Eerste taalbad Babbelkous in DILBEEK is een succes

C21

Eerste taalbad Babbelkous in DILBEEK is een succes

Editiepajot_dilbeek_taalbad_anderstaligen_foto_ingezonden__2_
(ingezonden foto's)
 
Editiepajot_dilbeek_taalbad_anderstaligen_foto_ingezonden
(ingezonden foto's)
 
Editiepajot_dilbeek_taalbad_anderstaligen_foto_ingezonden__1_
(ingezonden foto's)
 
Editiepajot_dilbeek_taalbad_anderstaligen_foto_ingezonden__3_
(ingezonden foto's)
 
Editiepajot_dilbeek_taalbad_anderstaligen_foto_ingezonden__4_
(ingezonden foto's)
 

De eerste week van juli leefden zestien kinderen tussen 4 en 12 jaar en drie animatoren van vzw. Panta Rhei zich uit zowel met taalspelletjes, knutselen en ravotten in het prachtige kader van het jeugdcentrum Castelhof.

Dilbeek zet actief in op de ondersteuning van anderstalige kinderen.
Van de Dilbeekse kinderen geboren in 2009 (tweede kleuterklas) is de moedertaal niet het Nederlands. Ongeveer 30 % van de kinderen in de Dilbeekse scholen spreekt thuis geen Nederlands.
Dit aantal zal de komende jaren zeker nog toenemen gelet op de grote instroom van jonge gezinnen uit het Brusselse en mensen van andere origine.
Sommige kinderen die in Dilbeek schoollopen en van wie de ouders geen Nederlands kennen, hebben een leerachterstand op school. Wanneer deze kinderen tijdens de vakantie naar het buitenland gaan of de hele vakantie doorbrengen bij hun ouders, komen ze nog weinig in contact met het Nederlands met vaak een nog grotere taalachterstand bij het begin van het schooljaar tot gevolg. Andere anderstalige Dilbeekse kinderen gaan naar Franstalige scholen in het Brusselse maar komen tijdens de vakanties terecht bij de Nederlandstalige Dilbeekse speelpleinwerking of in de buitenschoolse kinderopvang. De communicatieproblemen zowel met de kinderen als met de ouders komen de vlotte werking van de Dilbeekse vakantie-initiatieven niet ten goede.
In het kader van Managers van Diversiteit diende Dilbeek in 2012 het project “Rugzak vol oefenkansen Nederlands” in bij de Vlaamse overheid. De gemeente ontvangt voor de periode 2013-2014 €25.000 voor taalondersteuning bij kinderen.
Een van de initiatieven is de organisatie van taalbaden tijdens de zomervakantie.
Voor het eerst in Dilbeek organiseren de dienst Jeugd en de dienst Integratie i.s.m. met vzw Panta Rhei deze zomervakantie taalbaden Nederlands voor kinderen van wie de thuistaal niet het Nederlands is. Zowel kinderen die nog geen Nederlands kennen als kinderen die nog wat oefening kunnen gebruiken, zijn welkom bij “Babbelkous”.
Babbelkous is zeker geen taalles maar legt de nadruk op een speelse onderdompeling in de Nederlandse taal met als doel de taaldrempels naar andere Nederlandstalige vakantie- of vrijetijdsinitiatieven te verlagen of om makkelijker mee te kunnen volgend schooljaar.
De kinderen worden vooral doorverwezen door de zorgleerkrachten van de scholen en door het welzijnsloket.
De volgende taalbaden: Van 22 tot 26 juli en van 26 tot 30 augustus.
Informatie:
Dienst Jeugd
02 451 69 40
jeugd@dilbeek.be
Dienst Integratie
02 568 00 45.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jul 2013
Gerrit Achterland
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief