DILBEEK - Renovatiewerken van tweede verdieping van het kasteel-gemeentehuis van start

C21

DILBEEK - Renovatiewerken van tweede verdieping van het kasteel-gemeentehuis van start

Dilbeek_2013_p200

Op 20 februari startten de renovatiewerken aan de tweede verdieping van het kasteel-gemeentehuis. Deze binnenrenovatie is een volgende stap in de (functionele) opwaardering van het kasteel De Viron. Aannemer Pit N.V., die ook de buitenrenovatie uitvoerde, haalde de opdracht binnen. De kostprijs van het totale project wordt geraamd op €1.163.158,21 incl. btw. Als alles goed gaat, kan de gemeenteraad dit najaar (oktober/november) voor het eerst plaatsvinden in de gloednieuwe raadzaal.

Ook de (brand-)veiligheid en toegankelijkheid van het gebouw laat vandaag nog te wensen over. In deze renovatiefase wordt daarom werk gemaakt van een nieuwe lift en bijhorende noodtrap in één van de torens. Hierbij wordt ook een nieuwe toegang voor rolstoelgebruikers ingericht via een raam in de zijgevel. De huidige helling aan de voorzijde is niet allen visueel storend, ze is ook te steil om zelfstandig met een rolstoel te overbruggen. Dankzij deze nieuwe ingang, kan deze helling verwijderd worden, zodat de hoofdingang opnieuw in ere wordt hersteld.
Daarnaast voldoet de huidige raadzaal niet langer aan de hedendaagse vereisten van onze gemeente, noch qua infrastructuur, noch qua beschikbare ruimte. Sommige raadsleden zitten letterlijk ‘in het hoekje’ tijdens de vergaderingen en het publiek kan enkel volgen via een smalle deuropening of een projectiescherm. Bovendien hebben zich twee extra raadsleden bij de gemeenteraad gevoegd. Aangezien een aanpassing van de huidige beschermde raadzaal niet mogelijk was, drong een nieuwe raadzaal op de tweede verdieping van het kasteel zich dus op.
Tijdens de viering van 150 jaar kasteel De Viron, midden 2012, konden de Dilbekenaren een kijkje nemen in de concrete plannen. Ook kon men de tweede verdieping, waar vroeger gemeentediensten gehuisvest waren, nog een laatste keer verkennen. Op deze verdieping komt nu een professioneel uitgeruste seminarieruimte die voldoende ruimte biedt voor alle raadsleden, pers en publiek. Moderne vergaderuitrusting, zoals projectiemogelijkheden en een ingebouwde geluids- en steminstallatie, zal worden voorzien. Dit maakt de ruimte ook geschikt voor opleidingen, informatievergaderingen en verhuur aan derden. Voor de volledige inrichting van de raadzaal (meubilair, projectiemogelijkheden, geluids- en steminstallatie,…) Om dit mogelijk te maken zullen op de tweede verdieping plaatselijk het valse plafond en enkele valse tussenmuren worden verwijderd. Zo zal het dakgebinte van het kasteel zichtbaar worden. De overige beschikbare ruimtes op deze verdieping zullen worden ingericht met aangepast sanitair, extra vergaderruimte en een conciërgewoning.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 feb 2013
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief