DILBEEK - Bouwkundig erfgoed geïnventariseerd

C21

DILBEEK - Bouwkundig erfgoed geïnventariseerd

Onroerend_erfgoed_2013_p200

Wie het bouwkundig erfgoed van Dilbeek ten voeten uit wil leren kennen, kan nu online alle informatie raadplegen in de nieuwe inventaris van het bouwkundig erfgoed van het Vlaams Agentschap Onroerend erfgoed.

Tijdens de afgelopen Open Monumentendag kon je in elke deelgemeente prachtig erfgoed ontdekken. Uit de nieuwe inventaris blijkt dat Dilbeek nog heel wat verborgen pareltjes kent. Zo werden 253 bouwkundige relicten opgenomen, 71 straten en tien plaatsen (deelgemeenten en wijken). Alle informatie over bouwkundig erfgoed kan je terugvinden op het internet via https://inventaris.onroerenderfgoed.be .
Je vindt op de website niet alleen een beschrijvend overzicht (met foto), maar ook het ontstaan en de historiek worden vermeld. Deze inventaris bevat zowel beschermde als niet-beschermde gebouwen. Dat is interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de gemeente, maar heeft ook gevolgen voor de eigenaars van de woningen.
Voor beschermde gebouwen geldt de regelgeving van het monumentendecreet. Niet-beschermde, waardevolle gebouwen in de inventaris hadden lange tijd niet meer rechten dan een gewoon gebouw. Dat veranderde toen de inventaris in september 2009 juridisch werd vastgesteld. Deze vaststelling gebeurt jaarlijks.
De afwerking van de inventarisatie heeft voor de opgenomen panden dan ook gevolgen op het vlak van vergunningenbeleid. Voor gebouwen uit de vastgestelde lijst gelden vier wettelijke rechtsgevolgen, waarvan er drie belangrijk zijn voor particuliere eigenaars:
1.            Je mag voor het vastgestelde gebouw afwijken van de normen voor energieprestatie en binnenklimaat, als dat nodig is om de erfgoedwaarden van het pand in stand te houden.
2.            Zonevreemde gebouwen uit de vastgestelde lijst kunnen gemakkelijker een nieuwe functie krijgen. Zo is het mogelijk dat een leegstaande hoeve een woonfunctie krijgt, ook al ligt deze hoeve in agrarisch gebied.
3.            Als je een vastgesteld gebouw wilt slopen, dan heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig van de gemeente. Dat geldt trouwens voor eender welk gebouw. Anders is wel dat je fotomateriaal moet indienen van de actuele staat van het pand.
4.            Renoveer je het gebouw voor de sociale woningmarkt, dan kun je rekenen op subsidie. Het agentschap Wonen Vlaanderen informeert je hier graag verder over.
Voor Dilbeek vind je alle informatie via https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/zoeken .
De juridisch vastgestelde lijst staat op https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/rechtsgevolgen .
Alle eigenaars van de gebouwen op de lijst zullen worden aangeschreven.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 sep 2013
ep
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief