Ontdek op Erfgoeddag grenzeloze verhalen in de regio PAJOTTENLAND en ZENNEVALLEI

C21

Ontdek op Erfgoeddag grenzeloze verhalen in de regio PAJOTTENLAND en ZENNEVALLEI

Editiepajot-ingezonden-grenzeloze-verhalen-19042014
ingezonden
 

Op zondag 27 april is het Erfgoeddag met als thema ‘Grenzeloos’. Uniek aan deze editie is dat de gemeenten uit de regio Pajottenland en Zennevallei besloten om samen activiteiten op te zetten rond migratie- en verhuisverhalen. Het thema voor de streek werd dan ook ‘Grenzeloze verhalen’. In tien gemeenten van de regio Pajottenland en Zennevallei gaan tal van activiteiten door. Ontdek erfgoed, beluister boeiende migratieverhalen, proef en beleef de diversiteit aan culturen in onze regio!

Iedereen is migrant! Of toch bijna iedereen... Hoe kwam jij in de regio Pajottenland en Zennevallei terecht? Vanuit een vlakbij gelegen dorp, van over de taalgrens, een buurland of vanuit verre oorden?

Met de nabijheid van een multiculturele stad als Brussel met zijn migranten en expats, de vlakbij gelegen taalgrens maar ook de lokroep van een landelijke, groene omgeving is migratie absoluut een actueel thema voor de regio Pajottenland & Zennevallei.

Op tien locaties in de regio gaan er diverse activiteiten door die focussen op verhalen en getuigenissen van migranten vroeger en nu. Je kan terecht in Alsemberg, Lot, Dilbeek, Drogenbos, Gooik, Halle, Liedekerke, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat.

Hoe het leven van een asielzoeker er uit ziet, ontdek je in het opvangcentrum in Alsemberg. In Lot ga je op zoek naar historische en hedendaagse sporen van migratie. In Halle zoek je al geocachend verwijzingen naar migratie in de stad. In Gooik, Roosdaal en Liedekerke maak je kennis met de grenzeloze verhalen van gemeentebewoners op gezellige ontmoetingsmomenten. In schriftjes penden migranten op artistieke, persoonlijke of verhalende wijze hun relaas neer. Deze schriftjes kan je doorbladeren in Dilbeek of je kan zelf creatief aan de slag gaan in één van de workshops. In Drogenbos en Sint-Pieters-Leeuw worden tentoonstellingen georganiseerd en in Ternat maak je kennis met spelen van over de hele wereld. Op elke locatie kan je de film ‘Grenzeloze verhalen- migratie in Pajottenland en Zennevallei’ met mooie getuigenissen bekijken. Dit en veel meer kan je uitgebreid nalezen op de website: www.grenzelozeverhalen.be.

Over het campagnebeeld: Het schilderij ‘De boerenbruiloft’ van Bruegel kennen we allemaal en associëren we maar al te graag met onze gebieden en onze identiteit. En ja, de regio Pajottenland & Zennevallei is nog steeds het land van Bruegel maar nieuwe culturen, nieuwe tradities en gerechten heb ben het beeld ook verrijkt!

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 apr 2014
Jacky Delcour
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 25 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 21 mrt 2024
Marc Colpaert | 28 feb 2024

archief