DILBEEK - Einde van pesticidengebruik in zicht

C21

DILBEEK - Einde van pesticidengebruik in zicht

Editiepajot-dilbeel-logo-gemeente
Editiepajot

Met de ingroening van verschillende grindstroken staat Dilbeek weer een stapje dichter bij het schrappen van pesticiden in het groenonderhoud.

Vanaf volgend jaar geldt een absoluut verbod voor het gebruik van pesticiden op het openbaar domein. De afgelopen jaren werden grote inspanningen geleverd, waardoor de hoeveelheid actieve stoffen daalde van 405 kg in 2002 tot amper 23 kg vorig jaar.

Alternatieven niet altijd praktisch - In plaats van pesticiden wordt vaak gekozen voor alternatieve bestrijding zoals branden, borstelen, frezen, vegen of heet water. Op sommige plaatsen is dat echter niet vlot uitvoerbaar, zeker niet op losse halfverhardingen (grind, dolomiet,...). “Die moeilijk te behandelen stroken hebben meestal geen enkele functie en zijn een bron van ergernis als er teveel onkruid of hondenpoep wordt aangetroffen”, zegt schepen van groen Karel De Ridder. “Na omvorming worden het fraaie grasveldjes, die zorgvuldig onderhouden worden door de gemeente. Ze blijven bovendien prima begaanbaar, vermits het grind behouden blijft, maar bij de inzaaiing geëgaliseerd en gestabiliseerd wordt.”

Op plekken, die daartoe geschikt zijn, wordt er ook gewerkt met bodembedekkers, wat een nog mooier straatbeeld oplevert. Op heel brede grindstroken of in landelijke bermen zal er voor het eerst ook met bloemenweidemengsels gewerkt worden, zodat er bijen- en vlindervriendelijke bermen kunnen ontstaan en de biodiversiteit zich kan herstellen. Zo komt er weer meer leven in onze woonstraten, noodzakelijk voor de bestuiving van groenten en fruit.

Volgend jaar pesticidenvrij - De ingroening start dit voorjaar in de Levoldlaan en de Sint-Ambrosiuslaan. Eerder werden al  bijvoorbeeld de Marie-Henriëttalaan en de Hof Ter Puttenlaan onder handen genomen.

Door deze maatregel en de bijkomende aankoop van onkruidbestrijdingsmachines kan er eind dit jaar gestopt worden met het schadelijke pesticiden-gebruik. Enkele knelpunten dienen hiervoor nog opgelost: onkruid op voetbalvelden, bepaalde woekerplanten, insecticidegebruik in het rozenperkje aan het gemeentehuis.

Meer info bij de dienst openbare reinheid op 02/451 68 55 of via openbarereinheid@dilbeek.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 apr 2014
Sam Herremans
Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024
Marc Sluys | 25 mrt 2024

archief