Masterplan DILBEEKSE kern afgerond

C21

Masterplan DILBEEKSE kern afgerond

Img_5346
Een masterplan moet Dilbeek aangenamer maken.
 

Met de afronding van het Masterplan is een belangrijke stap gezet naar een nieuw gezicht voor het Dilbeekse centrum, met ruimte voor iedereen om goed te leven. De visietekst en het plan zullen de basis vormen voor alle infrastructuurwerken in de komende jaren.

De voorgeschiedenis
Vaak wordt de overheid verweten te besturen zonder lange termijnvisie. Die kwestie kwam aan bod tijdens een zitting van de gemeenteraadscommissie gebiedsgebonden zaken in 2009 naar aanleiding van een mogelijke heraanleg van de Spanjebergstraat en de Baron de Vironlaan
In de commissie werden de vele troeven van de prachtige Dilbeekse kern aangehaald en werd gevraagd om toekomstige herinrichtingen te kaderen in een alles omvattende ruimtelijke visie voor de Dilbeekse kern, uitbreidbaar naar andere dorpskernen. Het idee van een beeldkwaliteitsplan was geboren: hoe kan je bestaande, vaak verdoken troeven maximaal integreren in nieuwe ontwerpen van openbare ruimte, van straten, voetpaden, pleintjes, groenperkjes, fietspaden, enz…

De commissie steunde voluit de idee om het deze keer anders en grondig aan te pakken. De term ‘Masterplan Dilbeekse kern’ werd geboren (mede geïnspireerd door het iets meer grootschalige Masterplan voor Antwerpen).

Een dergelijk plan technisch uittekenen, met oog voor de bestaande (ruimtelijke) troeven, is geen sinecure. Daarom werd de Vlaamse Bouwmeester ingeschakeld om een studiebureau te selecteren dat deze opdracht tot een goed einde zou kunnen brengen. Na een uitgebreide selectie viel de keuze op het studiebureau MAARCH uit Antwerpen.

Geen visie zonder inspraak
Een plan met zoveel ambitie, kan niet worden gerealiseerd zonder dat ook de gebruikers van de dorpskern zelf geraadpleegd worden. Daarom konden bewoners, handelaars en geïnteresseerden mee denken bij de voorbereidingen van het Masterplan.

In april 2012 werd een eerste publieksmoment gehouden om bij de bewoners te polsen naar positieve en negatieve punten, troeven, mogelijkheden, verbeterpunten…
Dat eerste overzicht werd een half jaar later teruggekoppeld naar de inwoners. Deze keer met de vraag hoe zij eventuele knelpunten zouden aanpakken. Hoe richt je een schoolstraat in, welk snelheidsregime is gewenst, waar komen er best fietspaden, wat verwacht men van een parkeerbeleid, wat is een aanvaardbare tijd om van je auto naar je bestemming te stappen, enz…?

Met al deze informatie op zak, maakte het studiebureau samen met de gemeente, schepenen en bestuursleden een eerste voorontwerp. De mobiliteitsstromen werden onderzocht en in modellen gegoten door het verkeersbureau MINT uit Mechelen.
Het voorontwerp werd voorgesteld in vijf wijkvergaderingen waarna in twee daaropvolgende vergaderingen feedback kon gegeven worden. Intussen werd ook de gemeenteraad via de commissie op de hoogte gehouden van de vorderingen.
De afgelopen maanden werd het definitief ontwerp klaargestoomd. Hierbij werd  zoveel mogelijk rekening gehouden met waardevolle opmerkingen die werden gemaakt, al bleken die soms elkaar tegen te spreken. Het ontwerp dat vandaag voorligt werd door het bestuur voornamelijk benaderd vanuit de toekomstvisie voor ons mooi centrum.

Ons beeld voor het centrum
Het centrum van Dilbeek heeft genoeg troeven om één van de mooiste van de streek te worden. Het kasteel de Viron, de vijver en het Alenapark, natuurgebied de Wolfsputten, de culturele site met Westrand en muziekacademie Dil’Arte, de vele activiteiten, een actieve middenstand, de scholen, een mooi uitgebouwde sportinfrastructuur… Dit alles op een boogscheut van de Ring en Brussel maar met een duidelijk groen en Vlaams karakter.

