             De buffering van het regenwater vormt een probleem. Bedrijven hebben niet genoeg plaats om water te bufferen op hun eigen terrein.
•             Het gedeelte tussen de Brusselstraat en de brug van de R0 heeft last van opstuwend regenwater.
•             De capaciteit van de riolering dient in samenspraak met TMVW gecontroleerd te worden.
•             Er wordt gevraagd overleg te plegen met de betrokken actoren uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om het probleem van de buffering te bespreken.
•             De buffering van de autosnelweg kan mogelijk een oplossing bieden voor de wateroverlast.
Opmerkingen parking en vrachtwagens
•             Het aantal legale parkeerplaatsen zou nagekeken moeten worden. De bewoners vrezen dat hun parking vol zal staan door bedrijven. In de nieuwe toestand zullen er 100 parkeerplaatsen voorzien worden. In de huidige toestand zijn er ongeveer 148 parkeerplaatsen.
•             Probleem: momenteel wordt er veel geparkeerd door bussen en vrachtwagens in de nacht. De parking is slechts twee meter breed. Indien de vrachtwagens geparkeerd zijn op het fietspad zal de politie van Dilbeek optreden.
•             Dwars parkeren onder de brug dient onderzocht te worden, dit mag evenwel niet ten koste gaan van de veiligheid.
•             Het is zeer moeilijk om te keren voor vrachtwagens en bussen die voorbij de brug rijden Er wordt gevraagd de mogelijkheid van een keerpunt onder de brug te onderzoeken (in samenspraak met AWV).
•             Parkerende vrachtwagens zullen een probleem vormen volgens de buurtbewoners en bedrijven. Om de doorstroming zo vlot mogelijk te laten verlopen wordt door de bedrijven voorgesteld om een informatiepunt te maken voor vrachtwagens vlakbij de afrit van de snelweg. Hier mogen vrachtwagens 5 minuten staan en is er een informatiebord met de gegevens van de bedrijven en andere nuttige informatie.
•             De producent van kaarten voor GPS dient gecontacteerd te worden. Het moet afgeraden worden voor vrachtwagens om door het dorpscentrum van Groot-Bijgaarden te rijden.
Extra toelichting
•             Ter hoogte van de fietsoversteekplaats mag niet geparkeerd worden. In het huidig ontwerp worden er geen zebrapaden voorzien zodat een voetganger overal mag oversteken.
•             Een deel van het regenwater stroomt naar de Zennevallei en een deel stroomt naar de Dendervallei.
•             Hoge bomen met een smalle kruin ten behoeve van maximale zichtbaarheid ter hoogte van de opritten.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 okt 2012
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief