Michielsheem en Natuurpunt brengen natuur binnen bereik van rolstoelgebruikers op de DILBEEKSE Thaborberg

C21

Michielsheem en Natuurpunt brengen natuur binnen bereik van rolstoelgebruikers op de DILBEEKSE Thaborberg

Rolstoelgebruiker_2013_p200

Natuurpunt Dilbeek en vzw Klim openen een rolstoelpad op de Thaborberg. Het 400 meter lange pad moet een mooi stukje natuur ook toegankelijk maken voor rolstoelgebruikers. De officiële opening van het pad is zaterdag 21 september, om 14 uur, aan het Michielsheem, Kasterlindenstraat 253.

De Thaborberg is sinds 2005 erkend als natuurgebied door de Vlaamse overheid. Het terrein is eigendom van de Christelijke Mutualiteit Sint-Michielsbond (CM) en de Dilbeekse afdeling van Natuurpunt staat in voor het beheer.
Het gaat om een gebied van zowat 6 ha met een rijke afwisseling van bos, grasland, ruigte en boomgaard. Het gebied herbergt ruim 150 soorten planten en meer dan 100 soorten paddenstoelen. Een aantal daarvan zijn vrij zeldzaam, zoals de spekwortel, de grote keverorchis en de rode kelkzwam. Er zijn ook nog glimwormen en salamanders te vinden.
Natuurpunt ziet het als een van haar belangrijkste opdrachten om de natuur beschikbaar te stellen voor iedereen en de situatie op de Thaborberg en de samenwerking met Michielsheem boden een unieke kans om een heel speciale doelgroep daartoe de kans te geven.
30 jaar Michielsheem
Huis Michielsheem is een huis van Klim vzw en biedt opvang aan mensen met een ernstige mentale handicap. De gebouwen palen aan het natuurgebied en toen CM het beheer overdroeg aan Natuurpunt groeide al heel snel het idee om de bewoners in de mogelijkheid te stellen optimaal te profiteren van de groene omgeving door de aanleg van een rolstoelpad. De 30ste verjaardag van Michielsheem vormde de ideale aanleiding om de reeds lang gekoesterde plannen te realiseren.
400 meter rolstoelpad
Tijdens de festiviteiten rond de 30ste verjaardag van het Michielsheem wordt het gloednieuwe rolstoelpad officieel ingewandeld. Het traject, dat geschikt is voor rolstoelgebruikers, is 400 meter lang en loopt door grasland, ruigte en bos van het Michielsheem aan de Kasterlindenstraat tot de top van de Thaborberg, waar een rustplaats is voorzien. Het tweede deel van het pad vanaf de Kattebroekstraat is te steil voor rolstoelen, maar vergemakkelijkt de toegang voor mensen die minder goed te been zijn. Langs het pad komen borden met natuurinformatie.
Bredere openstelling
Niet alleen de bewoners van Michielsheem krijgen via dit project de mogelijkheid om te genieten van een mooi stukje natuur. Voortaan is het gebied ook vrij toegankelijk op de aangeduide paden. Om praktische redenen nemen rolstoelgebruikers best de ingang via het Michielsheem en melden ze zich aan het secretariaat. De gewone wandelaar kan een bewegwijzerd circuit volgen vanaf de ingang aan de Kattebroekstraat. Groepen en scholen kunnen bij Natuurpunt Dilbeek en Michielsheem terecht voor begeleide activiteiten op de Thaborberg.
Contact
Marc Bruneel (Natuurpunt Dilbeek) • 0474 41 48 25
Natuurpunt
Natuurpunt is een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor natuurbehoud in Vlaanderen. Gesteund door 88.000 leden zetten meer dan 6.000 vrijwilligers zich dagelijks in om bedreigde planten, dieren, biotopen en landschappen te beschermen. Daartoe kopen en beheren we honderden natuurgebieden, brengen we de gezondheid van de natuur in kaart, laten we mensen de schoonheid en kennis over de natuur ontdekken en gaan we in dialoog met beleidsmakers. In onze natuurgebieden verwelkomen we jaarlijks meer dan 2 miljoen bezoekers op zoek naar rust, schoonheid en inspiratie.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 sep 2013
Hilda Renders
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief