DILBEEK - Groene wegranden

C21

DILBEEK - Groene wegranden

Karel_de_ridder_2013_p200
Schepen Karel De Ridder (ep)

Schepen Karel De Ridder: “Het college van burgemeester en schepenen van Dilbeek heeft een plan van aanpak uitgewerkt voor beheer van wegranden in de gemeente. Naast de verderzetting van het ecologisch bermenbeheer worden specifieke maatregelen genomen om onafgewerkte wegranden (grintstroken, edl.) te verfraaien door ze in te zaaien met een gazonmengsel of door het planten van bodembedekkers. Beide oplossingen zijn financieel en ecologisch te verkiezen boven de huidige praktijk van onkruidbestrijding. Deze ingroening, waarbij de betrokken burgers de keuze zullen hebben tussen gazon of bodembedekkers, zal geleidelijk doorgevoerd worden.

Eerst wordt de Moortebeekwijk, waar de ingroening vorig jaar – met succes – is gestart, afgewerkt, alsook de Elzendreef.
In de planning wordt verder rekening gehouden met volgende prioriteiten:
- straten met bestaand voetpad (betontegels of klinkers): als de wegrand (afstand tussen de stoeprand en gevels of rooilijn) breder is dan 1,75 m
- straten zonder voetpad (betontegels of klinkers) én zonder doorgaand verkeer (doodlopende straten, woonerven, e.d.)
- buitengebied: grintstroken zonder openbare parkeerfunctie
In straten met nieuw aan te leggen / te verharden voetpaden zal er in de toekomst 1 groene strook (gazon, haagje, bodembedekkers, laanboom) aan de straatkant worden voorzien (met hoge boordsteen, is veiliger en makkelijker in onderhoud).
De ingroening wordt uitgevoerd in eigen beheer, door een sociale werkplaats en in het kader van het voetpadenprogramma en van de heraanleg van wegenis.
De grintwijken, die deel uitmaken van het Dilbeeks masterplan, worden voorlopig niet ingegroend maar niet-chemisch beheerd (branden, borstelen, eggen).
Nieuw grint wordt enkel nog aangebracht op plaatsen waar nu al grint ligt, dat niet onderhouden wordt en waar deze grintverharding een openbare verkeersfunctie heeft.
De ingroening zal minstens 5 jaar aanhouden en wellicht nog langer, als rekening wordt gehouden met de uitvoering van het masterplan voor de Dilbeekse kern”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 jun 2013
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief