DILBEEK/MERCHTEM/SINT-GENESIUS-RODE - Provincie steunt kleinschalige erosiebestrijding

C21

DILBEEK/MERCHTEM/SINT-GENESIUS-RODE - Provincie steunt kleinschalige erosiebestrijding

Editiepajot-ingezonden-foto-erosiebestrijding-15022014
ingezonden foto
 

De provincie Vlaams-Brabant bindt de strijd aan tegen erosie. Zo krijgen de gemeenten Bertem, Diest, Dilbeek, Landen, Lubbeek, Merchtem  en Sint-Genesius-Rode samen zo’n 65.000 euro steun voor kleinschalige erosiebestrijdingsmaatregelen.

‘We steunen gemeenten die werk maken van erosiebestrijding. Zo geven we subsidies voor concrete maatregelen (15% van de projectkosten), begeleiden we hen bij de opstelling van een erosiebestrijdingsplan en stellen we drie provinciale erosiecoördinatoren ter beschikking die mee oplossingen zoeken voor erosieproblemen’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor waterlopen en land- en tuinbouw. Wanneer een gemeente erosiebestrijdingsmaatregelen opneemt in haar erosiebestrijdingsplan, komt ze in aanmerking voor subsidies. De provincie draagt 15% bij in de projectkosten en de Vlaamse overheid 75%.

De provincie Vlaams-Brabant gaf acht kleinschalige erosieprojecten een subsidie. Waaronder:

Dammen in Bullenbergstraat in Dilbeek

De Bullenbergstraat in Dilbeek heeft bij hevige regenval te kampen met water- en modderoverlast. De gemeente gaat er drie bufferdammen uit hakselhout en een grasbufferstrook aanleggen. De provincie geeft een subsidie van 6.096,77 euro voor dit project.

Erosiedam en -gracht in de Bollestraat in Merchtem

De provincie gaf ook een subsidie voor de aanleg van een houthakseldam en buffergracht aan de Bollestraat in Merchtem. Deze houthakseldam en buffergracht zijn reeds aangelegd en vangen de modder van bovenliggende akkers op en bufferen het water. De provincie geeft een subsidie van 1.552,30 euro voor dit project.

Erosiedammen en -poelen in Sint-Genesius-Rode

Bij hevige regenval stroomt er water en modder in de tuinen in de IJsvogellaan in Sint-Genesius-Rode en een deel van de Hof ten Boesdaallaan in Beersel. Daarom worden er ten westen van de landbouwweg ‘Koutergatweg’ twee aarden dammen aangelegd die het water geleiden naar een erosiepoel. Er wordt hier ook een grasbufferstrook van 15 meter ingezaaid. Ook ten oosten van de landbouwweg wordt een erosiepoel met aarden dam en grasbufferstrook aangelegd. De landbouwweg wordt opgehoopt. De provincie geeft een subsidie van 15.000 euro voor dit project.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 feb 2014
Sam Herremans
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief