DILBEEK - Politie gaat oog hebben voor agressieve chauffeurs. Verkeersongevallen nemen af

C21

DILBEEK - Politie gaat oog hebben voor agressieve chauffeurs. Verkeersongevallen nemen af

Politielogo_heel_goed_20103_p200
EP

De politie van Dilbeek stelde in juli (48) en augustus (59) in totaal 107 verkeersongevallen vast, waarvan 90 met stoffelijke schade en 17 met lichamelijk letsel (waarvan 1 persoon zwaargewond in juli). Dit is een daling van het totaal aantal verkeersongevallen in vergelijking met de maanden mei en juni 2013 (131 verkeersongevallen). Hiermee staat de teller voorlopig op 484 verkeersongevallen in 2013 waarvan 64 met lichamelijk letsel (6 zwaargewonden, 3 personen lieten dit jaar het leven in het verkeer). Ter vergelijking: in 2012 stelde de politie in totaal 628 verkeersongevallen vast waarvan 96 met lichamelijk letsel.

De meeste verkeersongevallen met stoffelijke schade vonden ook tijdens deze twee maanden voornamelijk plaats tijdens weekdagen. Deze tendens is minder duidelijk voor de ongevallen met lichamelijk letsel. Dinsdag blijft een zwarte dag wanneer het totaal aantal verkeersongevallen wordt bekeken. Verkeersongevallen vinden vooral plaats wanneer de meeste mensen zich verplaatsen, tussen 07 en 08u en tussen 16u en 17u.
De meeste verkeersongevallen worden opnieuw vastgesteld op de Ninoofsesteenweg (76 waarvan 20 met lichamelijk letsel), Robert Dansaertlaan (17 waarvan 3 met lichamelijk letsel), Brusselstraat in Groot-Bijgaarden (17 waarvan 3 met lichamelijk letsel). Opvallend is de stijging van het aantal ongevallen op de Ninoofsesteenweg (76) in vergelijking met de vorige periode (46). Mogelijks kan de verkeershinder ten gevolge de werken hier aan de basis liggen.
Zoals aangekondigd richtte de politie van Dilbeek zich in de maand juli op het gebruik van de gsm aan het stuur. In juli werden 71 bestuurders hiervoor geverbaliseerd.
In de maand augustus waren de wekelijkse themapatrouilles gericht op het dragen van de gordel. Maar liefst 114 overtreders werden geverbaliseerd.
ALCOHOL
Daarnaast werden er ook acties gericht op alcohol en drugs in het verkeer en snelheid georganiseerd. De verkeersacties gericht op alcohol en drugs in het verkeer werden ook in juli en augustus vooral georganiseerd tijdens weekendnachten aangezien uit de lokale verkeersanalyse blijkt dat er nog steeds veel verkeersongevallen met alcoholintoxicatie op weekendnachten plaatsvinden. In juli werden in totaal 229 en in augustus 326 ademtesten afgenomen. Dit zowel tijdens acties als naar aanleiding van verkeersongevallen.
In juli reden 6.37% van de bestuurders betrokken bij een verkeersongeval onder invloed van alcohol (op zaterdag 11.11% en op zondag 15.79%). In augustus reden 6,60% van de bestuurders betrokken bij een verkeersongeval onder invloed van alcohol. Ook hier reden deze bestuurders vooral op zaterdag (10.87%) en zondag (22.73%) onder invloed.
Tevens werkten wij vanuit de politiezone ook intensief mee aan de ZOMERBOB campagne. Gedurende de campagneperiode (juni/juli/augustus) werden er in het totaal 756 ademtesten tijdens de 14 controleacties uitgevoerd. Hiervan testten 53 personen positief (alarm/positieve ademtest). In het totaal werden tijdens onze zomerBOB campagne 9 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken.
De politie van Dilbeek had ook aandacht voor overdreven snelheid als oorzaak van vele verkeersongevallen. In mei en juni werden terug probleemlocaties zoals Ninoofsesteenweg, Robert Dansaertlaan, Alfons Gossetlaan en Bodegemstaat, naast een aantal andere locaties, op snelheid gecontroleerd.  In juli werden 4771 voertuigen en in augustus 6468 voertuigen tijdens bemande controles gecontroleerd op overdreven snelheid. In juli 5.70% en in augustus 5.15% van de gecontroleerde voertuigen te snel . Dit zijn gelijkaardige cijfers met de voorgaande periode.
Verkeersdoelstellingen september en oktober 2013.
De politie van Dilbeek zal zich in de maand september richten op de draagplicht van de gordel en het veilig vervoeren van kinderen in de wagen. Zij kozen dit onderwerp wegens het begin van het nieuwe schooljaar en willen op deze wijze bijdragen aan de algemene mentaliteitswijziging hieromtrent.
Voor meer informatie rond de manier waarop kinderzitjes gebruikt dienen te worden verwijzen wij naar de brochure van het BIVV, beschikbaar op hun website http://webshop.bivv.be/nl/product/detail/kinderen-klikvast-in-de-auto-ref-952
In de maand oktober zal het actiethema agressief rijgedrag worden. Er wordt dan door onze mensen ondermeer controle verricht vanuit een anoniem dienstvoertuig waarbij de bestuurders dewelke zich op een onaangepaste wijze door het verkeer begeven onmiddellijk kunnen geïntercepteerd /geverbaliseerd worden. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 sep 2013
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief