DILBEEK – Fietsersbond bekijkt schoolomgeving Regina Caeli door de fietsbril

C21

DILBEEK – Fietsersbond bekijkt schoolomgeving Regina Caeli door de fietsbril

Editiepajot_dilbeek_fietsersbond_bekijkt_schoolomgeving_regina_caeli_foto_ingezonden
(ingezonden foto's)
 
Editiepajot_dilbeek_fietsersbond_bekijkt_schoolomgeving_regina_caeli_foto_ingezonden__1_
(ingezonden foto's)
 

De Fietsersbond overhandigde aan het Dilbeekse gemeentebestuur concrete voorstellen om de schoolomgeving van Regina Caeli fietsvriendelijker te maken. Stijn Quaghebeur, schepen voor fietszaken mocht ze in ontvangst nemen.

Op de Schoolroutekaart Dilbeek uit 2007 bleken veel wegen rondom de scholen rood ingekleurd, wat gevaarlijk betekent. Voor fietsverkeer heeft Dilbeek tot op heden te weinig aandacht gehad. Op 20 jaar tijd werd slechts 3 km fietspad aangelegd, terwijl het gros van de bestaande fietspaden er slecht bijligt.
Nu er een nieuwe politieke wind waait wil de Fietsersbond de politici prikkelen om eindelijk een fietsvriendelijke koers te varen. Er is absoluut meer aandacht voor fietsers nodig, meer nog: de fiets moet de logische keuze worden. Fietsen moet niet enkel veilig kunnen, het moet ook comfortabel en aangenaam zijn. Als kinderen veilig kunnen fietsen is het veilig voor iedereen.
Een paar belangrijke peilers:
STOP-principe: in alle mobiliteitsplannen, ook in dat van Dilbeek staat nadrukkelijk vermeld dat de grootste aandacht eerst naar Stappers moet gaan, dan naar Trappers, vervolgens het Openbaar vervoer en als laatste het Privé vervoer. Kruispunten moeten extra veilig worden ingericht.
Fietspaden: langs verbindingswegen zijn fietspaden vanzelfsprekend. Bij 50 km/u aanliggend verhoogd of gescheiden, bij 70 km/u gescheiden van de rijbaan. Dilbeek heeft op dat vlak een historische achterstand in te halen.
Fietsstraat: straat op maat van de fiets. De auto is te gast en geeft fietsers voorrang.
Zone 30: logisch dat de schoolpoort in een zone 30 ligt. Maar blijkbaar ligt niemand er wakker van, dat kinderen van thuis uit vertrekken en dus grotendeels onderweg zijn naar hun bestemming. Fietsersbond vraagt dan ook de algemene invoering van zone 30 in woonstraten.
Fietsvriendelijke schoolomgevingen: de Fietsersbond haalde de bestaande schoolroutekaart vanonder het stof en koos Regina Caeli als belangrijke school uit om ze door de fietsbril te bekijken. Fietsend heeft de bond realistische verbeteringen opgezocht die snel kunnen worden ingevoerd.
Een paar voorbeelden: Rozenlaan en Kapellaan inrichten als fietsstraat, Zone 30 duidelijker maken, een circulatieplan om sluipverkeer in te perken. Baron de Vironlaan biedt een zee aan ruimte en kan al tegen 1 september, als proefopstelling voorzien worden van fietsstroken in afwachting van definitieve fietspaden.
Ervaring uit andere gemeenten bewijst dat zichtbare verbeteringen voor fietsers resulteert in meer fietsgebruik.
Dilbeek op weg naar een fietsvriendelijke gemeente? Het moet, zegt de Fietsersbond.
Het pakket voorstellen werd in een bondig fotoblad gegoten en kan u downloaden op http://www.fietsersbond.be/dilbeek
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jun 2013
Gerrit Achterland
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024
Marc Sluys | 25 mrt 2024

archief