DILBEEK - Kalenberg- en Neerhofwijk zien voorstel nieuwe Aldi niet zitten

C21

DILBEEK - Kalenberg- en Neerhofwijk zien voorstel nieuwe Aldi niet zitten

Editiepajot_dilbeek_kalenberg_neerhofwijk_aldi_ingezonden_foto
(ingezonden foto's)
 
Editiepajot_dilbeek_kalenberg_neerhofwijk_aldi_ingezonden_foto__1_
(ingezonden foto's)
 
Editiepajot_dilbeek_kalenberg_neerhofwijk_aldi_ingezonden_foto__2_
(ingezonden foto's)
 
Editiepajot_dilbeek_kalenberg_neerhofwijk_aldi_ingezonden_foto__3_
(ingezonden foto's)
 
Editiepajot_dilbeek_kalenberg_neerhofwijk_aldi_ingezonden_foto__4_
(ingezonden foto's)
 

Aldi heeft zijn oog laten vallen op een pand aan de Dilbeekse Ninoofsesteenweg voor een nieuwe vestiging, ter vervanging van de huidige winkel aan de overkant van de steenweg. De bewoners van de Kalenberg- & Neerhofwijk zien de plannen niet zitten en hebben een actiecomité opgestart. Het belangrijkste bezwaar is dat de uitrit voor wagens en vrachtwagens die richting Ninove moeten in de Kalenbergstraat uitmondt, waarna de voertuigen het smalle stuk aan het begin van de straat dienen te passeren. Dat zorgt voor extra verkeersdruk en overlast in de hele buurt. De buurt roept op om voor 6 december met zoveel mogelijk mensen een individueel bezwaarschrift in te dienen en reikt voorbeeldargumenten aan.

Het pand dat de Aldi wil opkopen is het statige herenhuis waar nu het Chinese restaurant Lee Dynasty te vinden is. Aldi wil het huidige gebouw vervangen door een complex met winkel, 8 appartementen en ondergrondse garage. De redenen voor de verhuis zijn gebrek aan winkel- & stockageruimte en tekort aan parkeerplaatsen.
Voor de bewoners van de Kalenberg- & Neerhofwijk is een Aldi met uitrit in het midden van een woonwijk uitgesloten. Zij vrezen vooral een verhoogde verkeersbelasting. De Kalenbergstraat vormt een verbindingsweg tussen het centrum van Dilbeek en dat van Itterbeek en wordt druk bereden door wagens en lijnbussen. Op piekmomenten passeren nu reeds meer dan 1000 wagens per uur. Bovendien vraagt de brandweer om de doorgang vrij te houden. Een Aldi-uitrit voor de helft van de wagens van klanten en vrachtwagens verhoogt de druk op de Kalenberg- & Neerhofwijk in het algemeen en de flessenhals vooraan in de Kalenbergstraat in het bijzonder.
De buurt vreest voor de veiligheid van de zwakke weggebruikers, hinder in de vorm van lawaai, geur, trillingen, schade aan voetpaden en gebrek aan parkeerplaatsen als gevolg van het verhoogde verkeer. Bovendien valt te verwachten dat de druk niet beperkt blijft tot de Kalenbergwijk, maar ook de Neerhofwijk en de Broekbeekvallei onder druk komen te staan.
Naast de bekommernissen ivm verkeer zijn er nog andere bezwaren van historisch-landschappelijke en sociaal-economische aard.
Zo betreuren de buurtbewoners dat het statige herenhuis - opgenomen in de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed - met mooi omgeven park en oude, hoogstaande bomen zou verdwijnen, gezien het een belangrijke, historische getuigenis vormt van de stedenbouwkundige ontwikkeling van de dorpskern van Dilbeek in de periode laat 19'de - begin 20'ste eeuw.
Verder vindt de buurt dat het gebouw de draagkracht van het perceel overschrijdt en dat veel te weinig groen voorzien wordt voor de bewoners en de omwonenden. Het nieuwe gebouw betekent een onverantwoorde breuk met het bestaande en historische architecturale patroon langs de Ninoofsesteenweg in de Dilbeekse dorpskern.
Het valt te voorzien dat de mate van overlast voor de buurt zal stijgen, denk maar aan lichtpollutie, zwerfvuil, sluikstorten, vandalisme, verkeersagressie,... Ook leidt dit tot versterkte concurrentie voor de handelszaken in de Verheydenstraat. Zeker wanneer je dit combineert met de aanvraag van Colruyt voor een winkel op de Bettendries, een nieuwe Carrefour naast Aveve, een Okay in de Kaudenaardewijk - allemaal gesitueerd op een boogscheut van de Dilbeekse dorpskern, terwijl het Masterplan Dilbeek net wil inzetten op het versterken van kleinhandelaars.
Om al deze redenen hebben de bewoners een actiecomité opgestart. Het comité verspreidt voorbeeld bezwaarschriften en roept zoveel mogelijk mensen op om zelf een bezwaar te richten aan het gemeentebestuur. Er is ook een Faceboekgroep op http://www.facebook.com/GeenAldiInKalenberg
Richt je bezwaarschrift aan het College van Burgemeester en Schepenen (Gemeenteplein 1, 1700 Dilbeek), maar bezorg het voor 6 december in tweevoud aan het wijkcomité (Kalenbergstraat 9, 1700 Dilbeek). Het comité zorgt voor de indiening. Per mail kan ook: stuur het aan dilbeek@dilbeek.be  en in kopie aan knwijkcomite@gmail.com .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 nov 2012
Gerrit Achterland
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief