DILBEEK – Pesticiden vrije tuin opengesteld

C21

DILBEEK – Pesticiden vrije tuin opengesteld

Editiepajot-ingezonden-ecotuinkaartje-21052014
ingezonden

Toenemend succes gifvrij tuinieren blijkt uit recordeditie Velt-ecotuindagen. 178 ecologische tuiniers stellen hun zonder pesticiden, herbiciden of kunstmeststof onderhouden tuin open tijdens de Velt-ecotuindagen, in het weekend van 31 mei. Dat zijn er zo’n dertig meer dan bij de vorige editie. Één daarvan is in onze gemeente te vinden. De bloemenpracht en rijke groente- en fruitoogsten illustreren dat het zonder chemische hulpmiddelen ook kan, als je maar wil luisteren en kijken naar de natuur. Ontdek het programma van de Velt-ecotuindagen opwww.velt.be/ecotuindagen

Luc Bruyneel in St Martens-Bodegem is een van de 178 tuiniers uit Vlaanderen en Nederland die in het weekend van 31 mei hun tuin openstellen. Hun tuin werd gecontroleerd door medewerkers van Velt en ecologisch bevonden volgens verschillende criteria. In elk geval zijn het tuinen waar geen plaats is voor pesticiden, herbiciden en kunstmeststoffen.

Met de Velt-ecotuindagen speelt Velt in op de grote vraag naar informatie over gezond en milieuvriendelijk (moes)tuinieren in de stad en op het platteland. Je ontmoet er dan ook alleen maar blije mensen. De tuiniers tonen graag hun ecologische tuin, de bezoekers mogen zonder schroom rondneuzen en al hun vragen stellen, de sfeer is gezellig en ontspannen.

De Velt-ecotuindagen gaan door op 31 mei en 1 juni. 178 tuinen in Vlaanderen en Nederland nemen deel. In Vlaams Brabant zijn 16 tuinen te bezoeken. Meer informatie over de tuinen en de mogelijkheid je parcours samen te stellen op www.velt.be/ecotuindagen

De tuin van Luc Bruyneel (Sint-Martinusstraat 36, 1700 Sint Martens Bodegem) is open op zondag 1 juni 2014 van 14u tot 17u.

Luc was vroeger compostmeester. Met kennis van zaken verwerkt hij zijn tuinresten tot vruchtbare compost. Dat merk je aan zijn prachtige groentetuin met een uitgebreid assortiment en aangelegd met vele hoekjes en kanten. De meeste groenten komen uit eigen zaadwinning. Ze worden in potjes opgekweekt en dan pas uitgeplant in volle grond. In de aangename en bloemenrijke siertuin staan ook heel wat fruitsoorten. Verder zijn er heel wat voorjaarsbloeiers en bloembollen aanwezig. Een klein poeltje trekt kikkers aan. In het hazelaarbosje scharrelen kippen. Het levert ook brandstof voor de houtkachel. Hier liggen dan ook de composthopen. Takkenhopen kunnen rustig vergaan. De konijntjes hebben een hok op het gazon. Een kleurig composttoilet, dat dagelijks gebruikt wordt, staat centraal in de tuin.

Er is ook een ruilbeurs van (zelfgekweekte) planten en zaden. Breng de plantjes en zaden mee die je teveel hebt en ga met nieuwe naar huis. De beste manier om iets nieuw te ontdekken!

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 mei 2014
Sam Herremans
ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 12 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024
Marc Sluys | 25 mrt 2024
Marc Sluys | 21 mrt 2024

archief