Gemeente DILBEEK laat gebouwen en bouwprojecten analyseren door diefstalpreventief adviseurs

C21

Gemeente DILBEEK laat gebouwen en bouwprojecten analyseren door diefstalpreventief adviseurs

Editiepajot_dilbeek_preventiedienst_foto_ingezonden
De ambtenaren van de preventiedienst, de politie en vrijwillige adviseurs samen met schepenen Lies Vereecke en Jef Vanderoost (ingezonden foto)
 

De vrijwillige diefstalpreventieadviseurs die private woningen doorlichten op hun bescherming tegen mogelijke inbraken en diefstallen, zullen dat de komende weken en maanden ook doen bij alle gemeentelijke gebouwen. Ook bij nieuwe bouwplannen zullen de adviseurs in een vroeg stadium worden ingeschakeld. Alle (ver)bouwende Dilbekenaren kunnen vanaf nu ook voor de start van hun bouw de plannen en tekeningen laten nakijken door de adviseurs.

Met het stijgend aantal inbraken in de gemeente is een goede bescherming van je huis of winkel geen overbodige luxe. Ook de gemeente ontsnapte niet, met een inbrakengolf in en rond Keperenberg.
“Het waren de vrijwilligers zelf die naar aanleiding daarvan aanboden de gemeentelijke gebouwen door te lichten”, benadrukt schepen van welzijn en preventie Lies Vereecke. “Zij hebben intussen al een pak ervaring in het screenen van woningen in Dilbeek, waarvan heel wat tips natuurlijk evenzeer gelden voor openbare gebouwen. Dat bleek al bij de doorlichtingen van JK Zomaar en Keperenberg, die enkele weken geleden geteisterd werden door inbraken. Aan de jeugdclub werden intussen maatregelen genomen om ongewenst bezoek te ontmoedigen en ook voor Keperenberg werd een advies afgeleverd.”
Bij Keperenberg werden door de technische ploeg al enkele zeer efficiënte ingrepen gedaan, stelde de vrijwilliger tevreden vast. Zijn advies werd intussen overgemaakt aan de dienst gebouwen. “Die adviezen kwamen er vanwege de hoogdringendheid”, zegt Jef Vanderoost, schepen van gebouwen. “We maakten met het college van burgemeester en schepenen echter de afspraak dat alle gemeentelijke gebouwen een doorlichting krijgen. Op die manier kunnen eventuele aanpassingen meegenomen worden in de meerjarenplanning en kan zo het nodige geld worden vrijgemaakt.”
Op die manier wil de gemeente niet alleen haar eigen gebouwen beter beschermen, maar ook het goede voorbeeld geven naar de Dilbekenaar. “Al te vaak stellen mensen veiligheidsingrepen uit tot het te laat is”, zegt schepen Vereecke. “Nochtans kan een goede beveiliging veel leed voorkomen. Daarom bieden onze vrijwilligers vanaf nu een nieuwe dienst aan : het advies op bouwplan. Dat is natuurlijk de ultieme preventie. Nog voor de eerste steen van je woning is gelegd, krijg je al een overzicht van maatregelen die je kan nemen om het inbrekers en dieven moeilijker te maken om binnen te dringen. Door dat vroege advies, kan je nog betaalbare en esthetisch verantwoorde maatregelen inplannen. Voorkomen blijft immers beter dan genezen.”
Algemene informatie
U kan bij de dienst Welzijn en Preventie terecht voor een gratis advies over de inbraakveiligheid van uw woning. Misschien komt u in aanmerking voor een gemeentelijke inbraakpremie als u, na advies van één van onze diefstalpreventief adviseurs, overgaat tot de aankoop en plaatsing van noodzakelijk te nemen maatregelen om uw woning inbraakveiliger te maken. De premie bedraagt 25% van de factuur van uw aankoop, met een maximum van 200 euro. Daar bovenop is nog eens 30% van de aankoop fiscaal aftrekbaar.
Bent u geïnteresseerd in ons aanbod, dan wordt er met u een afspraak gemaakt (overdag of 's avonds) bij u thuis. Eén van de adviseurs van de dienst zal met u drie soorten maatregelen bespreken:
• Het beveiligen van uw woning begint bij een aantal goede gewoontes. Organisatorische maatregelen zijn meestal heel goedkoop maar worden vaak over het hoofd gezien. En toch zijn ze een eerste wezenlijke stap naar een goed beveiligde woning.
• Ramen en deuren verstevigen, door bijvoorbeeld stevige sloten te plaatsen (mechanische maatregelen), maakt het potentiële inbrekers nog een stuk lastiger.
• Het aanbod van elektronische beveiligingssystemen op de markt is groot. Toch zijn ze verloren moeite als men er geen goede gewoontes op nahoudt en nalaat ramen en deuren te verstevigen. Elektronische maatregelen zijn dus enkel zinvol als aanvullende beveiligingsmaatregel!
Meer informatie bij de dienst welzijn en preventie
02 568 00 40 of welzijnenpreventie@dilbeek.be .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 mrt 2013
Gerrit Achterland
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief