DILBEEK - Verhalen over Brussel via zijn metrostations

C21

DILBEEK - Verhalen over Brussel via zijn metrostations

Editiepajot_dilbeek-brussel_metrostations_01_foto_roger_mortelmans
Robert Nahum (uitgever), Danny Verbiest, Brigitte Grouwels, Eric Demarbaix, Marc Daniels (De Marck) en Guy Vanhengel. - Foto's © Roger Mortelmans
 
Editiepajot_dilbeek-brussel_metrostations_02_foto_roger_mortelmans
Eric Demarbaix en Marc Daniels. - Foto © Roger Mortelmans
 
Editiepajot_dilbeek-brussel_metrostations_03_foto_roger_mortelmans
José Géal (Toone) met minister Guy Vanhengel. - Foto © Roger Mortelmans
 

In het Goudblommeke in papier, één van de oudste cafés van Brussel dat tevens mag bogen op een rijk verleden, had, in aanwezigheid van minister Guy Vanhengel, bevoegd voor externe betrekkingen en Brigitte Grouwels, bevoegd voor vervoer, de voorstelling plaats van het stripalbum “Verhalen over Brussel via zijn metrostations”. Het is met de steun van beide ministers dat het project gerealiseerd kon worden.

De locatie was ideaal gekozen, want het Goudblommeke in papier is niet zo maar een café, het is een cultureel café en het is tevens een levend museum.
Het was gastheer, Danny Verbiest, voorzitter en bezieler van het Goudblommeke in papier, die de aanwezigen welkom heette.
Actieve Danny Verbiest, vele jaren de stem van de hond Samson, is, niettegenstaande zijn roots in de Zennestad Vilvoorde liggen, een echte Pajotter geworden. Hij woont namelijk al sinds 1979 in Dilbeek en zoals hij het ons zelf verklapte is het er fantastisch wonen.
In het stripalbum “Verhalen over Brussel via zijn metrostations” laten de auteurs Eric Demarbaix en De Marck (Marc Daniels) de lezers kennis maken met de rijke geschiedenis van onze hoofdstad. Het album schetst de geschiedenis van de 69 metrostations die het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest rijk is. Bij elk station hoort een verhaal, een anekdote en een originele tekening. Het stripalbum zit vol leuke weetjes. “Momenteel” zegt scenarist, “weet iedereen nog wie Merckx, Brel of Erasmus zijn, maar wie weet nog dat Simonis en Madou bekende beeldende kunstenaars uit Brussel waren.”
Ook geboren en getogen Brusselaar Guy Vanhengel heeft met verbazing kennis genomen van al wat schuil gaat achter de namen die de stations kregen. Volgens Brigitte Grouwels geeft dit prentenboek iedereen de kans het metrogebeuren op een totaal andere manier te beleven. Iedere dag maken ongeveer 1 miljoen mensen gebruik van de Brusselse metro.
De metro zal ook nog de komende jaren naar het noorden uitgebreid worden. Dus zullen er volgens de minister nog nieuwe namen voor metrostations dienen gevonden te worden.
Geen probleem aldus Danny Verbiest, die al heel wat interessante namen in het hoofd heeft.
Het stripalbum werd uitgegeven, in drie talen (Nederlands-Frans en Engels), door uitgeverij 180° en is te koop in de betere boekhandel.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 feb 2013
Hilda Renders
Roger Mortelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief