DILBEEK - Samen voor minder afval

C21

DILBEEK - Samen voor minder afval

Vuilniswagen_2013_p200

In 2014 verandert er een en ander aan de regeling voor afvalinzameling. Door het nieuwe systeem kan efficiënter worden gewerkt.

Grof vuil
Het grof vuil zal nog twee keer per jaar op vaste momenten worden ingezameld. Het eerste daarvan is al op 8 januari in Dilbeek. De andere data zijn te raadplegen op de afvalkalender die recent in de brievenbus zat. Wie een beroep wil doen op de ophaling, moet nog steeds minstens een week vooraf bellen naar Televil op 02/255 19 40.
De gratis inzameling van niet-recycleerbaar grof vuil verdwijnt door een verbod van de Vlaamse Overheid. Het tarief wordt wel verlaagd van 0,40 naar 0,30 euro per kilogram. Per ophaalbeurt aan huis, op een van de vaste momenten moet wel een minimum van 10 euro worden betaald. Wie buiten de vaste momenten grof vuil wil laten ophalen, kan dat, maar dan betaal je een bijdrage van 20 euro, en 0,3euro/kg.
Breng je zelf je afval naar het recyclagepark, dan betaal je 0,30 euro voor niet-recycleerbaar grof vuil en 0,05 euro voor recycleerbaar grof vuil zoals hout en metalen. Je kan wel nog steeds heel wat afval gratis achterlaten, zoals vermeld op de afvalkalender.
KGA
De ophaling van klein gevaarlijk afval wordt enkel nog op afroep gedaan, een systeem vergelijkbaar met dat van het grofvuil. Tot twee dagen voor de ophaaldagen (23 april en 22 oktober), kan je bellen naar Haviland op 02 334 17 45. Van 17 tot 18.30 uur houdt de wagen halt op het marktplein van Schepdaal. KGA kan ook nog steeds gratis worden afgegeven in het recyclagepark.
Verhakselen aan huis
Het tarief voor verhakselen van snoeihout aan huis stijgt licht. Op de afvalkalender staan de oude bedragen nog vermeld. De nieuwe tarieven ziijn 3,75 euro tot 0,5 m³, 7,50 euro van 0,5 tot 1 m³ en 15 euro van 1 tot 2 m³. De firma Tuinen De Backer voert het verhakselen uit in opdracht van de gemeente. Een afspraak maken kan op 0476/22 40 92.
Textiel
Het aantal ophaaldagen wordt beperkt tot twee wat meer dan voldoende is: op 11 maart en 9 september kan de textielzak worden buiten gezet. De zakken worden enkele dagen vooraf bij iedereen in de brievenbus bezorgd.
Acties
Vanaf volgend jaar draait het Repair Café op volle toeren. Mensen helpen er elkaar om kapotte spulletjes te herstellen, en dat in een leuke ‘cafésfeer’ .
Op 15 en 16 maart steken we allemaal de handen uit de mouwen in het zwerfvuilweekend onder het motto “Geen gepraat, een propere straat”.
Aan Huisje Mostinckx is er op 6 april een kringloopdag. De compostmeesters gaan voortaan door het leven als kringloopkrachten. Zij leggen er alles uit over het voorkomen van voedselresten, alternatief grasbeheer, bodembedekkers, snoeihoutverwerking, kippenhouderij, composteren en compostgebruik.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 dec 2013
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief