DILBEEK – Vijfentwintig jaar Open Monumentendag gebundeld in bijzondere uitgave

C21

DILBEEK – Vijfentwintig jaar Open Monumentendag gebundeld in bijzondere uitgave

Editiepajot_dilbeek_van_alenatoren_tot_westrand_ingezonden_foto
(ingezonden foto)

In 2013 wordt al voor de vijfentwintigste keer de Open Monumentendag georganiseerd. In Dilbeek staat dit jaar de herbestemming van de monumenten centraal. Speciaal voor de jubileumeditie wordt er bovendien een boek uitgegeven over het Dilbeeks erfgoed.

Deze editie van Open Monumentendag vraagt aandacht voor panden die in de loop der tijd een andere functie hebben gekregen. Een kasteelhoeve ingericht als administratief centrum of een brouwerij als wooncomplex: de levensloop van een gebouw kan interessante wendingen nemen.
Op zaterdag 7 september, aan de vooravond van Open Monumentendag, zal de feestelijke opening plaatsvinden in de schouwburg van Westrand. Daar wordt ook het rijk geïllustreerde boek ‘Van Alenatoren tot Westrand: stenen erfgoed in Dilbeek' voorgesteld, waarin de opengestelde monumenten uit de afgelopen 25 jaar beschreven worden.
Tijdens de Open Monumentendag zelf, zondag 8 september, wordt per deelgemeente één monument in de schijnwerpers gezet: de Kasteelhoeve te Dilbeek, het Wivinaklooster te Groot-Bijgaarden, de Sint-Pieterskerk te Itterbeek, Brouwerij De Neve in Schepdaal, de Honsemhoeve in Sint-Martens-Bodegem en De Verlosser te Sint-Ulriks-Kapelle. Op elke locatie valt er iets te beleven; gidsen geven rondleidingen, geschiedenis en toekomst van de gebouwen worden tentoongesteld en ook de kleinsten onder ons kunnen actief en creatief bezig zijn.
Het volledige programma vind je op www.openmonumenten.be/vlaams-brabant/dilbeek  of bij de dienst cultuur op 02 451 69 30.
Het boek ‘Van Alenatoren tot Westrand: stenen erfgoed in Dilbeek’ (156 blz., ISBN 9789490738129, uitgeverij De Draak) zal tijdens het Open Monumentenweekend aan de uitzonderlijke prijs van € 15,00 op elke locatie worden verkocht (daarna aan € 18,50). Het boek kan worden besteld via cultuur@dilbeek.be  of 02 451 69 30.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 aug 2013
Gerrit Achterland
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief