GROOT-BIJGAARDEN - Aftellen voor het Ruimtelijk UitvoeringsPlan Bosstraat

C21

GROOT-BIJGAARDEN - Aftellen voor het Ruimtelijk UitvoeringsPlan Bosstraat

Editiepajot_dilbeek_actiecomit___nieuwenboswijk_aftelkalender_ingezonden_foto
De actievoerders voor de akker naast hun woonwijk: “Nog 2 weken om samen een duidelijk signaal te geven.” (ingezonden foto)
 

Maandag 22 april loopt het openbaar onderzoek voor het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Bosstraat af. Een plan dat volgens de buurtbewoners zware gevolgen heeft voor de woonkwaliteit in Groot-Bijgaarden. “Van een opwaardering van onze al verstedelijkte dorpskern of een integratie met de omgevende woonwijken valt er weinig te merken in het RUP. De laatste akkers moeten wijken voor enkele grootschalige bouwprojecten en weer nieuwe verkavelingen. Verkeershinder en verstedelijking worden verder uitvergroot. Met onze aftelkalender luiden wij de laatste rechte lijn in en roepen wij de Bijgaardenaars op om tijdig hun bezwaarschrift in te dienen.”

Al ruim 900 handtekeningen voor een leefbaar Groot-Bijgaarden
De voorbije weken stuitte het RUP Bosstraat op felle tegenkanting in de woonwijken en straten rond het kerkhof van Groot-Bijgaarden. Het gemeentebestuur wil het gebied tussen de Bosstraat en de Brusselstraat nieuwe bestemmingen geven met onder meer bijkomende verkavelingen, sporthal en -terreinen en een, al druk besproken, sociale campus. De petitie en de massaal opgevolgde affichecampagne in de aanpalende Nieuwenboswijk en omliggende straten (Elzenstraat, Konijnenberg, Hazepad, Kloostermuur,…) getuigen van het grote ongenoegen over de voorgelegde plannen.
“En met onze aftelkalender willen we de buurtbewoners motiveren om op tijd hun bezwaren in te dienen. Er is echt nood aan een groen rustpunt in de dorpskern, een structurele aanpak van de verkeersproblematiek en meer groene dooradering. Ook aangepaste bouwvoorschriften en bredere bufferzones zijn nodig om de samenhang van de grootschalige sociale campus met de omgevende gezinswoningen te realiseren. De ligging, vlak aan het drukke kruispunt van de Bosstraat en de Elzenstraat, lijkt wel lukraak gekozen.” Het geplande gebouwencomplex voorziet onder meer in een sociaal dienstencentrum, lokalen voor sociale organisaties en tijdelijke woonopvang voor asielzoekers.
Groot-Bijgaarden gaat zienderogen achteruit
In snel tempo worden in Groot-Bijgaarden de laatste stukjes open ruimte verkaveld of door nieuwe bedrijvenzones aangesneden. De Brusselstraat en Bosstraat kunnen nu al het verkeer niet aan op de spitsuren en gaan zienderogen achteruit. Met de geplande verkeersgenererende activiteiten dreigt ook het sluipverkeer in de woonwijken toe te nemen en een verkeersinfarct op de knelpunten te ontstaan, zoals op het kruispunt met de Elzenstraat of aan de schoolpoorten. “Die problemen los je niet op zonder een globaal mobiliteitsplan en locatieonderzoek. Kunnen trouwens geen bestaande locaties voor renovatie of gedeeltelijke herbestemming worden aangewend, zoals het verwaarloosde voormalige gemeentehuis van Groot-Bijgaarden, om wat schaarse open ruimte te behouden? ”
De sociale campus: een uitgemaakte zaak?
Wat het actiecomité zwaar op de maag ligt, is het initiatief van de gemeente om al een ontwerper voor de geplande sociale campus aan te stellen. En dat terwijl het openbaar onderzoek nog tot 22 april loopt. “Hoe geloofwaardig komt de consultatieronde, die het openbaar onderzoek is, bij de bevolking over? In de aanloopprocedure van het Ruimtelijk UitvoeringsPlan werden de buurtbewoners niet betrokken en ook aan het einde van de rit voelen we ons voor schut gezet. Grondige aanpassingen of alternatieven moeten namelijk onderzocht worden en die botsen, zo blijkt nu, op tijdsdruk om aanzienlijke subsidies voor de sociale campus te kunnen binnenrijven. Toch gaat het hier ook om een belangrijke hertekening van onze eigen leefomgeving, waarin niet enkel financiële belangen tellen. Wij gaan alvast door met onze actie.”
“Wij vragen dus dat de bevoegde commissie voor ruimtelijke ordening en de gemeente onze bedenkingen en alternatieven een ernstige en eerlijke kans geven, dat de beloofde dialoog effectief wordt gevoerd en kan leiden tot een evenwichtige en kwalitatieve leefomgeving in Groot-Bijgaarden.”
Bezwaren of opmerkingen over het RUP Bosstraat zijn nog tot maandagmiddag 22 april in te dienen bij de gemeente Dilbeek.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 apr 2013
Gerrit Achterland
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief