Van kerkhof naar parkbegraafplaats in DILBEEK

C21

Van kerkhof naar parkbegraafplaats in DILBEEK

Imgp0018
Het kerkhof van Pede werd een proefproject met dit resultaat. Foto ingezonden
 
Img_2606
Zo was het voorheen. Foto's Ingezonden
 

De Dilbeekse begraafplaatsen worden in de komende jaren stapsgewijs ingegroend. Dat kadert in de nultolerantie voor pesticidengebruik voor openbare besturen. Het resultaat is, dat de huidige kerkhoven echte parkbegraafplaatsen worden.

Tot op vandaag werden alle toegangswegen en paadjes op de begraafplaatsen aangelegd in kiezelsteen. Om ze onkruidvrij te houden werden pesticiden gebruikt. Dat is vanaf volgend jaar verboden. In het kader van Duurzaam Dilbeek werd in de meerjarenplanning 2014-2019 jaarlijks budget voorzien voor het ingroenen van de begraafplaatsen.

Ingroening zorgt ervoor dat het onkruid geen kans krijgt door zo veel mogelijk van de open ruimtes te voorzien van hagen, beplantingen of gras.

Kerkhof wordt parkbegraafplaats
De bedoeling is te evolueren naar parkbegraafplaatsen. Dit zijn begraafplaatsen waar het rustig vertoeven is om te wandelen of om even rustig te zitten op een bankje. Begraafplaatsen worden zo nog meer openbaar domein waarbij de belevingswaarde verhoogd wordt.

Er wordt geopteerd voor een sobere en eenvoudige ingroening met behoud van de strakke lijnen op de bestaande begraafplaatsen. De begraafplaats wordt zo ecologisch en natuurtechnisch mogelijk omgevormd. Dit met oog voor eenvoud voor het onderhoud nadien en duurzaamheid.

Sint-Gertrudis-Pede
Om vrij snel van start te kunnen gaan werd als pilootproject een kleinere maar wel zeer karakteristieke begraafplaats gekozen om in te groenen: begraafplaats Sint-Gertrudis-Pede. De parking aan het oude gemeenschapshuis, dat vlakbij gelegen is en eveneens als parkeerplaats geldt voor de begraafplaats werd in de winter van 2013 nieuw aangelegd en in het najaar 2013 beplant. De afgelopen maanden werd er hard gewerkt aan de ingroening van de begraafplaats, waarvan nu de (eerste) resultaten zichtbaar zijn.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 okt 2014
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 25 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 21 mrt 2024
Marc Colpaert | 28 feb 2024

archief