Al deze troeven worden nu overschaduwd door het vele autoverkeer dat het dorpscentrum overspoelt en de infrastructuur die daar duidelijk onder heeft geleden. Dilbeek centrum en de hele gemeente moeten weer een plek worden waar het aangenaam is om te wonen, werken, winkelen, zich te ontspannen en tot rust te komen.

Wat is het Masterplan? Wat is het niet?
Het masterplan is een ruimtelijke visie en een beeldkwaliteitsplan. Het is een aanzet en een kapstok voor de (her)inrichting van de openbare ruimte. Het geeft  algemene inrichtingsprincipes voor straten en pleinen maar evenzeer gaat het plan op zoek naar een toekomstbeeld dat vernieuwend en flexibel moet zijn om de kwaliteitsambities van de gemeente waar te maken.

Het is een visie die zich vertaalt in o.a. richtlijnen, principeschetsen, ontwerpvoorbeelden, profielen en referenties voor het studiegebied, zonder een hypotheek te leggen op de toekomstige ontwikkelingen. Het plan zal zo een kader en leidraad vormen voor de huidige en toekomstige ontwikkeling van de Dilbeekse kern en inspiratiebron zijn voor de herinrichting van de andere deelkernen van de gemeente..

Het is echter geen technisch plan waarin tot in detail bepaald wordt waar een bankje komt, een parkeerplaats, een oversteekplaats voor voetgangers, een straatlamp, noch in welke specifieke materialen dit alles zal uitgevoerd worden. De technische studie voor een effectieve heraanleg is de volgende stap.

Welke fundamentele keuzes worden er gemaakt?
- doorgaand (sluip)verkeer wordt uit het centrum geweerd maar alles blijft uiteraard bereikbaar;
- een doordacht parkeerbeleid moet de mensen die in het centrum moeten zijn de mogelijkheid geven om er ook te kunnen parkeren op een aanvaardbare afstand;
- voetgangers en fietsers krijgen weer duidelijk hun plaats ;
- de Verheydenstraat en de omgeving worden omgevormd tot een aantrekkelijke buurt;
- het groene hart dat loop van aan de Wolfsputten over het park en de vijver richting Broekbeekvallei worden versterkt en zichtbaar gemaakt;
- het bruisende Dilbeek kan zich volop ontplooien op een autoluw Gemeenteplein en een autovrije de Heetveldelaan;
- kwaliteitsvolle en duurzame materialen moeten onze openbare ruimte weer naar de 21ste eeuw brengen.

Waar vind ik meer info?
Op verschillende plaatsen in het centrum worden borden geplaatst met een beeld van de visie op die plek. Zo krijgen inwoners en geïnteresseerden er een blik op de toekomst.

Op de Dag van de Dilbekenaar op 27 september worden rondleidingen gehouden waar meer uitleg wordt gegeven bij deze openluchttentoonstelling.

In Westrand is er een meer gedetailleerde tentoonstelling waar ook het proces van de totstandkoming uit de doeken wordt gedaan en er dieper op bepaalde keuzes wordt ingegaan.

In het infoblad vinden alle Dilbekenaren een kort overzicht van de beelden die in de openluchttentoonstelling gebruikt worden met wat uitleg. Die informatie wordt ook in een folder aan de balies van het gemeentehuis ter beschikking gelegd. Wie écht op de hoogte wil zijn, kan het volledige Masterplan doornemen op de gemeentelijke website.

Wanneer beginnen we er aan?
De basis is er. In de gemeentelijke meerjarenplanning zijn middelen voorzien voor de aanpak van de Spanjebergstraat, Verheydenstraat, de Sint-Alenalaan en een deel van de Kasteelstraat. Het bestek om de plannen op technisch vlak te laten uitwerken zal geagendeerd worden op één van de komende gemeenteraden. De eerste spadesteek hopen we te voorzien over enkele jaren. Intussen zal een gemeentelijke werkgroep zich buigen over een aantal  kwaliteitsverbeteringen die we  met weinig middelen kunnen doorvoeren.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 sep 2014
Marc Sluys
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024
Marc Sluys | 25 mrt 2024

archief