DILBEEK maakt kennis met elektrische wagen

C21

DILBEEK maakt kennis met elektrische wagen

Editiepajot_dilbeek_elektrische_wagen_ingezonden_foto__1_
(ingezonden foto's)
 
Editiepajot_dilbeek_elektrische_wagen_ingezonden_foto
(ingezonden foto's)
 

Het gemeentebestuur van Dilbeek kreeg vandaag, maandag, de sleutels overhandigd van een elektrische wagen. De wagen, een Renault Kangoo, is niet aangekocht maar wordt drie maanden ter beschikking gesteld door Eandis. In die periode kunnen de gemeentelijke diensten vertrouwd geraken met de eigenschappen en mogelijkheden van een elektrisch voertuig.

In januari 2012 werd - op basis van een tool die de Vlaamse overheid ter beschikking stelt - een milieutoetsing van het voertuigenpark van Dilbeek uitgevoerd. Deze objectieve analyse bepaalt aan de hand van de ecoscore de milieuvriendelijkheid van elke wagen. Elke wagen met een ecoscore boven de 70 geldt als milieuvriendelijk; onder de 50 geldt als zeer milieuonvriendelijk.
Schepen van Openbare Werken Stijn Quaghebeur: “De resultaten van de rapporten tonen aan dat Dilbeek over een zeer milieuonvriendelijk wagenpark beschikt. Ook de nieuwere wagens scoren niet al te hoog. Een (gemeentelijke) overheid moet echter een voorbeeldfunctie hebben. Daarom willen we als gemeente werk maken van een milieuvriendelijk wagenpark dat efficiënt wordt ingezet.
We danken daarom Eandis om ons als gemeente gedurende een drietal maanden te laten kennis maken met deze elektrische wagen. Het gaat voor alle duidelijkheid om een kennismakingsproject. De gemeente geeft hier geenszins mee aan om systematisch te willen overschakelen op elektrische wagens. Veel mensen kennen de technologie niet en het is daarom belangrijk om ze te leren kennen. Onze ervaringen kunnen we dan meenemen in de uitbouw van een duurzaam wagenpark. De mogelijkheid die Eandis ons biedt, staat ons toe om ook na te denken over de mogelijke inschakeling van elektrische voertuigen’’.
De wagen is een Renault Kangoo ZE, volledig elektrisch met 5 zitplaatsen en een bereik van 170 km. Deze wagen kost in de handel 21 200 € ( btw exclusief ) met een huurprijs van de batterij van 75 € ( btw exclusief ).
Eandis
Waarom dit project? In Vlaanderen rijden ongeveer 3,7 miljoen voertuigen, waarvan 3,1 miljoen personenwagens. Jaarlijks samen goed voor 56,4 miljard kilometer en 16 miljoen ton CO2-uitstoot. Om die uitstoot te verminderen is een van de opties over te schakelen op elektrische voertuigen ter vervanging van voertuigen op fossiele brandstof.
Eandis is een kernpartner in het EVA-project (Elektrische Voertuigen in Actie) dat de uitdagingen rond elektrische mobiliteit in Vlaanderen zal onderzoeken en aanpakken. Dat project bestaat uit twee delen: het plaatsen van oplaadpunten en openbare besturen kennis laten maken met elektrische voertuigen. Intussen zijn op 71 locaties oplaadpunten voor elektrische auto’s, fietsen en scooters geplaatst. Daarmee is een belangrijke doelstelling van het EVA-project verwezenlijkt om binnen een straal van 20 km of binnen de 20 minuten een oplaadpunt binnen bereik te hebben. Maar je hoeft met de elektrische wagen niet noodzakelijk naar een oplaadpunt. De wagen kan ook opgeladen via een gewone huisaansluiting.
Tweede pijler van het EVA-project bestaat erin openbare besturen kennis te laten maken met de eigenschappen en de mogelijkheden van de elektrische voertuigen. Eandis, het distributiebedrijf van zeven Vlaamse gemengde distributienetbeheerders voor elektriciteit en aardgas (waaronder Iverlek) heeft daarom een aantal elektrische voertuigen aangekocht. Eentje daarvan komt nu voor drie maanden naar Dilbeek.
Het Eva-project is een project gesteund door Vlaams minister Ingrid Lieten, bevoegd voor onder meer innovatie, met financiële steun van het IWT, het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie. De andere kernpartners van het EVA-project zijn behalve Eandis, Telenet, Blue Corner, 4IS, Federauto, Ugent en VUB.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 jan 2013
Gerrit Achterland
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief