Investeren in de toekomst van DILBEEK

C21

Investeren in de toekomst van DILBEEK

Jef_vanderoost_2013_p200
Schepen van financiƫn Jef Vanderoost (ep)

Met een efficiënte organisatie en gerichte investeringen, wil Dilbeek ondanks de budgettaire krapte toch vooruit. “Stilstaan is achteruitgaan”, klinkt het bij schepen van financiën Jef Vanderoost. “Heel wat investeringen kunnen bovendien niet langer wachten.”

De afgelopen maanden werd hard gewerkt aan de meerjarenplanning 2014-2019. Die wordt op 17 december ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd, zodat Dilbeek klaar is voor een actief beleid in de komende zes jaar.
Daarbij ligt de nadruk op efficiëntie. De middelen zijn zoals overal beperkt, dus moet wat beschikbaar is zo zinvol mogelijk worden aangewend. Daarbij staan vijf in strategische doelstellingen voorop:
-Dilbeek als veilige en geborgen gemeente
-Dilbeek als aangename, creatieve en actieve gemeente
-Dilbeek als sociale gemeente
-Dilbeek als duurzame gemeente
-Kwaliteitsvol bestuur
Natuurlijk moet er ook in Dilbeek worden bespaard. Dat gebeurt door een aantal aanbestedingen te verbeteren, maar ook bijvoorbeeld door de receptie- en representatiekosten met 20% en de promotiekosten met 10% te verminderen. Bovendien worden de uitgaven bevroren door geen indexering toe te passen. Dat zorgt tegen 2019 voor een besparing van 12,6% op het totale budget.
Ook op personeelsvlak wordt gezocht naar efficiëntiewinst. “Niet evident”, benadrukt Vanderoost. “In vergelijking met de rest van Vlaanderen werken er weinig ambtenaren in vergelijking met de bevolkingsaantallen. Vergelijkbare gemeentes doen het met 7,1 per duizend inwoners, wij met amper 5,3.” Toch zal ook Dilbeek het met minder moeten doen. In de komende zes jaar zullen er van de 220 personeelsleden nog 207 overblijven. Die vermindering gebeurt uitsluitend met natuurlijke afvloeiingen zoals pensioneringen en vrijwillig vertrek. Om welke functies het zal gaan, is nog niet beslist.
Tegelijk zal immers ook een kerntakendebat worden gevoerd over wat de gemeente en haar personeel wel en niet moet doen. Op die manier kunnen de mensen op de best mogelijk manier worden ingezet. Voor contractuelen wordt ook verder gebouwd aan een tweede pensioenpijler, die met 2% verhoogt.
“Door die besparingen kan de exploitatiekost worden beperkt en komt de dagelijkse werking van het gemeentebestuur zoals onze burgers en verenigingen die kennen niet in het gedrang”, zegt de schepen. “Bovendien houden we nog ruimte over voor noodzakelijke investeringen. Wat openbare werken betreft is een grote inhaaloperatie nodig, waarbij de nadruk zal liggen op de grote verkeersassen, inclusief de fietsinfrastructuur.”
De gemeentelijke gebouwen worden waar nodig gerenoveerd en verduurzaamd. Gebouwen en terreinen die niet nuttig meer zijn, zullen worden verkocht. Ook het wagenpark moet duurzamer worden. De ingroening van straten en herstel van vijvers moeten zorgen voor de nodige natuurlijke ademruimte.
Een laatste grote investering is die in de communicatie. De website wordt vernieuwd en uitgebreid met een klantvriendelijk e-loket, maar ook de fysieke loketten worden geoptimaliseerd. Er zijn ook heel wat ICT-investeringen gepland die een verdere digitalisering van de werking moeten mogelijk maken
“Met die combinatie van efficiënt werken en gerichte investeringen maken we Dilbeek klaar voor een mooie toekomst”, besluit Vanderoost.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 dec 2013
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 25 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 21 mrt 2024
Marc Colpaert | 28 feb 2024

archief